Απόψεις πιο φαρμακερές από τ’ αριστερό του πόδι

Απόψεις πιο φαρμακερές από τ’ αριστερό του πόδι

Τάσος Τσατάλης

Ο παλαίμαχος παίκτης της ΑΕΚ, όταν δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις με τις τοποθετήσεις του.


Για όλους εμάς που έχουμε πατήσει τα δεύτερα «-άντα» και ειδικά για εμάς που παρακολουθούμε για πολλά χρόνια στενά την ΑΕΚ, ο Βασίλης Τσιάρτας είναι ίσως και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχουμε δει μέσα στο γήπεδο. Σίγουρα ο πιο φαντεζί, αυτός που έδινε την… καλλιτεχνική διάσταση σε αυτό που βλέπαμε στο χορτάρι.

Τα επιτεύγματά του, τεράστια. Από τα δύο πρωταθλήματα και το Κύπελλο με την ΑΕΚ, στη μεγάλη μεταγραφή στη Σεβίλη όπου το όνομά του είναι ακόμη γραμμένο στη μαρμάρινη πλάκα του γηπέδου «Σάντσεθ Πιθχουάν», μαζί με αυτό του Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα, ως ενός από τους κορυφαίους που έχουν φορέσει ποτέ τη φανέλα της ομάδας της Ανδαλουσίας.

Και βέβαια ο Βασίλης Τσιάρτας, ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004. Με το κόρνερ στο γκολ του Δέλλα στον ημιτελικό, με τη μαγική μπαλιά στον Χαριστέα για το 1-1 με την Ισπανία, να ανήκουν στις ποδοσφαιρικές στιγμές που λες ότι… μια φορά γίνονται.

Ο χαρακτήρας του Βασίλη Τσιάρτα εκτός γηπέδου άρχισε να απασχολεί περισσότερο μετά την επιστροφή του στην ΑΕΚ από τη Σεβίλη το 2000. Οχι όμως για θέματα που ξεφεύγουν από το ποδόσφαιρο.

Δεν δίστασε στα τέλη του 2001 να πάρει ανοιχτά το μέρος του Μάκη Ψωμιάδη στην κόντρα με τον Φερνάντο Σάντος. Και να βρεθεί φυσικά απέναντι στον Ντέμη Νικολαΐδη, που ήταν παντοδύναμος επικοινωνιακά στην ΑΕΚ. Οταν το 2004 ο Ντέμης προσπαθούσε να πάρει την ΠΑΕ ΑΕΚ, μετά τα επεισόδια σε βάρος των παικτών στους Θρακομακεδόνες, ο Τσιάρτας θα τον χαρακτηρίσει δημόσια «ηθικό αυτουργό». Στη συνέχεια θα διεκδικήσει μέχρι τελευταίας δεκάρας και θα πάρει τελικά δικαστικά όλα τα χρήματα που του χρωστούσε η ΠΑΕ, πριν την αναλάβει ο Νικολαΐδης. Ωστόσο ο Τσιάρτας είναι αλήθεια πως αντιμετώπισε εχθρική διάθεση στις συζητήσεις από την αρχή και δεν ήταν δύσκολο να πάρει την απόφασή του για να το πάει στα άκρα. Ισως να το ήθελε και η άλλη πλευρά…

Λίγα χρόνια μετά κι αφού κρέμασε τα παπούτσια του, επιχείρησε να ξεκινήσει καριέρα ατζέντη ποδοσφαιριστών. Δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Το 2012 πήρε τη θέση του τεχνικού διευθυντή στην ΑΕΚ και είχε συμμετοχή στη δημιουργία της ομάδας που τελικά υποβιβάστηκε. Ωστόσο εκείνος έφυγε πολύ γρήγορα, καθώς δεν χρειάστηκε και πολύς καιρός για να αναγκάσει τον Θωμά Μαύρο, που είχε μπει μπροστάρης τότε, να του ζητήσει να φύγει…

Συνέχισε για μερικά χρόνια ακόμη την προσπάθεια να σταθεί στην αγορά των ατζέντηδων και το 2016 ανακοινώνει από τους λογαριασμούς του στα social media πως έγινε κάτοχος του διπλώματος UEFA Pro κι αφήνει την ιδιότητα του μάνατζερ παικτών για να γίνει προπονητής. Ακολουθεί ένα μεγάλο διάστημα που ο Βασίλης Τσιάρτας δεν θα δώσει στίγμα μέσα από το ποδόσφαιρο, ούτε θα ξεκινήσει να δουλεύει κάπου ως προπονητής.

Και γύρω στο 2017 θα αρχίσει ξαφνικά να δίνει άλλο στίγμα… Μέσα από το Facebook κατά κύριο λόγο, ξεκινούν οι περιβόητες πλέον αναρτήσεις του. Αναρτήσεις απόλυτα συνυφασμένες με τη σύγχρονη υπερ-συντηρητική έως ακροδεξιά ατζέντα. Στα πιο προσφιλή του θέματα η επιθετική στάση στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφύλων και της υιοθεσίας παιδιών από μέρους τους. Γρήγορα οι χαρακτηριζόμενες ως ομοφοβικές αναρτήσεις του θα περάσουν στο μεταναστευτικό, με τον όρο «λάθρο» και τα… παράγωγά του να χρησιμοποιούνται με ευκολία από τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή.

Η δράση φέρνει αντίδραση και όσο ο Τσιάρτας γίνεται στόχος όσων αισθάνονται να προσβάλλονται από τις αναρτήσεις του, τόσο κι εκείνος γίνεται πιο ακραίος. Θα μιλήσει για «κομμούνια», «Ζαίους», «άπλυτους», «ανώμαλους» κ.λπ. Θα ζητήσει την ελληνική σημαία «να την κρατούν μόνο Ελληνες. Αδιαπραγμάτευτο!», όταν ο μικρός Αμίρ μετά την επίθεση που δέχθηκε στο σπίτι του επειδή είχε χριστεί σημαιοφόρος θα προσκληθεί στο Μαξίμου από τον Αλέξη Τσίπρα. Θα… φλερτάρει με την ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή, όταν με ανάρτησή του τη μέρα της απόφασης στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, θα μιλήσει για «υποκρισία», αλλά θα σπεύσει να συμπληρώσει πως δεν έχει καμιά σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο…

Θα προκαλέσει πάλι σάλο με την ανάρτηση κατά της προβολής του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα πιο σημαντικά πρόσωπα της χώρας, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, και θα τα βάλει με τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Θα κατηγορηθεί για ρατσισμό κατά του Γιάννη, αλλά εδώ ο Τσιάρτας κρίθηκε με βάση όσα γενικώς ανέβαζε στα social media. Είχε διαμαρτυρηθεί γιατί θεώρησε πως δεν ήταν πιο σημαντική η παρουσία του Αντετοκούνμπο στο NBA από τα επιτεύγματα της Εθνικής Μπάσκετ του 1987 ή της Εθνικής Ποδοσφαίρου του 2004 και πως θα έπρεπε να προβάλλονται τα μέλη εκείνων των ομάδων. Η ανάρτησή του δεν είχε κάποια σχέση με την καταγωγή του Γιάννη, αλλά εδώ την πλήρωσε για όλα τα προηγούμενα.

Η αλήθεια είναι πως μετά από όλα αυτά συν τη συμπάθεια που εξέφραζε στα μέσα δικτύωσης για τις επιλογές του Ορμπαν στην Ουγγαρία, οι περισσότεροι θα περίμεναν το επόμενο βήμα να είναι κάποια παρουσία σε πολιτικό χώρο που να εκφράζει τις θέσεις που ασπάζεται. Ωστόσο για ένα μεγάλο διάστημα μέσα στο 2021 οι αναρτήσεις τέτοιου περιεχομένου σταμάτησαν και ξαφνικά ο Τσιάρτας φαίνεται να θυμήθηκε το ποδόσφαιρο. Και λέμε «θυμήθηκε», γιατί από το 2017 πολύ σπάνια τον απασχόλησαν στα social media ποδοσφαιρικά θέματα ή θέματα αθλητισμού γενικώς. Τουλάχιστον σε σύγκριση με τα άλλα, ελάχιστο ενδιαφέρον έδειξε.

Το ξανασκέφτηκε; Κατάλαβε πως το είχε παρατραβήξει; Κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι πως κατάλαβε πως όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ένα κουμπί που το πατάς κι εξαφανίζονται… Ο Τσιάρτας πλέον έχει συνδεθεί με τις συγκεκριμένες αναρτήσεις κατά των αριστερών, των ομοφυλόφιλων, των προσφύγων-μεταναστών κι από αυτό πολύ δύσκολα θα ξεφύγει…

Γιατί τον επιλέξαμε


Ο Βασίλης Τσιάρτας επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την πληροφορία ότι αναλαμβάνει προπονητής στην ΑΕΚ Β’. Οι αντιδράσεις από τον απλό κόσμο, αλλά και από τον σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών Original 21 ανάγκασαν τον παλαίμαχο παίκτη να μη δεχτεί τη θέση.


Πηγή: efsyn.gr

38

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση