Εφιάλτης για 22χρονη

Εφιάλτης για 22χρονη

Απόστολος Λυκεσάς

 

Τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη για υπόθεση ομαδικού βιασμού, η κοπέλα καλείται τώρα να ξανακαταθέσει όσα έζησε, αφού αναβλήθηκε η δίκη. ● Συμπαράσταση στη νεαρή από γυναικείες συλλογικότητες.


Αδιανόητη και ανεπίτρεπτη δικαστική ταλαιπωρία για μια κοπέλα που έχει καταγγείλει τον βιασμό της πριν από τέσσερα χρόνια. Την ώρα που οι μεγάλες δικαστικές υποθέσεις (Λιγνάδης, Φιλιππίδης) κυριαρχούν στην ενημέρωση, μια άλλη εξίσου σοβαρή μοιάζει «ξεχασμένη», παρότι το αποτρόπαιο συμβάν του καταγγελλόμενου ομαδικού βιασμού έχει προηγηθεί χρονικά.

Και φυσικά είναι ανείπωτο το βασανιστήριο που βιώνει η κοπέλα αυτή και η οικογένειά της τέσσερα ολόκληρα χρόνια τώρα, με μόνη συμπαράσταση έξω από το δικαστικό μέγαρο Σερρών τις ακάματες γυναικείες συλλογικότητες της Βόρειας Ελλάδας. Διότι πάνω που αυτή την εβδομάδα άρχισε επιτέλους η δίκη των τριών κατηγορουμένων στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σερρών, διεκόπη εκ νέου, αφού η πρόεδρος του δικαστηρίου πρόκειται να… απολυθεί στις 2 Απριλίου.

Το περιστατικό του ομαδικού βιασμού είχε καταγγελθεί από την κοπέλα το 2018 όταν ήταν σε ηλικία 18 ετών και είχε συμβεί στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Η δίκη των τριών νεαρών που κατηγορούνται ότι βίασαν τη 18χρονη σε μπαρ της Χαλκηδόνας ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους και αφού μεσολάβησαν δύο χρόνια συνεχών αναβολών (πρώτη ημερομηνία διεξαγωγής, Ιούνιος του 2020). Το δικαστήριο ξεκίνησε επιτέλους με πρώτη συνεδρίαση στις 2/2/2022, έγινε κεκλεισμένων των θυρών μόνο για την κατάθεση της παθούσας, η οποία περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την επίθεση που δέχτηκε.

Η δεύτερη συνεδρίαση ακολούθησε στις 28/2 με την κατάθεση της ιατροδικαστού που είχε εξετάσει την κοπέλα μετά το περιστατικό και τριών μαρτύρων. Ακολούθως το δικαστήριο διέκοψε για τις 28/3, αλλά η συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ, η δίκη διακόπηκε και μάλιστα οριστικά διότι, όπως τουλάχιστον ειπώθηκε, δεν γινόταν να ολοκληρωθεί με την υφιστάμενη σύνθεση του δικαστηρίου αφού υπήρχε κώλυμα της έδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το «κώλυμα της έδρας» έχει αφετηρία απόφαση του Αρείου Πάγου, η πειθαρχική ολομέλεια του οποίου αποφάσισε στις αρχές τρέχοντος Μαρτίου να αποπέμψει 7 δικαστές για «υπηρεσιακή ανεπάρκεια». Μία από τους 7 ήταν δυστυχώς και η πρόεδρος του δικαστηρίου στις Σέρρες, η οποία έλαβε ως ημερομηνία αποπομπής τις 2 Απριλίου.

Αυτό πολύ απλά θα σήμαινε ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ολοκλήρωνε τη διαδικασία της δίκης μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα εξέδιδε απόφαση, την οποία όμως στη συνέχεια θα καλούνταν άλλος δικαστικός να καθαρογράψει. Τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν ήταν τόσα που κρίθηκε ότι καλύτερο να γίνει η δίκη από την αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες μάλλον τον Μάιο.

Απορίας άξιο είναι γιατί της ανατέθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης. Κι έτσι η παθούσα θα κληθεί για ακόμη μια φορά να ξαναζήσει και να διηγηθεί τον εφιάλτη που καταγγέλλει ότι υπέστη. Κοντά σ’ αυτά να προσθέσουμε ότι προβλήματα παρουσίας θα είχαν και οι συνήγοροι τόσο της καταγγέλλουσας (Κωνσταντίνος Παρηγόρης, Κωνσταντίνος Τσάκος) όσο και των κατηγορουμένων (Αλέξης Κούγιας) οι οποίοι θα έπρεπε να παρίστανται σε άλλες δίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη 22χρονη συμπαραστέκονταν με καθημερινή παρουσία στο δικαστήριο γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες της Βόρειας Ελλάδας («Σουσουράδες» από τις Σέρρες, «Τσούχτρες» από την Καβάλα, «Κιλοτίνα» από τη Βέροια) με συνθήματα και πανό έξω από τα δικαστήρια των Σερρών.


Πηγή: efsyn.gr

15

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση