Τουρκία: Ελεύθερη η Σεντέφ Καμπάς που καταδικάστηκε για «εξύβριση του προέδρου Ερντογάν»

Τουρκία: Ελεύθερη η Σεντέφ Καμπάς που καταδικάστηκε για «εξύβριση του προέδρου Ερντογάν»

Την αποφυλάκισή της δημοσιογράφου Σεντέφ Καμπάς διέταξε τουρκικό δικαστήριο. Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για «εξύβριση του προέδρου» μέσω κιρκασιανής παροιμίας.


Η δημοσιογράφος της τουρκικής τηλεόρασης Σεντέφ Καμπάς καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 2 ετών και 4 μηνών για «εξύβριση του προέδρου», αλλά το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή της μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.

«Η Σεντέφ Καμπάς είναι πλέον ελεύθερη», γράφτηκε στον λογαριασμό της στο Twitter, τον οποίο χρησιμοποιούσαν δικοί της άνθρωποι κατά την παραμονή της στην φυλακή.

 

Η δημοσιογράφος είχε συλληφθεί στις 22 Ιανουαρίου αφού είχε πει από τηλεοράσεως μία παροιμία, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφορούσε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει ότι η εστεμμένη κεφαλή γίνεται σοφότερη. Αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος», δήλωσε live η πολύ γνωστή στην Τουρκία δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο Tele1.

Η Σεντέφ Καμπάς είχε δημοσιεύσει παράλληλα την κιρκασιανή παροιμία στον λογαριασμό της στο Twitter, όπου έχει 900.000 ακολούθους.

Είχε τεθεί σε προσωρινή κράτηση στην φυλακή του Μπακίρκεϊ στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτό το αδίκημα δεν θα μείνει ατιμώρητο», είχε προειδοποιήσει ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο προεξοφλώντας ότι η παροιμία αφορούσε τον ίδιο και κατηγορώντας την δημοσιογράφο για «πρόκληση».

Για το αδίκημα της «εξύβρισης του προέδρου» προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών.

Η παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος του 2016 και το κύμα των συλλήψεων και της διακοπής λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης που ακολούθησε, καταγγέλλεται συστηματικά από τις ΜΚΟ.

Η Τουρκία έχει την 153η θέση στις 180 χώρες της κατάταξης του 2021 για την ελευθερία του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.


 

Πηγή: news247.gr

32

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση