Κορίτσια που ερωτεύονταν κορίτσια μέσα από φωτογραφίες

Κορίτσια που ερωτεύονταν κορίτσια μέσα από φωτογραφίες

Ζωή Δημητρίου

Η Ζερμαίν Κρουλ απαθανάτισε ριζοσπαστικά τις λεσβίες του 1920 στις φωτογραφίες της.


Το 1922 η avant garde φωτογράφος Ζερμέν Κρουλ προσγειώθηκε, κουρασμένη και άρρωστη, στο Βερολίνο, μετά την απέλασή της από τη Σοβιετική Ένωση. Την κατηγόρησαν ότι δεν ακολουθούσε ιδεολογικά τους Μπολσεβίκους, τη φυλάκισαν και την ανάγκασαν να υπομείνει μια ψεύτικη εκτέλεση. Ο εραστής της, Σάμιουελ Λέβιτ, είχε ταξιδέψει μαζί της στη Μόσχα, αλλά τελικά την εγκατέλειψε.

Εκείνη ήταν η ενσάρκωση του neue frau, ή μιας σύγχρονης, ανεξάρτητης γυναίκας που αμφισβήτησε την παραδοσιακή οριοθέτηση των ρόλων των φύλων. Μαζί με τη δουλειά της στη μόδα, το φωτορεπορτάζ και τη διαφήμιση, η Kρουλ έγινε ηγετική φυσιογνωμία του πειραματικού κινήματος New Vision (ή Neue Optik) που ιδρύθηκε από τον Αλεξάντερ Ροντσένκο και τον Λάσλο Μοχόλι-Νάγκι. Ωστόσο, όπως πολλές γυναίκες φωτογράφοι του 20ου αιώνα (συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων της Ντόρα Μάαρ και Λι Μίλερ), η Krull δεν έχει λάβει την αναγνώριση των ανδρών ομολόγων της.

Γεννημένη στην Ανατολική Πρωσία το 1897, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε τελικά στο Μόναχο το 1912, όπου σπούδασε φωτογραφία και άνοιξε το δικό της στούντιο  το 1919. Ο κοινωνικός κύκλος της Κρουλ περιελάμβανε καλλιτέχνες και διανοούμενους που συνδέονται με την Αριστερά. Ο ένας ήταν ο Κουρτ Άισνερ, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός του σύντομου και μη αναγνωρισμένου Λαϊκού Κράτους της Βαυαρίας κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Επανάστασης.

Στο Βερολίνο άρχισε μια σειρά γυμνών πορτραίτων και αυτοπροσωπογραφιών. Συχνά φωτογράφιζε την αδελφή της Berthe, τη φίλη της Freia, και μια τρίτη γυναίκα το όνομα της οποίας παραμένει άγνωστο. Μεταξύ 1922 και 1924, δημοσίευσε δύο συλλογές έργων, το «Atke» («Γυμνά») και το «Les Amies» («Girlfriends»): το πρώτο μια παιχνιδιάρικη συλλογή και το δεύτερο μια σαφή αναφορά στο λεσβιακό έρωτα. Αν και το Βερολίνο ήταν μια προοδευτική πόλη, το έργο της Κρουλ  θεωρήθηκε αισχρό. Εκείνη την εποχή, εκατοντάδες χιλιάδες ερωτικές εικόνες μεγέθους καρτ ποστάλ διακινούνταν κρυφά στη Γερμανία. Ως πορνό.

Η Κρουλ φωτογράφισε με ξεκάθαρους σεξουαλικούς υπαινιγμούς τις γυναίκες της, αλλά έθεσε τα μοντέλα της στο φακό με τρόπους που περιέργως ματαιώνουν τις προσδοκίες του ανδρικού βλέμματος και της πορνογραφίας. Όσο για τις δικές της σεξουαλικές προτιμήσεις, η Κρουλ κατέγραψε πολλαπλές σχέσεις με τους άνδρες και περιέγραψε μια ενιαία σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα, την Έλσα. Η σχέση τους συνεχίστηκε όταν η Κρουλ έφυγε από το Βερολίνο για το Άμστερνταμ και στη συνέχεια στο Παρίσι το 1926. Κράτησε επαφή με την Έλσα ακόμη κι όταν άρχισε να βλέπει τον Ολλανδό σκηνοθέτη Joris Ivens, τον οποίο τελικά παντρεύτηκε.

Στο Παρίσι, άρχισε να εργάζεται για το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό VU, ήταν το πρώτο περιοδικό που δημοσίευσε φωτογραφικά δοκίμια, θέτοντας το πλαίσιο για το μέλλον του φωτορεπορτάζ. «Germaine, εσύ και εγώ είμαστε οι μεγαλύτεροι φωτογράφοι της εποχής μας, εγώ με την παλιά έννοια [και] εσείς στο σύγχρονο», της είπε κάποτε ο Man Ray.

Μετά την έκδοση μιας χούφτας φωτογραφικών βιβλίων στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων των 100 x Paris (1929) και Le Valois (1930), μετακόμισε στο Μόντε Κάρλο στα χρόνια που προηγήθηκαν του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια εντάχθηκε στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις στην Αφρική τόσο ως ακτιβίστρια όσο και ως φωτορεπόρτερ. Μετά τον πόλεμο, η Κρουλ συνέχισε να εργάζεται ως ανταποκρίτρια στην Μπανγκόκ, αναλαμβάνοντας παράλληλα νέο ρόλο ως συνιδιοκτήτρια του Oriental Hotel. Για μια περίοδο μετά, αποσύρθηκε για να ζήσει ανάμεσα σε Θιβετιανούς μοναχούς στη βόρεια Ινδία, η οποία οδήγησε σε μια άλλη μονογραφία: τους Θιβετιανούς στην Ινδία (1968).

Η Κρουλ πέθανε το 1985 στην πατρίδα της, τη Γερμανία, έχοντας ζήσει σε τέσσερις ηπείρους και πρωτοπορώντας σε μια νέα εποχή για τη φωτογραφία. Ποτέ δεν συμβιβάστηκε με μια συνηθισμένη ζωή, ποτέ δεν τήρησε αυτό που όλοι περίμεναν από εκείνη, ήταν από κάθε άποψη ένα neue frau:μια γυναίκα χωρίς περιορισμούς. Αδάμαστη.


 

Πηγή: provocateur.gr

47

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση