Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών

Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών

Αντα Ψαρρά

Πώς παραβιάζονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Σωφρονιστικός Κώδικας και οι Εσωτερικοί Κανονισμοί με έρευνες σε κελιά, θαλάμους και κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κρατουμένων.

Τους τελευταίους μήνες ανακοινώνεται συχνά -και εν μέσω πανδημίας- από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ότι στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται στα καταστήματα κράτησης της χώρας πραγματοποιούνται έρευνες σε κελιά, θαλάμους και κοινόχρηστους χώρους, με διάφορα ευρήματα (απαγορευμένα είδη), και κατόπιν κινούνται οι προβλεπόμενες πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα δελτία Τύπου, οι έρευνες πραγματοποιούνται από διαφορετικά σώματα και ομάδες κάθε φορά, ανεξαρτήτως της κατά νόμο αρμοδιότητάς τους. Συγκεκριμένα, κατά περίπτωση «ερευνούν»: σωφρονιστικοί υπάλληλοι μόνοι ή με τη συνδρομή της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών (ΟΑΕΕ) της εξωτερικής φρουράς, άλλοτε μόνο εξωτερικοί φρουροί, άλλοτε οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της ΕΛ.ΑΣ., άλλοτε οι Υπηρεσίες Ασφάλειας και Δίωξης Ναρκωτικών, άλλοτε εξωτερικοί φρουροί με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και της ομάδας ΔΙΑΣ κ.ά. Οι δε εισβολές γίνονται με τέτοια συχνότητα που πολύ δύσκολα η ηγεσία του υπουργείου μπορεί να επικαλεστεί ότι πρόκειται για μια έκτακτη έρευνα, ενώ κανένα δελτίο δεν αναφέρει τον λόγο της έρευνας.

Πηγή:efsyn.gr

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση