Αριστα στην ανικανότητα του υπουργείου Μετανάστευσης

Αριστα στην ανικανότητα του υπουργείου Μετανάστευσης

Πρόσφυγες στο έλεος του αυτοσχεδιασμού και του χιονιά στον Ελαιώνα.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, και ενώ το χιόνι άρχισε να σκεπάζει από το βράδυ της Δευτέρας τις σκηνές των προσφύγων στον Ελαιώνα, κάποιες από τις οποίες έσπασαν από το βάρος, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνέχιζε τους ανεπιτυχείς αυτοσχεδιασμούς για τη μεταφορά σε ασφαλή χώρο των περίπου 450 προσφύγων που έμεναν σε σκηνή.

Πόσοι, ποιοι, πού και για πόσο παρέμενε συγκεχυμένο, καθώς τα στοιχεία άλλαζαν περίπου ανά ώρα. Για μια κακοκαιρία γνωστή από πολλές μέρες, η εκ του αποτελέσματος έλλειψη σχεδιασμού ή αστοχία σχεδιασμού, η διαφαινόμενη ανυπαρξία εναλλακτικού σχεδίου και ο κακός συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων αρχών δείχνουν ασύγγνωστη προχειρότητα. Σε ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία ευάλωτων ανθρώπων, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Υποδοχής πήραν εμφανώς άριστα στην ανικανότητα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που παρέχει διοικητική υποστήριξη στον Ελαιώνα μαζί με τον Δήμο Αθηναίων, ασκούσε εδώ και μία εβδομάδα πιέσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης και τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη να μεταφερθούν οι σκηνίτες του Ελαιώνα σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους.

Ο κ. Λογοθέτης προέκρινε, αντιθέτως, τη μεταφορά τους σε κοντέινερ μέσα στον Ελαιώνα, λύση που ασφαλώς προσκρούει στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν τόσα κοντέινερ άδεια και θα δημιουργούνταν συνωστισμός και μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες που ήδη ζουν σε αυτά. Αλλά και αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε, ή δεν υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου και σίγουρα όχι εγκαίρως.

Γύρω στις 2 χθες το μεσημέρι εμφανίστηκαν έξω από τη δομή τρία πούλμαν και δόθηκε οδηγία σε πρόσφυγες να πάρουν τον υπνόσακο και την κουβέρτα τους για να ανεβούν. Λίγο μετά διευκρινίστηκε ότι ένας αριθμός θα μεταφερόταν στο Ρουφ και οι υπόλοιποι σε κοντέινερ και σε κοινόχρηστους χώρους της δομής, τους λιγοστούς κοινόχρηστους χώρους που έχουν απομείνει και καλύπτονται από τεντόπανο. Λίγο μετά έγινε γνωστό ότι μόνο 45 έγκυες, που έμεναν σε σκηνές και σε κοντέινερ, θα πήγαιναν στο Ρουφ.

Και λίγο μετά τις 5 το απόγευμα έγινε γνωστό ότι τελικά μεταφέρθηκαν 66 ευάλωτοι, από τους οποίους οι 40 ήταν έγκυες. Αυτό που δεν έγινε γνωστό, διότι δεν ήταν γνωστό, όπως προκύπτει, ήταν τι θα γίνει όταν περάσει η κακοκαιρία. Θα βγουν από τα κοντέινερ και τους κοινόχρηστους χώρους οι σχεδόν 400 άνθρωποι και θα ξαναγυρίσουν στις σκηνές; Θα επιστρέψουν στις σκηνές από το Ρουφ οι έγκυες και οι ευάλωτοι; Πιθανότατα θα περιμένουν εκείνη την ώρα τα πούλμαν έξω από το Ρουφ να αποφασίσει ο κ. Λογοθέτης.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν πάντως ότι έχει γίνει πρόβλεψη από το τέλος του προηγούμενου έτους για την αντιμετώπιση των χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών και έχουν μοιραστεί στους πρόσφυγες κουβέρτες, σλίπινγκ μπαγκ, είδη ατομικής υγιεινής και μουσαμάδες. Προφανώς το υπουργείο θεωρεί τους μουσαμάδες επαρκή τρόπο μόνωσης των καλοκαιρινών σκηνών από το χιόνι και το κρύο, δεν εξηγεί όμως γιατί υπήρξαν σκηνές στον Ελαιώνα που δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού και έσπασαν, με το χιόνι να πέφτει πάνω στους ανθρώπους, και άλλες που βυθίστηκαν στο χιόνι, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει η ΚΕΕΡΦΑ.

Πηγή: efsyn.gr

 

82

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση