Συλλήψεις στελεχών του φιλοκουρδικού HDP, εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις

Συλλήψεις στελεχών του φιλοκουρδικού HDP, εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις

Κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη κατά των διώξεων εις βάρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

 

Μία μέρα μετά τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. ότι η επικείμενη απαγόρευση λειτουργίας του φιλοκουρδικού Kόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο επιχείρησης εναντίον Κούρδων ανταρτών, προχώρησαν στη σύλληψη τριών στελεχών τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, με το αίτημα το HDP να κηρυχθεί παράνομο.

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία εξαπέλυσε ταυτόχρονα επιδρομές σε τέσσερις περιοχές και μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος της συνοικίας Καγκιτάνε της Κωνσταντινούπολης αλλά και ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου της συνοικίας Μπεσίκτας. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον 15 ατόμων, ενώ στα χέρια των αρχών βρισκονται τουλάχιστον 10 άτομα.

Επίσης, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD), νωρίς το πρωί της Παρασκευής, συνεηφθη ο πρόεδρός της Οζτούρκ Τουρκντογάν σε επιχείρηση της αστυνομίας στο σπίτι του. Η IHD έγραψε στο Twitter ότι δικηγόροι του αναζητούν πληροφορίες για την υπόθεση.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος γενικός εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα να απαγορευθεί η λειτουργία του HDP, υποστηρίζοντας ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατία λόγω των φερόμενων σχέσεών του με Κούρδους μαχητές. Το HDP, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκία κατήγγειλε «πολιτικό πραξικόπημα», ενώ μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.

Στις εκλογές του 2018, το HDP εξασφάλισε το 11,7% της ψήφου και 67 έδρες στο 600μελές τουρκικό κοινοβούλιο.

Με ανακοίνωσή του κατηγόρησε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι προσπαθεί να διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις μέσω δικαστικών διώξεων, τονίζοντας ότι, αν τεθεί εκτός νόμου, θα συγκροτηθεί σε νέο κόμμα. Ωστόσο, ο εισαγγελέας που προσέφυγε στο  Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ζητήσει παράλληλα στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε περισσότερα από 600 στελέχη του HDP, γεγονός που θα αποτελέσει εμπόδιο σε οποιαδήποτε κίνηση για την ίδρυση νέου κόμματος.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη κατήγγειλαν τις κινήσεις αυτές της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία με το πρόσχημα το κόμμα διατηρεί σχέσεις με το PKK, αναβιώνοντας τη μακρά τουρκική ιστορία της απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικών κομμάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η διάλυση του HDP θα είχε ως αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη ανατροπή της βούλησης των Τούρκων ψηφοφόρων, θα υπονόμευε περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία και θα στερούσε από εκατομμύρια τούρκων πολιτών την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση.

«Ανενδοίαστα κινείται προς το τέλος του πλουραλισμού. Τι αντίδραση περιμένει τώρα η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Μία θετική ατζέντα;», δήλωσε από την πλευρά του ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, ο εισηγητής για την Τουρκία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου.

Γιατί τώρα…

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την πρόταση του εισαγγελέα για την διάλυση του HDP με τη φθίνουσα λαϊκή υποστήριξη προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν και τους ακροδεξιούς εθνικιστές πολιτικούς του συμμάχους εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης της οικονομίας που συνδυάζεται με τις συνέπειες της πανδημίας. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Σύμφωνα με τον Εμρέ Πεκέρ, διευθυντή του Eurasia Group στο Λονδίνο, η κίνηση αυτή «δείχνει την απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου να σταματήσει την συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητάς του και να ενισχύσει τον πυρήνα υποστήριξής του με οποιοδήποτε κόστος, ειδικότερα με δεδομένη την κατά το παρελθόν αντίθεση του Ερντογάν στην διάλυση κομμάτων».

 

 

Πηγή: efsyn.gr

66

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση