Μέρες εν πλω δύο διασωστικά με σχεδόν 300 πρόσφυγες

Μέρες εν πλω δύο διασωστικά με σχεδόν 300 πρόσφυγες

Σχεδόν 300 ανθρώπους διέσωσαν δύο πλοία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Μεσόγειο, που μετά από αρκετές μέρες εν πλω δεν έχουν βρει ακόμα λιμάνι να τους επιτρέψει να τους αποβιβάσουν.


Πάνω στο Sea-Eye 4 βρίσκονται 223 πρόσφυγες και μετανάστες από τέσσερις επιχειρήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανάμεσά τους επτά έγκυες και οκτώ παιδιά. Αρκετοί είναι τραυματίες, ανάμεσά τους ένα αγοράκι 5 ετών, που μετά από τρεις μέρες σε μικρό πλεούμενο περπατάει με δυσκολία λόγω σοβαρών πόνων.

Σύμφωνα με τη Mission Lifeline, που έχει έδρα τη Δρέσδη, στο δικό της σκάφος, το Rise Above, επιβαίνουν 66 άνθρωποι που διέσωσε.

Τα δύο διασωστικά έπλεαν κοντά στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες ημέρες. Όμως, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, κινήθηκαν προς τη Σικελία, με την ελπίδα να βρουν πιο ήρεμα νερά, σύμφωνα με τη Sea-Eye.

Σύμφωνα με το Εuractiv,  οι αρχές της Μάλτας αρνήθηκαν να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό του Sea-Eye, που διασώθηκαν στη δική τους περιοχή έρευνας και διάσωσης, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα του σκάφους της ΜΚΟ. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι αρχές διαμήνυσαν πως «η Μάλτα δεν είναι σε θέση να σας προσφέρει ένα μέρος ασφάλειας» υποστηρίζοντας ότι το πλοίο πρέπει να κατευθυνθεί σε λιμάνι της Τυνησίας.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή χώρα συντονίζεται με τη λιβυκή ακτοφυλακή για την επιστροφή ανθρώπων στην αφρικανική χώρα, όπου οδηγούνται σε κέντρα κράτησης, παρά το γεγονός ότι πως οι μαρτυρίες όσων επέστρεψαν αναφέρουν βασανιστήρια, βιασμούς, εκβιασμούς, ακόμα και θανάτους.

Οργανώσεις, που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, επικρίνουν το τελευταίο διάστημα ολοένα πιο έντονα και τις αρχές της Μάλτας: αν και πολλοί μετανάστες εντοπίζονται στη ζώνη αυτής της χώρας μέλους της ΕΕ, η Βαλέτα δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για βοήθεια.

Μέχρι χθες οι ιταλικές ακτές είχαν πάνω από 63.700 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από το 2014 μέχρι σήμερα, σχεδόν 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.


 

Πηγή: efsyn.gr

13

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση