Ασπίδα στο πανεπιστημιακό άσυλο

Ασπίδα στο πανεπιστημιακό άσυλο

Κώστας Ζαφειρόπουλος

 

Εντονες οι αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα ενόψει της εκδίκασης, αύριο στο ΣτΕ, της προσφυγής κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας ● Σε συλλαλητήριο έξω από το δικαστήριο προχωρούν οι φοιτητές ● Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει να δαπανήσει 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τους 1.030 ειδικούς φρουρούς και 30 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και υποδομές, όταν ο ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός όλων των ΑΕΙ της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια, κυμαίνεται στα 90 εκατ. ευρώ!


Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η ακαδημαϊκή κοινότητα, εν όψει της αυριανής εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ δέκα πανεπιστημιακών συλλόγων (διδασκόντων, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων) από επτά πανεπιστήμια της χώρας, όπως και ακόμη δεκάδων πανεπιστημιακών που κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης των διατάξεων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την πανεπιστημιακή αστυνομία και κατ’ επέκταση της προκήρυξης διαγωνισμού της ΕΛ.ΑΣ. για πρόσληψη ειδικών φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση των ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που κάποιο ανώτατο δικαστήριο της χώρας έρχεται να αποφανθεί για το τι σημαίνει πανεπιστημιακό άσυλο και ποιες είναι οι συνέπειές του. Είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται στη χώρα μας -ούτε η χούντα δεν το είχε κάνει- ότι δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία εντός των πανεπιστημίων. Στον δρόμο ετοιμάζονται να κατέβουν στις 9 το πρωί, αύριο, έξω από το ΣτΕ, φοιτητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και μέλη του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, ενώνοντας τις φωνές τους κατά της απόφασης της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει ούτε μία επιστημονική μελέτη -και όποιος θέλει ας το διαψεύσει- που να αμφισβητεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ημέρα που ψηφίστηκε η νομοθετική κατάργηση του ασύλου, το 2019, είπε “για όνομα του θεού, εμείς δεν θέλουμε να μπαινοβγαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, δεν θέλουμε να έχει μια σταθερή παρουσία εκεί”. Δύο χρόνια αργότερα, αυτό διαψεύστηκε», υπογράμμισε, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πάντειο, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης.

Χωρίς χρησιμότητα


Ο ίδιος επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα ή αναλογικότητα για την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας, θυμίζοντας πως ακόμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει αναφέρει πως είναι όχι μόνο απρόσφορο αλλά και επικίνδυνο αυτό που προτείνεται.

«Η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. μόνη της παρουσιάζει εξαιρετικά φτωχά στοιχεία για την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια. Ενδεικτικά για το 2021 υπάρχει μονοψήφιος αριθμός εγκληματικών ενεργειών, 3 ή 4 παραβάσεις για κλοπή και κάποια ναρκωτικά, εκτός μάλιστα του πανεπιστημιακού χώρου, μία ληστεία και μία σωματική βλάβη. Με αυτά τα δεδομένα, βρισκόμαστε ξαφνικά στο να διατίθεται το 1/3 του προϋπολογισμού των λειτουργικών αναγκών των πανεπιστημίων στη στελέχωση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Με τα συγκεκριμένα όργανα που θα λογοδοτούν μόνο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και θα οπλοφορούν (κλομπ, χειροπέδες κ.ά.), χάνεται η δυνατότητα των πανεπιστημιακών αρχών να έχουν οποιαδήποτε άποψη για θέματα που αφορούν την ασφάλεια. Θα μπορούν να συλλαμβάνουν, ανακρίνουν τους φοιτητές, καθηγητές, ακόμα και τον πρύτανη ή μέλη της Συγκλήτου. Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται πουθενά σε όλη την Ευρώπη και παραβιάζουν, εκτός του Συντάγματος, μια παράδοση αιώνων», ανέφερε ο κ. Κοντιάδης.

Πράγματι, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει να δαπανήσει 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τους 1.030 ειδικούς φρουρούς και 30 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και υποδομές. Ο ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός όλων των ΑΕΙ της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια, κυμαίνεται στα 90 εκατ. ευρώ και εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.-27 την τελευταία δεκαετία, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των φοιτητών. Επιπλέον, η Ελλάδα παρουσιάζει τη χειρότερη αναλογία φοιτητών/διδασκόντων στην Ε.Ε. (σχεδόν 3,3 φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σχεδόν διπλάσια από τις αμέσως χειρότερες χώρες) σύμφωνα με την ΕΘΑΕΕ (2020).

«Τα πανεπιστήμια στενάζουν από τις πρόσφατες ανατιμήσεις, λόγω της ενεργειακής κρίσης, δεν θα έχουμε σε λίγο να πληρώσουμε ρεύμα, ενώ δεδομένη είναι η έλλειψη ακαδημαϊκού προσωπικού. Αντί να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, επιδιώκουν την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των πανεπιστημίων σε μια αυταρχική κατεύθυνση, για να επιβάλουν τις ιδεοληψίες τους, κατασυκοφαντώντας και συρρικνώνοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο», υπογράμμισε η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βανέσσα Κατσαρδή.

«Το φοιτητικό κίνημα δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι θα βγει σίγουρα αντισυνταγματικός ο νόμος, όμως θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί και αυτή η μάχη. Τη δική μας απάντηση θα τη δώσουμε την Παρασκευή, έξω από το δικαστήριο και στις σχολές μας, και ο νόμος σε όλες του τις πτυχές (πειθαρχικά, ελεγχόμενη είσοδος, κάμερες κ.ά.) θα ανατραπεί με τη συμβολή όλων», τόνισαν μέλη του φοιτητικού συλλόγου.


Πηγή: efsyn.gr

12

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση