Μια αγκαλιά, μια αντιφασιστική γροθιά

Μια αγκαλιά, μια αντιφασιστική γροθιά

Από τη μαζικότατη πορεία στους δρόμους Πειραιά-ΚερατσινίουEUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

Διαλεκτή Αγγελή

Χειροκροτήματα, συνθήματα και δυνατός παλμός στη συγκέντρωση στον Πειραιά. ● Δίπλα στη Μάγδα Φύσσα, εκτός από αντιφασίστες, εργατικά σωματεία, φοιτητές και μετανάστες, βρέθηκαν η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, ο δάσκαλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα, όπως και ο πατέρας και η αδελφή του Βασίλη Μάγγου.


Δυο μαυροφορεμένες γυναίκες, δυο μάνες που έχασαν τα παιδιά τους. Η μία από το μαχαίρι ενός φασίστα και η άλλη από τα βίαια χτυπήματα «νοικοκυραίων» που με τη στάση τους τα προηγούμενα χρόνια εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού.

Η μία να στηρίζει την άλλη με περίσσια δύναμη. Η εικόνα είναι ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση του Σαββάτου, όταν χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τους δρόμους του Πειραιά φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού, αλλά και ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, συμμετέχοντας στην πορεία μνήμης από τη μέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, το 2013.

Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Παύλου και σχεδόν ένας χρόνος από την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει στην πορεία που ξεκίνησε από την οδό Παύλου Φύσσα κατακλύζοντας τις συνοικίες του Κερατσινίου και καταλήγοντας στο μνημείο Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς.

Στην κεφαλή της, όπως κάθε χρόνο, ήταν η Μάγδα Φύσσα, στο πλευρό της οποίας πέραν των αντιφασιστών και αντιφασιστριών, των εργατικών σωματείων, των μεταναστευτικών κοινοτήτων και των φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν, βρέθηκαν η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, ο δάσκαλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα, όπως και ο πατέρας και η αδελφή του Βασίλη Μάγγου.

Αγκαλιασμένες, μητέρα Φύσσα και μητέρα Ζακ EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

«Με την οικογένεια του Παύλου του Φύσσα, όπως και με τους γονείς των άλλων παιδιών που έφυγαν κατ’ αυτόν τον τρόπο που έφυγε ο Παύλος ή ο Βασίλειος, μας ενώνει κάτι πάρα πολύ μεγάλο. Ο θάνατος των παιδιών μας. Αυτό, όμως, μας συσπειρώνει κιόλας. Μας κάνει να γινόμαστε μία γροθιά. Μια γροθιά αντιφασιστική!», είπε ο Γιάννης Μάγγος αποτίοντας τιμή στο μνημείο του Παύλου Φύσσα.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.30, όπου με προτροπή της ίδιας της Μάγδας Φύσσα, οι συγγενείς των δολοφονημένων προπορεύτηκαν μεταφέροντας στα χέρια το έργο του ζωγράφου-εικαστικού Δημήτρη Αστερίου.

Οι συγγενείς των δολοφονημένων που κρατούν το έργο με τα ματωμένα πορτρέτα EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

Το συγκλονιστικό έργο απεικονίζει ματωμένα πρόσωπα θυμάτων βίας, μεταξύ των οποίων αυτό του Αλέξη Γρηγορόπουλου, της Ελένης Τοπαλούδη, του Παύλου Φύσσα, του Νίκου Τεμπονέρα, του Σαχζάτ Λουκμάν, του Μιχάλη Καλτεζά, του Βασίλη Μάγγου, του Αλεξ Μεσχισβίλι, του Ζακ Κωστόπουλου, του Μπερκίν Ελβάν, του Κάρλο Τζουλιάνι και του Τζορτζ Φλόιντ.

Κάτοικοι χειροκροτούσαν τους συμμετέχοντες οι οποίοι απαντούσαν με συνθήματα όπως «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί», «Οι φασίστες θέλουν εμφύλιο των φτωχών, γιατί είναι τα τσιράκια των αφεντικών» και «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι. Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Φτάνοντας στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, η Μάγδα Φύσσα κατέθεσε λουλούδια και δήλωσε: «Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό. Βάλαμε μια εγκληματική οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή, στη φυλακή, αλλά ο φασισμός είναι εκεί έξω και οι ψηφοφόροι επίσης», προσθέτοντας: «Σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, όχι μόνο λόγω της επετείου από τη δολοφονία του παιδιού μας, αλλά γιατί κηδέψαμε τον δικό μας άνθρωπο, τον στυλοβάτη μας, τον Ανδρέα Τζέλλη, κορωνίδα των δικηγόρων που πολέμησαν τη Χρυσή Αυγή».

Μετά το τέλος της πορείας, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε ομάδα διαδηλωτών και αστυνομικών που έκαναν χρήση χημικών στον σταθμό του μετρό στη Νίκαια.

Εκδηλώσεις


Οι εκδηλώσεις του φετινού Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, ολοκληρώνονται με το τετραήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ (23-26 Σεπτεμβρίου) στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Κινηματογράφος Μελίνα (Σωκράτους 65, Δραπετσώνα)

● Πέμπτη 23/9 19.30
«In the Fade», του Φατίχ Ακίν

●  Παρασκευή 24/9, 19.30
Προβολή και συζήτηση ταινιών μικρού μήκους από σχολεία και νέους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό

● Σάββατο 25/9, 19.30
«Χ.Α. Υπόθεση όλων μας» (ντοκιμαντέρ), παρουσία της σκηνοθέτιδος Α. Κουρούνη

● Κυριακή 26/9, 19.30
«Το Σωσίβιο», παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Παναγιωταράκου


Πηγή: efsyn.gr

27

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση