Μία νεκρή και 17 τραυματίες σε πορεία αυτοχθόνων στο Σαντιάγο της Χιλής

Μία νεκρή και 17 τραυματίες σε πορεία αυτοχθόνων στο Σαντιάγο της Χιλής

Σοβαρά επεισόδια, στην διάρκεια των οποίων μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ 17 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, ξέσπασαν την Κυριακή στο Σαντιάγο της Χιλής. Διαδηλωτές, μέλη της φυλής Μαπούτσε, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έγιναν και δέκα συλλήψεις.


Η φυλή των Μαπούτσε ζητά από το κράτος να τους επιστραφούν γαίες στο νότιο τμήμα της χώρας που θεωρούν πατρογονικά τους εδάφη και έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, ιδίως υλοτόμους. Η φυλή Μαπούτσε μετρά σήμερα κάπου 700.000 μέλη, επί συνολικού πληθυσμού κάπου 18 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ στις 5 Ιουλίου, μια Μαπούτσε εξελέγη πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, του σώματος που επιφορτίστηκε να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Δεκαεπτά από τις 155 έδρες αυτής της συνέλευσης είχε αποφασιστεί να παραχωρηθούν σε αντιπροσώπους αυτοχθόνων λαών.

Η «πορεία υπέρ της αντίστασης των Μαπούτσε και της αυτονομίας των λαών» οργανώθηκε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και συμμετείχαν περίπου χίλιοι πολίτες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, ανάμεσά τους πολλά μέλη κοινοτήτων της φυλής, που φόραγαν πόντσο, τα παραδοσιακά διαδήματα «τραριλόνκο» στα κεφάλια και κράταγαν λάβαρα της κοινότητας των αυτοχθόνων.

Νεκρή είναι μια 43χρονη δικηγόρος, η οποία υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη από πυροτέχνημα κατά τη διάρκεια της πορείας. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει την πορεία, χρησιμοποιώντας οχήματα με εκτοξευτήρες πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν πετώντας πέτρες και χρησιμοποιώντας ρόπαλα.

Η αστυνομία της Χιλής έκανε λόγο για «μια γυναίκα τραυματισμένη από πυροτέχνημα, 17 αστυνομικούς με τραύματα διαφόρων βαθμών σοβαρότητας» και «9 συλλήψεις προσώπων για τις ταραχές» καθώς και τη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου, «για οπλοφορία».


 

Πηγή: efsyn.gr

13

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση