Τα Ellinika Hoaxes «απάντησαν» στη Ραχήλ Μακρή: Όχι, δεν φοράει την εβραϊκή παλάμη η πρώτη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε

Τα Ellinika Hoaxes «απάντησαν» στη Ραχήλ Μακρή: Όχι, δεν φοράει την εβραϊκή παλάμη η πρώτη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε

Τα Ellinika Hoaxes «απάντησαν» στη Ραχήλ Μακρή και σε όσους ισχυρίζονται πως ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η νοσοκόμα Ευσταθία Καμπισιούλη συγκεκριμένα, φορούσε στο πέτο της την «Εβραϊκή παλάμη Χάμσα», εξηγώντας γιατί ο ισχυρισμός είναι παντελώς ψευδής…

Όπως… αναμενόταν, αφού έκανε «μπαμ» ότι πρόκειται για ακόμη έναν ισχυρισμό «ψεκασμένων», τα Ellinika Hoaxes «απάντησαν» στη Ραχήλ Μακρή και σε όσους ισχυρίζονται πως ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η νοσοκόμα Ευσταθία Καμπισιούλη συγκεκριμένα, φορούσε στο πέτο της την «Εβραϊκή παλάμη Χάμσα».

Σύμφωνα με τα Ellinika Hoaxes, λοιπόν, που αναδεικνύουν και προειδοποιούν, θυμίζουμε, για τα fake news στη χώρα μας, όσα ισχυρίζεται η Ραχήλ Μακρή και άλλοι είναι παντελώς ψευδή. Και φυσικά η ανάρτησή της «κατέβηκε» από το Facebook.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, αναφέρουν τα Ellinika Hoaxes:

Το Χάμσα είναι ένα φυλακτό σε σχήμα που παρομοιάζει παλάμη. Ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί περισσότερο με την εβραϊκή κουλτούρα, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο Ισλάμ και τον Χριστιανισμό, το όνομα είναι αραβικό (σημαίνει «πέντε»), και οι ρίζες του φυλακτού ανάγονται στην Αρχαία Μεσοποταμία.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε διάφορες διασκευές του φυλακτού Χάμσα:

Παρατηρούμε ότι μία βασική διαφορά του φυλακτού Χάμσα από την παλάμη του ανθρώπινου χεριού, είναι ότι το πρώτο και το τελευταίο «δάκτυλο» του φυλακτού είναι συμμετρικά, αντί ο «αντίχειρας» να είναι κοντύτερος από το «μικρό δάκτυλο». Επίσης το φυλακτό παρουσιάζει σχέδια «ματιών» (καθώς θεωρείται ότι προστατεύει και από το «κακό μάτι»), και διάφορα άλλα σύμβολα.

Όσον αφορά την επίμαχη φωτογραφία, εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα στις 27-12-2020, την μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Απεικονίζει τη νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Ευσταθία Καμπισιούλη, που πρώτη έκανε το εμβόλιο στη χώρα.

Η παλάμη αυτή δεν αποτελεί φυλακτό Χάμσα, καθώς δεν παρουσιάζει ούτε την αντίστοιχη συμμετρία, ούτε φέρει τον αντίστοιχο συμβολισμό.

Στην πραγματικότητα, η παλάμη αυτή αφορά το Hand Medal Project, μια πρωτοβουλία που από τον Απρίλιο του 2020, προωθεί τη χρήση των επίμαχων κοσμημάτων παλάμης, με σκοπό την απόδοση τιμής στους υγειονομικούς εργαζομένους.

 

 

Πηγή: gazzetta.gr

 

856

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση