Εργαλείο παρακολούθησης εξτρεμιστών από θύματα νεοναζιστικών επιθέσεων

Εργαλείο παρακολούθησης εξτρεμιστών από θύματα νεοναζιστικών επιθέσεων

Η αδυναμία των αρχών να παρακολουθήσουν τη σύνδεση μεταξύ ακροδεξιών παγκοσμίως μέσω σκοτεινών σημείων του Διαδικτύου και η πρωτοβουλία θυμάτων νεοναζιστικών επιθέσεων.

Επιζήσαντες από την επίθεση στη γερμανική συναγωγή του Χάλε εντοπίζουν πλέον ακροδεξιούς εξτρεμιστές παγκοσμίως, μέσω ειδικού εργαλείου που έχουν κατασκευάσει διαδικτυακά. Οι ακραίοι χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Twitch, τις οποίες η αστυνομία δεν μπορεί να παρακολουθήσει επιτυχημένα.

Στις 3 Αυγούστου του 2019 ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής σκότωσε 23 ανθρώπους σε κατάστημα Walmart του Ελ Πάσο. Είχε αναρτήσει το μανιφέστο του στην διαδικτυακή πλατφόρμα 8chan όπου μιλούσε για το μίσους του κατά των μεταναστών και των ισπανόφωνων.

Την ίδια ημέρα ένας νεαρός στην ανατολική Γερμανία έκανε εγγραφή στην πλατφόρμα Twitch, την οποία χρησιμοποιούν κυρίως χρήστες ηλεκτρονικών παιχνιδιών για να παρακολουθούν ο ένας τον άλλο όταν παίζουν. Δύο μήνες αργότερα, αυτός ο νεαρός, ο 27χρονος Στέφαν B θα χρησιμοποιήσει την υπηρεσία αυτή για να καλύψει σε ζωντανή μετάδοση από την κάμερα στο κράνος του την προσπάθειά του να δολοφονήσει 52 Εβραίους στη συναγωγή του Χάλε.

Όπως ο δράστης της σφαγής στο Ελ Πάσο έτσι και ο Γερμανός ανάρτησε το δικό του μανιφέστο σε ένα διαδικτυακό φόρουμ, λίγα λεπτά πριν την επίθεση. Το χτύπημα στη συναγωγή απέτυχε, κυρίως επειδή η πόρτα της συναγωγής ήταν κλειδωμένη, ένα μέτρο που αρκετές εβραϊκές κοινότητες χρησιμοποιούν για να προστατευθούν. Μέσα στην θολούρα του, πάντως, ο Στέφαν Β σκότωσε δύο Γερμανούς μη Εβραίους.

Αγρυπνία για την επίθεση στο Χάλε

Διεθνές δίκτυο ρατσισμού και μισογυνισμού

Οι δύο ακροδεξιοί δεν γνωρίζονταν και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο πως είχαν κάποια επικοινωνία, όμως μοιράζονταν την ίδια ιδεολογία και σύχναζαν στα ίδια διαδικτυακά φόρουμ, όπου ένα μεγάλο δίκτυο νέο τροφοδοτούν ο ένας την οργή του άλλου με ρατσιστικά, μισογυνιστικά σχόλια.

Παράλληλα, οι δύο άνδρες είχε εκφράσει τον θαυμασμό τους στον δράστη της σφαγής του Κράισττσερτς (Νέα Ζηλανδία), ο οποίος σκότωσε 51 ανθρώπους μέσα σε τζαμί τον Μάρτιο του 2019.

Η συχνότητα τέτοιων περιστατικών που δεν συνδέονται μεταξύ τους πολλές φορές χάνεται μέσα στην πυκνή επικαιρότητα. Στους δύο μήνες μεταξύ της επίθεσης στο Ελ Πάσο και στο Χάλε υπήρχαν άλλες δύο επιθέσεις νεαρών, στο Ντέιτον των ΗΠΑ και το Μπέρουμ της Νορβηγίας, που άφησαν πίσω τους δέκα νεκρούς.

Και στη Γερμανία την επίθεση στο Χάλε ακολούθησε ακόμη μια μεγαλύτερη βαρβαρότητα, καθώς τον Φεβρουάριο ένα άνδρας επιτέθηκε σε μπαρ στη Χανάου της δυτικής Γερμανίας σκοτώνοντας δέκα ανθρώπους.

Ο Στέφαν Β. δράστης της επίθεσης στη γερμανική συναγωγή αναμένει αύριο, Δευτέρα, την απόφαση για την καταδίκη του.

Η σύνδεση μεταξύ Κράισττσερτς και Χάλε

Αναγνωρίζοντας, όμως, τις συνδέσεις μεταξύ αυτών των επιθέσεων είναι ένα θέμα που καλείται να λύσει η κοινωνία των πολιτών, σημειώνει η Τάλία Φέλντμαν, φοιτήτρια καλών τεχνών που βρισκόταν μέσα στη συναγωγή στην γερμανική πόλη.

Για τον λόγο αυτό η Φέλντμαν, μαζί με άλλους επιζήσαντες επιθέσεων και ακτιβιστές με την στήριξη της οργάνωσης NSU Watch έχουν αναπτύξει ένα νέο διαδικτυακό πρότζεκτ που επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν πώς προετοιμάζεται μια επίθεση τη στιγμή που κάποια άλλη πραγματοποιείται στον πλανήτη.

Κάτω από ένα σήμα που αναγράφει «Παγκόσμιος ακροδεξιός τρόμος», ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για να συνδέσει αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αποτελούν ξεχωριστό φαινόμενο του 21ου αιώνα και όλες έχουν πραγματοποιηθεί από μοναχικούς νεαρούς άνδρες με κοινή ιδεολογία και διαδικτυακή κοινότητα.

Όπως και με άλλες διαδικτυακές κοινότητας κλειδί είναι η αυτο-προώθηση και η δημιουργία ακροατηρίου. Έχουν κοινά σύμβολα και οι υποψήφιοι δράστες αναρτούν προσωπικές φωτογραφίες με όπλα και ιδεολογικά μανιφέστο πριν από τις επιθέσεις. Δημοσιοποιούν τα σχέδιά τους, όπως και τους στόχους τους και περιμένουν από τους υπόλοιπους να τους βαθμολογήσουν για την επιτυχία ή αποτυχία τους, σαν να επρόκειτο για κάποιο βιντεοπαιχνίδι.

«Αυτές οι επιθέσεις προέρχονται από τις κοινότητες αυτές και δημιουργούνται μέσω της μεθόδου αντιγραφής, καθώς ο ένας δράστης μαθαίνει από τον προηγούμενο. Παίρνεις μία “φωτογραφία” και την αντιγράφεις ξανά και ξανά. Αυτό συμβαίνει» δηλώνει η Φέλντμαν στην Deutsche Welle.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο την πρώτη ημέρα της δίκης για την επίθεση στη συναγωγή του Χάλε, όταν ο δράστης είπε στους δικαστές ότι το να μεταδώσει διαδικτυακά μέσω Twitch τις πράξεις του ήταν ζωτικής σημασίας για το πλάνο του. Στην πραγματικότητα ανέφερε ότι «ήταν ο βασικός σκοπός». Ήθελε να ενθαρρύνει άλλους όπως και ο ίδιος είχε κινητοποιηθεί από την σφαγή στη Νέα Ζηλανδία, ενώ πρόσθεσε πως διάλεξε το Twitch επειδή είχε μάθει από τον δράστη του Κράισττσερτς ότι το Facebook θα κατέβαζε τη ζωντανή μετάδοση πολύ γρήγορα.

Ο Πάτρικ Κρούσιους σκότωσε 22 ανθρώπους μετά από την επίθεση σε κατάστημα Walmart στο Ελ Πάσο.

Twitch, Telegram, Meguca και αστυνομία

Η αντίδραση, όμως, των αρχών στην παρακολούθηση αυτών των διαδικτυακών κοινοτήτων είναι πολύ αργή. Η Φέλντμαν, στον επίλογο της κατάθεσή της στη δίκη για την επίθεση στη συναγωγή, άσκησε δριμεία κριτική στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, καθώς ήταν εμφανές ότι οι αρχές αγνοούσαν και, χειρότερα, δεν έδειχναν ενδιαφέρον στο να εξερευνήσουν τις παγκόσμιες διαστάσεις αυτού του εγκλήματος.

«Λένε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν έκαναν ιδιαίτερη έρευνα για την διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση, όπως καταγράφεται μέσω πλατφόρμων όπως το Twitch» δηλώνει η Φέλντμαν και προσθέτει «υπήρξαν αποδείξεις ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν ασχολήθηκε καν με τις σελίδες όπου ο δράστης ανάρτησε το link για την ζωντανή μετάδοση της επίθεσης, ούτε με κάποιο από τα ακροδεξιά δίκτυα που το αναπαρήγαγαν μέσω Telegram».

Δεδομένου το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι ακροδεξιές κοινότητες από το Διαδίκτυο, είναι πιθανό πως ο επόμενος πιθανός δράστης να έχει βρει έναν τρόπο να κατεβάσει το βίντεο από την επίθεση στο Χάλε. Όμως λίγο μετά από το περιστατικό το γερμανικό ZDF αποκάλυψε ότι η αστυνομία χρειάστηκε περισσότερο από μία εβδομάδα για να ζητήσει από τους διαχειριστές της σελίδας Meguca (όπου ο Στεφάν Β. είχε ποστάρει το βίντεο) να δώσουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όσων παρακολούθησαν την επίθεση, όμως ήδη τα δεδομένα είχαν διαγραφεί.

Ακροδεξιοί εξτρεμιστές επικοινωνούν μέσα διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο τροφοδοτώντας αιματηρές επιθέσεις σε πολλές χώρες. Από το Κράισττσερτς στο Ελ Πάσο και το Χάλε.

Όταν ρωτήθηκαν στο δικαστήριο, αρκετοί από τους αστυνομικούς δήλωσαν ότι δεν είναι δουλειά τους να ερευνούν το παρασκήνιο πίσω από ένα έγκλημα. Άλλωστε υπό μία στενή νομική έννοια αυτό φαίνεται λογικό. Η υπόθεση ήταν ξεκάθαρη: Υπήρξε ομολογία και ένα βίντεο που κατέγραψε την πράξη, γιατί να ψάξει κάποιος ποιο βαθιά;

Η ερώτηση που θέτει η Φέλντμαν, πάντως, είναι η εξής: Τότε ποιανού δουλειά είναι; Και το ερώτημα είναι σημαντικό, δεδομένου ότι τόσο η αμερικανική όσο και η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών συμφωνούν ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός αποτελεί την μεγαλύτερη εσωτερική απειλή τρομοκρατίας στις συγκεκριμένες χώρες.

Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, ένα υπόμνημα της αμερικανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας από τον Αύγουστο καταγράφει τους ακροδεξιούς υπέρμαχους της λευκής ανωτερότητας και άλλους μοναχικούς λύκους ως την μεγαλύτερη απειλή για φονική βία στις ΗΠΑ.

Για την ιστορία, υπογραμμίζεται ότι η δίκη της Στεφάν Β στη Γερμανία κράτησε 25 ημέρες και η απόφαση αναμένεται αύριο, Δευτέρα.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

23

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση