Κανάλια ανέστειλαν εκπομπές για τις ακροδεξιές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στη Γεωργία

Κανάλια ανέστειλαν εκπομπές για τις ακροδεξιές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στη Γεωργία

Τέσσερις ανεξάρτητοι τηλεοπτικοί σταθμοί στη Γεωργία ανέστειλαν τις εκπομπές για 24 ώρες στο πλαίσιο διαμαρτυριών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από ακροδεξιούς.


Περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενώ κάλυπταν μια διαμαρτυρία κατά του Pride στην Τιφλίδα, το οποίο ακυρώθηκε λόγω φόβων σχετικά με την ασφάλεια.

Ο καμεραμάν Alexander Lashkaravaένας από τους εργαζόμενους σε ΜΜΕ που τραυματίστηκε σοβαρά από βίαιο όχλο, βρέθηκε νεκρός την Κυριακή.

Πολιτικοί και ιερείς προέτρεψαν τους επιτιθέμενους που «χτύπησαν» επίσης σε γραφεία οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μετά τα αποτροπιαστικά γεγονότα ο πρωθυπουργός, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, επέρριψε την ευθύνη στους διοργανωτές του Pride γιατί ήθελαν να διοργανώσουν «προκλητική και απαράδεκτη» εκδήλωση.

Ζητούν παραίτηση του πρωθυπουργού


Σε απάντηση δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ζήτησαν την παραίτηση του ομοφοβικό πολιτικού και κατήγγειλαν ότι, για ακόμα μία φορά, η κυβέρνησή του απέτυχε να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα.

Μάλιστα, για την περίπτωση του Lashkarava, μπορεί να ξεκίνησε έρευνα, ωστόσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι ο 37χρονος μπορεί να πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

«Αντί να προσπαθούμε να δυσφημίσουμε τον καμεραμάν, απαιτούμε από το υπουργείο Εσωτερικών να ξεκινήσει μια εις βάθος, αμερόληπτη και διαφανή διερεύνηση των περιστάσεων του θανάτου του και των επιθέσεων που υπέστησαν δημοσιογράφοι τους οποίους η αστυνομία απέτυχε να προστατεύσει» σχολίασε η Ζαν Καβαλιά από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το παρών στην κηδεία του. Την ίδια ημέρα, δημοσιογράφοι διέκοψαν μια κυβερνητική συνέντευξη Τύπου και ζήτησαν την παραίτηση του Γκαριμπασβίλι.

«Με συγχωρείτε, με όλο τον σεβασμό προς εσάς, σήμερα θάβεται ο συνάδελφός μας και νομίζω ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σταθεί σε αυτό το βάθρο σήμερα», δήλωσε δημοσιογράφος της Formula News. Στη συνέχεια κάλεσε άλλους δημοσιογράφους και καμεραμάν να μοιράσουν εικόνες του Αλεξάντερ.

«Ο Ιρακλί Γκαριμπασβίλι πρέπει να παραιτηθεί! Όλοι οι επιτιθέμενοι πρέπει να τιμωρηθούν» γράφει η ανακοίνωση των τεσσάρων καναλιών.


 

Πηγή: efsyn.gr

47

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση