Σνόουντεν: «Δώστε χάρη στον Ασάνζ»

Σνόουντεν: «Δώστε χάρη στον Ασάνζ»

Να δοθεί χάρη στον δημοσιογράφο και ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε με tweet του ο Έντουαρντ Σνόουντεν, τονίζοντας μάλιστα ότι η ζωή του Ασάνζ κινδυνεύει, κάτι που στηρίζεται όχι μόνο στα νεώτερα στοιχεία για την επέκταση της πανδημίας στην φυλακή Μπέλμαρς όπου κρατείται ο Αυστραλός δημοσιογράφος, αναμένοντας την απόφαση για την έκδοσή του ή μη στις ΗΠΑ, αλλά και στα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλεται εδώ και τουλάχιστον ενάμισυ χρόνο, έχοντας ήδη περάσει και χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

 

Στο τουίτ αναφέρεται ακριβώς: «Κύριε Πρόεδρε, αν δώσετε μονο σε έναν χάρη κατά την διάρκεια της προεδρίας σας, παρακαλώ: Ελευθερώστε το Τζούλιαν Ασανζ. Μονο εσείς μπορείτε να σώσετε τη ζωή του».

Ο, επίσης, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (whistleblower), Έντουαρντ Σνόουντεν αναφέρεται, με το τουίτ του, στην παράδοση που υπάρχει στις ΗΠΑ, οι απερχόμενοι πρόεδροι να δίνουν χάρη σε ανθρώπους που διώκονται ή βρίσκονται στη φυλακή, στο τέλος της δεύτερης θητείας του. Η έκκληση Σνόουντεν έχει μάλλον χαρακτήρα υπενθύμισης της υπόθεσης Ασάνζ, και μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να εισακουστεί, λόγω της στοχοποίησης του Ασάνζ από το κατεστημένο των ΗΠΑ και, πολύ περισσότερο, από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ξανακατέβει το 2024.

Ο ίδιος ο Σνόουντεν είναι ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να ξαναγυρίσει στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ, μόνον αν του δίδονταν χάρη, κάτι που πάντως δεν αναμένει και ο ίδιος, καθώς πρόσφατα, μαθαίνοντας ότι θα γίνει πατέρας, αποφάσισε να ζητήσει τη ρωσική υπηκοότητα. Η Ρωσία έχει δώσει άσυλο στον Έντουαρτ Σνόουντεν και δικαίωμα στη σύντροφό του να ζει εκεί μαζί του.

 

 

 

Πηγή:thepressproject.gr

16

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση