Ακροδεξιά και τρομοκρατία: από τους «Θεματοφύλακες », στους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς»

Ακροδεξιά και τρομοκρατία: από τους «Θεματοφύλακες », στους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς»

Στέλιος Κούλογλου

Oι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη τον Stewart Rhodes, αρχηγό και ιδρυτή της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης Oath Keepers (κάτι σαν «Τηρητές του Ορκου»). Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, μετά τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»,  οι «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», έκοψαν πρόστιμο στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας να τούς πληρώσει. 1τρις, 799 δις ευρώ. Από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ως «συνδιαχειριστές της εθνικής περιουσίας»,  ζητούν επίσης με εξώδικο, πολύ λιγότερα:  2,2 δισ. ευρώ.


Ο Rhodes και δέκα μέλη της οργάνωσης του αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «στάσης», για τη συμμετοχή τους στην αιματηρή επίθεση κατά του Καπιτώλιου στην Ουάσιγκτον, πέρυσι τον Ιανουάριο. Για τα επεισόδια αυτά, ανακρίνονται επίσης τα μέλη της οργάνωσης 1st Amendment Praetorian ( «Οι Πραιτωριανοί του 1ου άρθρου του Συντάγματος »). Τα ονόματα και των δύο αμερικανικών εξτρεμιστικών ομάδων θυμίζουν τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» που πρόσφατα απήγαγαν τον γυμνασιάρχη στην Κατερίνη.

Όπως και στην ελληνική εκδοχή, έτσι και στην αμερικανική τα ηγετικά στελέχη των διαφόρων αυτόκλητων φρουρών προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ειδικές Δυνάμεις και λατρεύουν τα όπλα. Στην Ελλάδα, οι «Θεματοφύλακες» ονειρεύονται επίταξη του Νομισματοκοπείου και αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, μέσα από ένοπλο αγώνα.

Ο Rhodes (φωτογραφία του άρθρου) είναι απόστρατος στρατιωτικός. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μια ομάδα υπό τις διαταγές του εισέβαλε πέρυσι στο Κογκρέσο αναζητώντας τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι. Μια ακόμη οπλισμένη ομάδα ήταν συγκεντρωμένη σε ξενοδοχείο της περιοχής, για να επέμβει στα επεισόδια.

Την επομένη της ήττας του Τραμπ στις εκλογές του 2020,ο Rhodes έγραψε στα μέλη της οργάνωσης, σε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα στην εφαρμογή Signal: «Δεν αποφεύγουμε  τον εμφύλιο πόλεμο. Είναι πολύ αργά. Προετοιμάστε το μυαλό, το σώμα, το πνεύμα σας».

Ο ηγέτης των «Τηρητών του Όρκου» είχε ιδρύσει την οργάνωση του πριν την εκλογή του Τραμπ, αλλά  η νίκη του ενθάρρυνε ανάλογες κινήσεις σε όλο τον κόσμο. Δυό ακόμη παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση παρόμοιων κινήσεων. Η πανδημία, που ενίσχυσε τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και τα συνεχιζόμενα μεταναστευτικά- προσφυγικά ρεύματα, τα οποία αντιλαμβάνονται ως επίθεση του Ισλάμ στην πολιτισμένη Δύση.

Ίνδαλμά τους είναι ο «μακελάρης του Οσλο» Αντρές Μπρέιβικ που το 2011 δολοφόνησε 77 άτομα, μεταξύ των οποίων 69 νέους του Εργατικού Κόμματος, και τραυμάτισε δεκάδες άλλους, επικαλούμενος μια αόρατη εισβολή Μουσουλμάνων στη Νορβηγία.

Tα χθεσινά «Νέα», που μπέρδεψαν τους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς» με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος,  έκαναν πλάκα στους πρώτους επειδή «στέλνουν αυτές τις μέρες, με τη μορφή εξωδίκου δηλώσεως και μέσω δικαστικού αντιπροσώπου, σε όσους εκπροσωπούν την εξουσία με την οποία αυτοί βρίσκονται σε πόλεμο: από τον Πρωθυπουργό μέχρι τη Βουλή. ..

..Ενα παράδειγμα, που δίνει το μέτρο της ανοησίας τους, είναι η ποινή κάθειρξης 20 ετών και το πρόστιμο των 500.000 ευρώ, που επιβάλλουν «σε όποιον παραχωρεί την ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπό, χωρίς τεστ DNA που θα επιβεβαιώνει ότι έχουν γνήσιο DNA Ελλήνων αυτοχθόνων»».

Αλλά η υπόθεση δεν είναι για πλάκα. Γιατί η ρατσιστική λογική είναι η ίδια. Μόλις τον περασμένο μήνα, η φιλανδική αστυνομία συνέλαβε πέντε υπόπτους που ετοίμαζαν επιθέσεις με βόμβες και όπλα( φωτογραφία παρακάτω). Ανήκουν στη διεθνή τάση των «οπαδών της επιτάχυνσης» των κοινωνικών συμπλοκών και του χάους, μέσα από την πρόκληση συγκρούσεων μεταξύ εθνικών κοινοτήτων μιας χώρας.

Το σενάριό τους είναι ότι επιτίθενται βίαια σε μια εθνική κοινότητα μεταναστών, τα μέλη της αντιδρούν και περνούν σε αντίποινα, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια εξέγερση των Δυτικών για να υπερασπίσουν τα πάτρια εδάφη. Ενα μήνα νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2021, δύο άτομα που ανήκουν στην ιδία τάση των «επιταχυντών», συνελήφθησαν στη Γαλλία, επειδή προετοίμαζαν ένοπλες επιθέσεις.

Αρκετοί από τα μέλη αυτών των ομάδων, στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, είναι μεταλλαγμένοι νεοναζί. Το φθινόπωρο  στη Ρώμη, στην επίθεση των ακροδεξιών στα  γραφεία του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου, πρωτοστάτησε μια γνωστή φιγούρα του ιταλικού νεοφασιστικού κόσμου: ο Ρομπέρτιο Φιόρε, πρώην συνιδρυτής, το 1979, της οργάνωσης Terza Posizione.  Για τον Φιόρι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη συμμετοχή του στη βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια, τον Αύγουστο του 1980,  με τραγικό απολογισμό 85 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Στην ίδια επίθεση, που προκάλεσε την καταστροφή των γραφείων του ιταλικού συνδικάτου,  πρωταγωνίστησε επίσης ο Τζουλιάνο Καστελίνο, επικεφαλής του ρωμαϊκού τμήματος της νεοφασιστικής Forza Νuova.

Με τους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς» που επιβάλλουν μόνοι τους ποινές κάθειρξης και κωμικοτραγικά πρόστιμα τρισεκατομμύριων,  δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι 1.587 άτομα έχουν υπογράψει την ιδρυτική δήλωση της κίνησης, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά. Πόσοι από αυτούς, όταν δεν πληρωθούν τα.. πρόστιμα, θα κάνουν το επόμενο βήμα;


 

Πηγή: tvxs.gr

19

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση