Το εθνικό μητρώο της Ισλανδίας προσθέτει την κενή καταχώριση φύλου

Το εθνικό μητρώο της Ισλανδίας προσθέτει την κενή καταχώριση φύλου

Περίπου ενάμιση χρόνο από τότε που η Ισλανδία ψήφισε τον Νόμο περί προσδιορισμού των φύλων, ο οποίος επέτρεπε στα τρανς άτομα να καταχωρίσουν το φύλο τους ως μη δυαδικό, το εθνικό μητρώο επιτέλους ενημέρωσε τα συστήματά του και πλέον αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη.

Πριν από τη νομοθεσία του 2019, υπήρχαν μόνο δύο επιλογές φύλου, οι δείκτες άρρεν και θήλυ.

Ο νέος νόμος σημαίνει ότι τα τρανς και τα μη δυαδικά άτομα στην Ισλανδία δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε παρεμβατικές και μακρές ιατρικές διαδικασίες για να αλλάξουν το νομικά αναγνωρισμένο φύλο τους.

Λόγω της αλλαγής των νόμων, έχουν πλέον πρόσβαση σε ειδική για τα τρανς άτομα, υγειονομική περίθαλψη και υπάρχει η δυνατότητα να μεταβάλουν τον δείκτη φύλου τους στο εθνικό μητρώο χρησιμοποιώντας τη νέα τρίτη καταχώριση φύλου «x».

Η Ισλανδία ψήφισε το Νόμο περί προσδιορισμού των φύλων το 2019, εισάγοντας μια τρίτη επιλογή φύλου στα επίσημα έγγραφα

Οι αλλαγές εκτιμήθηκε ότι χρειάστηκαν 18 μήνες, καθώς το εθνικό μητρώο έπρεπε να ενημερώσει όλα τα συστήματά του. Αλλά από αυτήν την εβδομάδα, οι πολίτες της Ισλανδίας μπορούν πλέον να ενημερώσουν επίσημα τα δημόσια έγγραφα, όπως διαβατήρια, χρησιμοποιώντας το «x» ως καταχώριση φύλου.

Αναφέρθηκε ότι 12 άτομα προσπάθησαν να μεταβάλουν το δείκτη φύλου τους μέσω του εθνικού μητρώου σε μη δυαδικό.

Οι αλλαγές χαιρετίστηκαν μεταξύ πολλών, ειδικά από τον Daníel E. Arnarsson, διευθύνων σύμβουλο της Εθνικής Εγγραφής των Κουήρ που έκανε εκστρατεία για τις αλλαγές το 2019, με την δήλωση: «Χαιρετίζουμε αυτήν την αναγκαία αλλαγή», είπε ο Daníel. «Ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μη δυαδικούς ανθρώπους που μπόρεσαν να καταγράψουν το φύλο τους όπως προσδιορίζονται οι ίδιοι».

 

 

Πηγή: t-zine.gr

52

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση