«Δεν έχει ιδέα» ποιος έστειλε τις διμοιρίες στο Παίδων Πεντέλης η αναπλ. υπ. Υγείας

«Δεν έχει ιδέα» ποιος έστειλε τις διμοιρίες στο Παίδων Πεντέλης η αναπλ. υπ. Υγείας

Ερωτηθείσα για τις εικόνες με διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλες δυνάμεις της ΕΛΑΣ στους χώρους του νοσοκομείου την Κυριακή, η κα. Γκάγκα εμφανίστηκε να μην γνωρίζει ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν τόσο το ίδιο το νοσοκομείο και τους εργαζόμενούς του, όσο και τους ασθενείς και τους οικείους τους.

Σε ανώτερο επίπεδο από αυτό της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας φαίνεται ότι ελήφθησαν οι αποφάσεις για αποστολή ΜΑΤ και άλλων δυνάμεων της ΕΛΑΣ στο Παίδων Πεντέλης την Κυριακή, όπως συνάγεται από τις δηλώσεις που έκανε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open η Μίνα Γκάγκα, παραδεχόμενη είτε ότι δεν επεδίωξε να ενημερωθεί σχετικά είτε ότι δεν έχει την ευχέρεια να αποκαλύψει το ποιος στέλνει ΜΑΤ σε νοσοκομεία, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας την σύγκρουση κυβέρνησης και υγειονομικών του ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ για τον περιορισμό του υπόλοιπου έργου του παιδιατρικού νοσοκομείου, η κα. Γκάγκα ανέφερε ότι «η νοσηλευτική υπηρεσία μας είπε πάρα πολύ σαφώς ότι δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, ότι είναι απαραίτητο να φύγουν για έξι εβδομάδες κάποιες βάρδιες νοσηλευτών, για να λειτουργήσουν 10 εμβολιαστικές γραμμές. Η πρωινή λειτουργία είναι κανονική, τα επείγοντα είναι κανονικά. Δύο φορές την εβδομάδα που εφημεύερε, δεν θα εφημερεύει. Το πρόβλημα ξεκινάει από το ό,τι το προσωπικό στο ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ένα εξαιρετικό νοσοκομείο, σε καλή θέση, με καλή κτιριακή υποδομή) … για δέκα χρόνια φοβάται ότι το νοσοκομείο θα κλείσει. Το θεώρησε κίνηση κλεισίματος. Τους διαβεβαιώσαμε ότι δεν είναι κίνηση κλεισίματος».

«Δεν έχω ιδέα, δεν έχω καμία σχέση με τα ΜΑΤ», αρκέστηκε να πει η κα Γκάγκα, για τις αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν στο Παίδων Πεντέλης την Κυριακή. Επέμεινε στην ορθότητα της επιλογής του υπουργείου. «Ως υπουργείο Υγείας και ως συνάδελφος μίλησα μαζί τους, εξήγησα τη στρατηγική του υπουργείου, ότι χρειαζόμαστε τη συνδρομή τους για να εμβολιάσουμε τα παιδιά με ασφάλεια, σε ένα νοσοκομείο που την προσφέρει. Ζήτησα την συνδρομή τους», είπε η κα Γκάγκα, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι ήταν θετικοί.

«Έχουμε τρία παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αθήνα», συνέχισε η υπουργός και το ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ «είναι το μικρότερο από τα τρία. Τα δύο είναι πολύ κεντρικά και μπορεί όλο το λεκανοπέδιο να πάει. Στο συγκεκριμένο έχει πρόσβαση ο βόρειος τομέας, αλλά όχι ο νότιος. Άρα, αν έπρεπε να μείνει ένα νοσοκομείο ανοιχτό, αυτό ήταν άλλο για την εφημερία αυτές τις έξι εβδομάδες … χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες εμβολιαστικές γραμμές, είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τους γονείς και για τα παιδιά. Προσφέρει ένα τεράστιο πάρκινγκ (σ.τ.σ. το ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ), εύκολα ο γονιός μπορεί να πάει το παιδί του με ασφάλεια, να κάνει το εμβόλιο, να έχει φύγει σε 5 λεπτά, χωρίς να παλεύει να παρκάρει -κάτι που γίνεται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία του κέντρου … θα δει περισσότερος κόσμος το νοσοκομείο, πόσο ωραίο είναι. Δεν θα πρέπει το προσωπικό κανένα άγχος» τόνισε.

«Τα άλλα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις εμβολιαστικές γραμμές. Ήδη το ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ κάνει 600 εμβόλια την ημέρα, δεν μπορεί να τα αυξήσει, ο χώρος είναι αυτός που είναι. Έχει ογκολογικά περιστατικά, χιλιάδες άλλα που πρέπει να γίνονται. Αν ανασταλεί εκεί η λειτουργία, θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Θα πρέπει να αποφασίζει το υπουργείο και μια κεντρική εισήγηση του ΥΠΕάρχη της Αθήνας, όχι ο κάθε εργαζόμενος … ας αφήσουμε την κεντρική στρατηγική να γίνεται πάντα με όποιους έχουν τα στοιχεία και τα σχέδια όλων των νοσοκομείων … να σας δείξω τα στοιχεία κάποια στιγμή και να μιλήσουμε … Δεν είναι δουλειά του καθενός το ποιος θα αυξήσει, γιατί δεν θα αυξήσει. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι ότι κοιτάμε τον διπλανό μας και δεν κοιτάμε τι κάνουμε εμείς … Δεν θα κλείσει το νοσοκομείο, είναι σαφές ότι το νοσοκομείο θα ενισχυθεί» και οι εφημερίες στο ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ «θα επιστρέψουν σε έξι εβδομάδες», διαβεβαίωσε η κα Γκάγκα.

Νωρίτερα, η ίδια ανέφερε ότι «η Δέλτα δεν έχει φύγει τελείως. Σαφώς δεν είναι το στέλεχος που επικρατεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί, έχουμε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων Δέλτα καθημερινά και προκαλούν, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τουλάχιστον τις μισές εισαγωγές στα νοσοκομεία και σίγουρα τις περισσότερες αν όχι όλες τις εισαγωγές σε ΜΕΘ». Απέρριψε πάντως το σενάριο τελικά η Δέλτα να μην εξαφανιστεί μετά την κυριαρχία της Όμικρον.
«Για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού είναι πια εμβολιασμένο, ενώ μεγάλο μέρος έχει νοσήσει, άρα υπάρχει σημαντική ανοσία. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, το βλέπουμε καθημερινά».Έδωσε παράλληλα μια αισιόδοξη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας την άνοιξη. «Δεν είμαι μάντης, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι θα κάνουμε Πάσχα. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, να μην έχουμε απώλειες, να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα. Αν κρατάμε τα μέτρα, φοράμε τις μάσκες, δεν πάμε στη δουλειά με συμπτώματα, αν εμβολιαστούμε, θα κάνουμε μια χαρά Πάσχα».
91

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση