ΓΧΣ: Ακόμα 10 πρόσφυγες νεκροί από ασφυξία ανοιχτά της Λιβύης

ΓΧΣ: Ακόμα 10 πρόσφυγες νεκροί από ασφυξία ανοιχτά της Λιβύης

Δέκα πτώματα προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι πέθαναν από ασφυξία, εντοπίστηκαν σε υπερπλήρες πλοιάριο, ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), διευκρινίζοντας ότι 99 άνθρωποι διασώθηκαν από πλοίο της χθες βράδυ.


«Στον πάτο της ξύλινης, γεμάτης βάρκας βρέθηκαν νεκροί δέκα άνθρωποι. Δέκα θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Όπως ο θάνατος άλλων 1.225 που έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους. Δέκα άνθρωποι που πέθαναν από ασφυξία έπειτα από 13 ώρες που παράδερναν στη θάλασσα» τονίζουν οι ΓΧΣ.

Η επιχείρηση του «Geo Barents» «πιθανότατα απέτρεψε τον θάνατο άλλων μεταναστών», τόνισαν υπογραμμίζοντας «την ανάγκη να ενισχυθούν οι θαλάσσιες περίπολοι».

«Πολλοί τραυματίες, γυναίκες και παιδιά»


Σύμφωνα με την ΜΚΟ, το πλοίο μεταφέρει τώρα 186 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, με το πιο μικρό να είναι μόλις 10 μηνών.

«Πολλοί από αυτούς είναι τραυματισμένοι από τη φρικτή δοκιμασία», διευκρίνισαν οι MSF, οι οποίοι ζητούν ασφαλές λιμάνι για να τους αποβιβάσει.

«Πώς μπορούμε να το δεχόμαστε αυτό το 2022;»


Όσο για τη θανατηφόρα οδό  της κεντρικής Μεσογείου. «Πώς μπορούμε να το δεχόμαστε αυτό το 2022;», διερωτάται ρητορικά η μη κυβερνητική οργάνωση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο από τη Λιβύη ή την Τυνησία με σκοπό να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας μέσω του επικίνδυνου διάπλου.

Τουλάχιστον 1.236 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους φέτος, έναντι 858 την ίδια περίοδο το 2020, σύμφωνα με τον Φλάβιο Ντι Τζιάκομο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).


 

Πηγή: efsyn.gr

27

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση