Αυστραλία: 20 νεκροί από τις πλημμύρες, δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Αυστραλία: 20 νεκροί από τις πλημμύρες, δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Στους 20 ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες που πλήττουν για δεύτερη εβδομάδα τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας,μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων μιας γυναίκας κι ενός άνδρα στο Σίδνεϊ, όπου προβλέπονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις. Τα θύματα αναζητούνταν αφότου το αυτοκίνητό τους βρέθηκε άδειο, παρασυρμένο από τα νερά, σύμφωνα με την αστυνομία.


Περίπου 60.000 κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της χώρας κλήθηκαν να την εκκενώσουν, καθώς προβλέπονται πλημμύρες σε αρκετά τμήματα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Σπίτια, αυτοκίνητα και γέφυρες βούλιαξαν στα νερά. Το φράγμα Μάνλι, βόρεια της πόλης, άρχισε να υπερχειλίζει σήμερα και 2.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή εκκένωσης.

Στη συνοικία Τζόρτζις Χολ, κοντά σε ποταμό, οχήματα βυθίστηκαν ως τη μέση στα νερά και η αστυνομία έλαβε πολλές κλήσεις για βοήθεια από οδηγούς που παγιδεύτηκαν εξαιτίας της απότομης ανόδου των υδάτων.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, η πυροσβεστική, η αστυνομία, κέντρα άμεσης βοήθειας δέχθηκαν κλήσεις από τουλάχιστον 100 ανθρώπους και ο αριθμός τους είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί κι άλλο σήμερα, καθώς η κακοκαιρία πλήττει το Σίδνεϊ.

Στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας πλημμύρες κατέστρεψαν κτίρια, παρέσυραν οχήματα, ανάγκασαν εκατοντάδες κατοίκους να βρουν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους. Οι επιχειρήσεις καθαρισμού και αποκατάστασης, που προβλέπονται μακρές και δύσκολες, άρχισαν.

Η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση τις επόμενες 48 ώρες, που αναγγέλλονται «δύσκολες».

Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων εκδόθηκαν για το σύνολο των 2.000 χιλιομέτρων των ακτών της πολιτείας.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών χαρακτήρισε τις πλημμύρες ως «το υδάτινο ισοδύναμο των πυρκαγιών» άνευ προηγουμένου που έπληξαν επί μήνες την Αυστραλία το 2019 και το 2020.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις, προκάλεσαν υλικές ζημιές και έπληξαν την πανίδα κατά τρόπο παρόμοιο με τις πυρκαγιές, πρόσθεσε. Έχουν επίσης παρόμοιες «συνέπειες για τον πληθυσμό: κλειστούς δρόμους, υποδομές που υπέστησαν ζημιές, διακοπή της ηλεκτροδότησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Αυστραλία πλήττεται τα τελευταία χρόνια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: ξηρασίες, φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες, φαινόμενα ολοένα συχνότερα και εντονότερα.


 

Πηγή: efsyn.gr

11

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση