Καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση

Καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση

Όλο και μεγαλώνει ο κατάλογος των γυναικών που βρίσκουν το θάρρος και καταγγέλλουν σεξουαλικές επιθέσεις που είχαν δεχτεί. Αυτή τη φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά που έλαβαν χώρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με θύματα φοιτήτριες και θύτες έναν καθηγητή από το τμήμα Μαιευτικής της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα είναι και ιδιώτης γυναικολόγος, και τον καθηγητή Νίκο Μύρτο καθηγητή του τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Το ζήτημα αυτό απασχολεί το φοιτητικό σύλλογο του ΕΜΜΕ εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς όμως με ευθύνη του τμήματος το ζήτημα αποιωπούνταν μέχτι τα τελευταία δύο χρόνια που πήρε εντέλει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο εν λόγω καθηγητής κατ’ εξακολούθηση έχει προχωρήσει σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις, υποτιμητικές συμπεριφορές σε φοιτητές και φοιτήτριες και αυταρχικές πρακτικές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητριών, ο συγκεκριμένος καθηγητής «ζητούσε από τους φοιτητές επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων (όπως facebook) «για να είναι πιο άμεση» καταλήγοντας να στέλνει προσωπικά μηνύματα φτάνοντας σε σημεία σεξουαλικής παρενόχλησης, ζητούσε από φοιτήτριες γυμνές φωτογραφίσεις στο εργαστήριο, εκδικούταν και έφτανε σε σημεία λεκτικής υποτίμησης και προσωπικού υποβιβασμού απέναντι σε φοιτητές, ζητούσε ακόμα και πιστοποίηση στις εξετάσεις μέσω σέλφι και προσωπικών φωτογραφιών.
📍Χαιρετίζουμε το θάρρος των φοιτητριών αλλά και όλων των γυναικών που έχουν προβεί σε αντίστοιχες καταγγελίες που φέρνουν στην επιφάνεια περιστατικά παρενοχλήσεων και βιασμών, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά είναι αποτέλεσμα της εξουσίας που διαθέτει ο θύτης με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους χώρους εργασίας.
📍Η κουβέντα και ο αγώνας ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βιασμούς δε σταματά, για όλα αυτά τα περιστατικά που ακόμα σιωπούν, για όλες τις γυναίκες που δε βλέπουν ακόμα διέξοδο. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως για κάθε “διάσημο” #metoo υπάρχουν χιλιάδες αφανείς πίσω από τα οποία κρύβεται και η ταξικότητα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

 

Πηγή: facebook.com/Μένουμε Ενεργοί

121

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση