Τέσσερις Αφγανές δολοφονήθηκαν, η μία ήταν ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών

Τέσσερις Αφγανές δολοφονήθηκαν, η μία ήταν ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών

Από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, ο φόβος έχει εξαπλωθεί μεταξύ των γυναικών και πολλές ακτιβίστριες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα AP Photo/Bram Janssen

 

Η δολοφονία της Φροζάν Σάνφι, μιας ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, επιβεβαιώθηκε από τρεις πηγές, λίγες ώρες αφότου εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν ανακοίνωσε τις δολοφονίες τεσσάρων γυναικών, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν στο Μαζάρ ι Σαρίφ, στα βόρεια της χώρας.


Πρόσφατα έχουν καταγραφεί και άλλες δολοφονίες ακτιβιστριών. Από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, ο φόβος έχει εξαπλωθεί, ιδίως μεταξύ των γυναικών και πολλές ακτιβίστριες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Κάρι Σάγιεντ Χοστί, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι έχουν συλληφθεί δύο ύποπτοι, αφότου τα πτώματα τεσσάρων γυναικών ανακαλύφθηκαν μέσα σε ένα σπίτι, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τα θύματα.

«Οι συλληφθέντες ομολόγησαν, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ότι προσκάλεσαν τις γυναίκες στο σπίτι. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη…», είπε.

Σύμφωνα με ακτιβίστρια, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, τα θύματα -όπως της μετέφεραν- νόμιζαν ότι θα έρχονταν σε επαφή με ένα πρόσωπο, το οποίο θα τις βοηθούσε να φύγουν από τη χώρα. Κατόπιν επιβιβάστηκαν σε ένα όχημα που υποτίθεται θα τις μετέφερε στο αεροδρόμιο. Τα πτώματά τους βρεθούν δύο ημέρες αργότερα.

«Όταν έμαθα τα νέα για τις δολοφονίες, φοβόμουν ήδη. Η ψυχική υγεία μου δεν είναι καλή αυτές τις ημέρες», συμπλήρωσε η γυναίκα που σύμφωνα με το AFP ξέσπασε σε κλάματα ενώ μιλούσε. «Φοβάμαι συνεχώς ότι κάποιος θα έρθει στην πόρτα μου, θα με πάει κάπου και θα με σκοτώσει».

Όπως εξήγησε η ακτιβίστρια, είχε δεχθεί ένα ανάλογο τηλεφώνημα, πριν από τρεις εβδομάδες.

«Ο άνδρας γνώριζε τα πάντα για εμένα, μου ζήτησε να του στείλω τα έγγραφά μου και να συμπληρώσω ένα ερωτηματολόγιο, υποδυόμενος έναν υπεύθυνο του γραφείου μου που έχει αναλάβει να στείλει τις πληροφορίες μου στις ΗΠΑ, προκειμένου να φύγω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ακτιβίστρια, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε την προσφορά του.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλείται ακόμη δύο πηγές που επιβεβαιώνουν τον θάνατο της ακτιβίστριας. Η μία είπε ότι τουλάχιστον ένα από τα θύματα ήταν μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, η οικογένεια της οποίας δεν επιθυμεί να μιλήσει στα ΜΜΕ.

Τρίτη πηγή ανέφερε πως τα θύματα είχαν δεχθεί ένα τηλεφώνημα και νόμιζαν πως επρόκειτο για πρόσκληση να επιβιβαστούν σε μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα, προτού επιβιβαστούν σε ένα αυτοκίνητο και κατόπιν βρεθούν νεκρές.

Και οι τρεις γυναίκες που μίλησαν στους δημοσιογράφους ζήτησαν να μην κατονομαστούν, για λόγους ασφαλείας.


 

Πηγή: efsyn.gr

45

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση