Μιανμάρ: 80 νεκροί διαδηλωτές στην πόλη Μπάγκο

Μιανμάρ: 80 νεκροί διαδηλωτές στην πόλη Μπάγκο

Στην Μιανμάρ οι διαδηλωτές απλώνουν γυναικεία ρούχα κατά μήκος του δρόμου, εκμεταλλευόμενοι την τοπική δεισιδαιμονία ότι το να περνάς κάτω από αυτά προκαλεί κακοτυχία και ευνουχισμό. Κερδίζουν χρόνο καθώς τα σώματα ασφαλείας αναγκάζονται να κόψουν τα σκοινιά για να προχωρήσουν.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η καταστολή των κινητοποιήσεων των πολιτών που επί δύο μήνες βγαίνουν στους δρόμους της Μιανμάρ ζητώντας από τη στρατιωτική χούντα να εγκαταλείψει την εξουσία που κατέλαβε με τη βία την 1η Φεβρουαρίου. Από το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας σε διάφορες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατούμενους (ΑΑΡΡ), έχουν χάσει τη ζωή τους 82 άνθρωποι, είτε διαδηλωτές είτε πολίτες που έτυχε να περνούν από το σημείο της κινητοποίησης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με πραγματικά πυρά, ακόμη και με χειροβομβίδες, στην πόλη Μπάγκο, κοντά στη Γιανγκόν. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας ξεκίνησαν πριν από τα ξημερώματα της Παρασκευής και συνεχίστηκαν μέχρι πολύ αργά τη νύχτα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο στην Μπάγκο οι νεκροί έφτασαν τους 80.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των πραξικοπηματιών προσπαθούν να υποβαθμίσουν την έκταση της καταστολής, της ακραίας αστυνομικής βίας και των δολοφονιών πολιτών που διαδηλώνουν.

Όχημα της αστυνομίας στη διάρκεια επιχείρησης κατά διαδηλωτών

Οι αναφορές για τους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων δεν επιβεβαιώνεται από τις επίσημες αρχές, είναι τρομακτικές.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπάγκο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα νοσοκομεία της πόλης, ενώ αναφορές για τουλάχιστον από 10 νεκρούς έχουν γίνει και στις πόλεις Καλάι, Τάζε, Λοϊκάου και άλλες.

Αν και στη συντριπτική πλειονότητά τους οι κινητοποιήσεις είναι ειρηνικές, σε αρκετές περιοχές οι διαδηλώτες πλέον κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις με αυτοσχέδια όπλα, όπως βόμβες μολότοφ, ξύλα και πέτρες, ενώ κάποιοι ακόμη έχουν μαζί τους κυνηγετικά όπλα, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη. Όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν άλλη επιλογή, αλλά πρέπει να αμυνθούν έναντι των ένοπλων επιθέσεων που δέχονται από τις δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας.

Η ΑΑΡΡ ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη ο απολογισμός των θανάτων διαδηλωτών αλλά και περαστικών σε διάφορα σημεία της χώρας έφτασε τους 614, αριθμό που αμφισβήτησε ο εκπρόσωπος της χούντας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ισχύει αυτό, διότι θα σήμαινε ότι μέσα σε λίγες ώρες σκοτώθηκαν πάνω από 500 άνθρωποι. Υποστήριξε ότι ο αριθμός των νεκρών δεν ξεπερνάει τους 248, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ υπερασπίστηκε τη χρήση πυρών από τους αστυνομικούς και τον στρατό, λέγοντας ότι δέχονται επίθεση και ότι 16 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί.

Πηγή: efsyn.gr
27

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση