Ινδία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες

Ινδία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες

Παρ΄όλο που οι μουσώνες στην νότια Ασία είναι ένα σύνηθες τακτικό καιρικό φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα, με την Ινδία να βρίσκεται στο έλεος ισχυρών συνεχόμενων βροχοπτώσεων και κατεδαφίσεων από τις πλημμύρες τις τελευταίες μέρες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μένουν σε προσωρινούς καταυλισμούς, πολλοί αγνοούνται και δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από λάσπες και ερείπια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η άνοδος των υδάτων ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έξαρση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων.


Σε δύο πολιτείες της Ν. Ινδίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 31 άνθρωποι και πάνω από 100 αγνοούνται λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών.

Από την περασμένη Πέμπτη οι νότιες παραθαλάσσιες περιοχές Άντρα Πραντές και Ταμίλ Ναντού έχουν αδιάκοπη βροχόπτωση, που προκλήθηκε από ένα βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάλης και μετακινήθηκε προς την ενδοχώρα την Παρασκευή.

Οι αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 αγνοούνται μετά τη βροχή και τις πλημμύρες που κατέστρεψαν σπίτια και παρέσυραν βοοειδή και λεωφορεία. Παράλληλα εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις διάσωσης, με τη συνδρομή ελικοπτέρων της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Η Ραγιαλασίιμα είναι η περιοχή που επλήγεισε περισσότερο καθώς κατέγραψε βροχή έως και 24 εκατοστών την Παρασκευή, προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες. Ποτάμια και λίμνες έχουν υπερχειλίσει και χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών στην πολιτεία Ραγιαλασίιμα, Ζαχίντ Καν, δήλωσε ότι : «Έχουμε ανασύρει 22 πτώματα μέχρι στιγμής από διαφορετικά μέρη της πολιτείας και πολλά αγνοούνται»

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ένα λεωφορείο που μετέφερε τουλάχιστον 30 άτομα στην περιοχή Ρατζαμπέτ παρασύρθηκε στις σφοδρότατες πλημμύρες της Παρασκευή. Στήθηκε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με αποτέλεσμα να βρεθούν 12 πτώματα από συνολικά τρία λεωφορεία που παρασύρθηκαν από τα νερά στο κρατίδιο Άντρα Πραντές. Αγνοείται η τύχη ακόμα τουλάχιστον 18 ανθρώπων, σύμφωνα με τοπικά κανάλια.

 

Επιπλεόν, η κατάσταση στις περιοχές Νελόρε και Καντάπα ήταν εξαιρετικά κρίσιμη με περισσότερους από 20.000 ανθρώπους να έχουν μεταφερθεί από τα σπίτια τους σε περίπου 230 καταυλισμούς αρωγής που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την πολιτεία.

Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι φέρεται να εγκλωβίστηκαν στην κορυφή του λόφου Τιρουμάλα – του ιερού ναού της ινδουιστικής θεότητας Λόρδου Tιρουπάτι – καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που πλημμύρισαν την περιοχή Τσιτούρ, κατέστρεψαν τις διαδρομές που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές.

Στο γειτονικό Ταμίλ Ναντού, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση του σπιτιού. Και συνολικά 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε πλημμύρες από τις αρχές Νοεμβρίου.

Στην περιοχή Βελόρε, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από συντρίμμια μετά την κατάρρευση του σπιτιού τους  και εννέα διασώθηκαν από τα ερείπια. Οι αρχές του κρατιδίου αυτού απαγόρευσαν την πρόσβαση στον ναό της Σαμπαριμάλα, έναν από τους πιο ιερούς του ινδουισμού, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.


 

Πηγή: thepressproject.gr

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση