Η ομοφοβία δεν ξεριζώνεται εύκολα από το ποδόσφαιρο

Η ομοφοβία δεν ξεριζώνεται εύκολα από το ποδόσφαιρο

To coming out του Αυστραλού ποδοσφαιριστή Τζος Καβάλο βρήκε ένα μεγάλο κύμα υποστήριξης, ωστόσο γρήγορα αποδείχθηκε ότι το μίσος έχει βαθιές ρίζες.

Τζος Καβάλο: Ο πρώτος εν ενεργεία

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Τζος Καβάλο έγινε ο πρώτος εν ενεργεία επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, που έκανε το δικό του coming out και δήλωσε ανοιχτά ότι είναι γκέι. Η απόκάλυψη έγινε μέσω Social Media, με μια σειρά από posts στο twitter του, καθώς και με ένα συναισθηματικό βίντεο που δημοσιοποίησε η ομάδα του, η Άντελαϊντ Γιουνάιτεντ.

«Έπρεπε να μάθω να κρύβω τα συναισθήματά μου, για να ταιριάξω στο καλούπι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι του πήρε έξι χρόνια για να καταλήξει στην απόφαση να μιλήσει δημόσια γι’ αυτό, προκειμένου να βοηθήσει κι άλλους επαγγελματίες αθλητές που αισθάνονταν το ίδιο, να απελευθερωθούν. Η κίνηση του προκάλεσε ένα τεράστιο κίνημα υποστήριξης από την ποδοσφαιρική κοινότητα. Πρώην και νυν ποδοσφαιριστές, όπως ο Γκάρ Λίνεκερ, ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι, ο Ραφαέλ Βαράν, ο Ζεράρ Πικέ και ο Μάρκους Ράσφορντ μίλησαν για τη γενναία του κίνηση, ενώ δέχθηκε και μηνύματα αγάπης από τον κόσμο. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, δεν δέχθηκε μόνο αγάπη.

Η επίθεση αγάπης έγινε… κανονική επίθεση

To προηγούμενο Σάββατο, η Άντελαϊντ Γιουνάιτεντ έπαιζε στην έδρα της Μέλμπουρν Βίκτορι. Ο Καβάλο πέρασε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο. Μετά το τέλος του αγώνα, μίλησε για το ομοφοβικό μίσος που δέχθηκε στο γήπεδο της Μελβούρνης. «Δεν θα προσποιηθώ ότι δεν είδα ή δεν άκουσα τις ομοφοβικές επιθέσεις στο παιχνίδι. Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψω το πόσο απογοητευμένος ήμουν. Ως κοινωνία, αυτό δείχνει ότι ακόμα αντιμετωπίζουμε ατά τα προβλήματα το 2022. Έπρεπε να μην τα αποδεχόμαστε και χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους προ των ευθυνών τους. Το μίσος ποτέ δεν θα νικήσει. Ποτέ δεν θα απολογηθώ για το ότι έζησα την αλήθεια μου και πιο πρόσφατα το ποιος είμαι εκτός ποδοσφαίρου», έγραψε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι δέχεται μηνύματα μίσους και στα Social Media, τα οποία κατηγόρησε ότι δεν κάνουν αρκετά για να περιορίσουν τους θύτες. «Προς το Instagram, δεν θέλω κανένα παιδί ή ενήλικος να λαμβάνει τα γεμάτα μίσος και πόνο μηνύματα που έλαβα εγώ. Ήξερα πραγματικά το ποιος είναι και ότι θα το αντιμετωπίσω. Είναι μια λυπηρή πραγματικότητα, για την οποία οι πλατφόρμες σας δεν κάνουν αρκετά για την αντιμετωπίσουν».

Για την ακρίβεια, τα μηνύματα μίσους στα Social Media, δεν ξεκίνησαν μετά τον αγώνα στη Μελβούρνη. Η ομάδα του ζήτησε από την Αστυνομία να ερευνήσει τις επιθέσεις που δέχθηκε διαδικτυακά, τονίζοντας ότι άρχισαν αμέσως μετά την αποκάλυψή του ότι είναι γκέι. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη της στήριξη στο πρόσωπό του, ενώ υποστήριξε ότι δέχθηκε διά ζώσης προσβολές και κατά τη διάρκεια του προημιτελικού Κυπέλλου απέναντι στη Γιουνάιτεντ, την προηγούμενη Τετάρτη. Στο πλευρό του στάθηκε και η διοργανώτρια αρχή της χώρας, τονίζοντας ότι θα αναζητήσει τους δράστες για να απαγορεύσει την είσοδό τους στα γήπεδα της χώρας. «Είμαστε υπερήφανοι που ως κλαμπ, αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα. Το να βλέπουμε έναν παίκτη μας να δέχεται ομοφοβικές επιθέσεις είναι απογοητευτικό και προβληματικό», υποστήριξε από την πλευρά του ο Νέιθαν Κοσμίνα, εκτελεστικός διευθυντής του κλαμπ. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις την Λίγκα και την Μέλμπουρν Βίκτορι για να εντοπίσουμε τους δράστες», πρόσθεσε.

Η πραγματικότητα του Εβρά

O Πατρίς Εβρά, ένας ποδοσφαιριστής με τεράστια καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη Γιουβέντους και στην Εθνική Γαλλίας, παραχώρησε συνέντευξη στη Le Parisien και τόνισε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο γκέι ποδοσφαιριστές σε κάθε ποδοσφαιρική ομάδα, οι οποίοι φοβούνται να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα. «Όταν ήμουν στην Αγγλία έφεραν κάποιον να μιλήσει στην ομάδα για την ομοφυλοφιλία. Κάποιοι συνάδελφοί μου είπαν «είναι ενάντια στη θρησκεία μου, αν υπάρχει ομοφυλόφιλος σε αυτά τα αποδυτήρια, ας φύγει από το κλαμπ» και άλλα τέτοια σχόλια. Εκείνη την ώρα είπα, «σκάσε». Έχω παίξει με γκέι παίκτες. Πρόσωπο με πρόσωπο, μου άνοιξαν την καρδιά τους γιατί φοβούνται να μιλήσουν διαφορετικά. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο παίκτες ανά σύλλογο που είναι ομοφυλόφιλοι, αλλά στον κόσμο του ποδοσφαίρου αν το πεις, τελείωσες», είπε χαρακτηριστικά ο 40χρονος.

Δυστυχώς, από ό,τι φάνηκε και στην περίπτωση του Καβάλο, ενός νέου αθλητή που αποφάσισε να μιλήσει για το ποιος πραγματικά είναι, η ομοφοβία συνεχίζει να αποτελεί δομικό στοιχείο στην κοινωνία του ποδοσφαίρου. Σίγουρα υπάρχουν παίκτες, διοικούντες, οπαδοί, θρύλοι του αθλήματος που είναι έτοιμοι να δεχθούν τους συμπαίκτες τους γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Όμως, μαζί τους, ίσως στη διπλανή θέση των αποδυτηρίων ή της κερκίδας, οι άνθρωποι που ξερνούν μίσος προς κάθε τι διαφορετικό συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα και να διαμορφώνουν την καθημερινότητα των παικτών αυτών. Μόνο το ίδιο το ποδόσφαιρο μπορεί να αλλάξει την κατάσταση…\

Πηγή: https://www.koutipandoras.gr

22

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση