Λιντσάρισμα δεν είδαν οι μάρτυρες αστυνομικοί…

Λιντσάρισμα δεν είδαν οι μάρτυρες αστυνομικοί…

Ολοι συμφώνησαν ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί φέρθηκαν στο θύμα «ανθρωπιστικά», ενώ χαρακτήρισαν… ήπιο τον τρόπο σύλληψης ● «Είναι τέτοια η λαχτάρα να το καλύψουν, που περιλαμβάνει και την απύθμενη βιαιότητα των πράξεων των δύο πρώτων κατηγορουμένων», είπε η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Κλειώ Παπαπαντολέων.

Κανένα λιντσάρισμα δεν φαίνεται να αντιλήφθηκαν οι μάρτυρες αστυνομικοί που κατέθεσαν χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τον θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ύστερα από τα άγρια χτυπήματα των δύο κατηγορουμένων στο πρόσωπο και στο σώμα και τη χειροπέδηση του θύματος από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς την ώρα που κειτόταν ημιθανής στην οδό Γλάδστωνος.

Οπως είπε αστυνομικός που συμμετείχε στη σύλληψη του ακτιβιστή, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο ρώτησαν τι συνέβη τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, αυτόν που είχε μόλις επιτεθεί στο θύμα, κι αυτός τους είπε πως «κόπηκε από κομμάτια τζάμι όπως έβγαινε από τη βιτρίνα». Αλλους παρευρισκόμενους δεν φαίνεται να ρώτησαν, ούτε τους ενημέρωσε κανείς από όσους λίγο πριν φώναζαν στους κατηγορουμένους «σταματήστε, θα τον σκοτώσετε».

Αλλά ούτε την απόπειρα ληστείας διερεύνησαν οι αστυνομικοί, απλώς έμειναν στο σήμα που είχαν πάρει για περιστατικό ληστείας με μαχαίρι. Οπως είπε η πολιτική αγωγή, το σήμα βασίζεται σε καταγγελία με ψεύτικο όνομα του ανθρώπου με το κίτρινο μπλουζάκι και το κλομπ, ο οποίος απεικονίζεται δίπλα στους αστυνομικούς. Αλλά ούτε την παρουσία του μπόρεσαν να εξηγήσουν οι αστυνομικοί, αφού δεν διερεύνησαν ούτε αυτήν.

Αντιθέτως, όλοι συμφώνησαν ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί φέρθηκαν στο θύμα «ανθρωπιστικά», καθώς περίμεναν να του δέσει ο τραυματιοφορέας το κεφάλι που αιμορραγούσε, αλλά όταν είδαν το θύμα να σηκώνεται κραδαίνοντας ένα κομμάτι γυαλί, εμφανώς σε μια τελευταία χωρίς ελπίδα προσπάθεια να ξεφύγει, επενέβησαν για να του περάσουν χειροπέδες προκειμένου να ακινητοποιήσουν έναν «επικίνδυνο δράστη» ο οποίος απειλούσε τον τραυματιοφορέα, τους αστυνομικούς και τους πολίτες την ώρα που πέθαινε. Ισως και μετά τον θάνατό του, αφού αναφέρθηκε το παράδειγμα αστυνομικού που πυροβολήθηκε στην καρδιά αλλά κατάφερε στη συνέχεια να πυροβολήσει έξι φορές και να ξαναγεμίσει το όπλο του πριν καταλήξει.

Οσο για τον τρόπο χειροπέδησης, όσο το θύμα ήταν ξαπλωμένο και δεν έβγαζε ούτε κραυγή, ήταν ήπιος, δεδομένου ότι το θύμα πρόβαλε σθεναρή αντίσταση γιατί αρνούνταν να υπακούσει στις εντολές, ούτε τους έδινε το δεξί του χέρι που κρατούσε το γυαλί, ενώ το αριστερό χέρι το είχε καλυμμένο με το σώμα του και δεν γνώριζαν αν κρατούσε άλλο όπλο.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά μάρτυρα που επιβεβαίωσε την κατάθεση του προηγούμενου μάρτυρα, καθώς παραδέχτηκε ότι τον άκουγε στεκόμενος δίπλα στην πόρτα της αίθουσας, όπως άλλωστε και άλλοι μάρτυρες αστυνομικοί.

Οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν μέχρι χθες πότε πέθανε το θύμα, που παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ χωρίς τις ζωτικές λειτουργίες του. Οσο για το λιντσάρισμα, πληροφορήθηκαν αργότερα ότι υπήρξαν «κάποια χτυπήματα». Οι αστυνομικοί λυπήθηκαν για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, όμως «λυπήθηκαν που δεν κατάφεραν να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τον δράστη αξιόποινης πράξης», όπως είπε, αμετανόητος και προκλητικός, αστυνομικός διευθυντής μάρτυρας.

«Είναι γνωστή η αλληλεγγύη μεταξύ αστυνομικών» σημείωσε η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Κλειώ Παπαπαντολέων, αναφέροντας καταδίκες και συστάσεις κατά της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς και ανεξάρτητες αρχές. «Είναι τέτοια η λαχτάρα να το καλύψουν, που περιλαμβάνει και την απύθμενη βιαιότητα των πράξεων των δύο πρώτων κατηγορουμένων» είπε. Υπογράμμισε ότι, αντίθετα προς τις καταθέσεις, η πειθαρχική διερεύνηση των κατηγορουμένων αστυνομικών οδήγησε σε πόρισμα που προτείνει την απόταξή τους και επέμεινε να προσκομιστεί στο δικαστήριο.

Η Αννυ Παπαρρούσου, επίσης συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, επισήμανε ότι η αδιανόητη δίωξη του νεκρού Ζακ Κωστόπουλου για απόπειρα ληστείας δεν περιλάμβανε καμία από τις κατηγορίες που αποδίδει τώρα στο θύμα η υπεράσπιση για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετατρέποντάς το προκλητικά σε θύτη. Προκλητική και η αναφορά της συνηγόρου υπεράσπισης των αστυνομικών, Εβίτας Βαρελά, ότι τείνει να πιστέψει πως η οικογένεια του νεκρού επιμένει στη δίωξη των αστυνομικών για να κερδίσει χρήματα από μετέπειτα αστική αγωγή.

● Οι εξελίξεις στη δίκη καταγράφονται αναλυτικά σε πραγματικό χρόνο από το Παρατηρητήριο Zackie Oh Justice Watch.

«Πιτσιπόρδας» και απειλή στην ελευθεροτυπία

Αίτημα να αποβληθεί από την αίθουσα ο δημοσιογράφος τού The Press Project, Κωνσταντίνος Πουλής, κατέθεσε η υπεράσπιση, όχι για κάτι που είπε στην αίθουσα, αλλά για σχόλιο σε σατιρική ραδιοφωνική εκπομπή, επειδή αποκάλεσε με το αθησαύριστο «πιτσιπόρδας» παράγοντα της δίκης. «Αμφισβητούν το δικαίωμά μου να γράφω με βάση τη συνείδηση και την κρίση μου. Αν πρόκειται για εξύβριση, χειριστείτε το ανάλογα» απάντησε ο δημοσιογράφος. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, σημειώνοντας ότι το αντίθετο θα συνιστούσε παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

20

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση