Σρι Λάνκα: Διαδηλώσεις με 189 τραυματίες και πέντε νεκρούς- Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Σρι Λάνκα: Διαδηλώσεις με 189 τραυματίες και πέντε νεκρούς- Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Πυροβολισμοί έλαβαν χώρα μπροστά από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα. Πλήθος αντικυβερνητικών διαδηλωτών διαμαρτυρώμενοι για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το νέο κύμα ακρίβειας και την αύξηση του πληθωρισμού ζητώντας την απομάκρυνση του πρωθυπουργού. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό συγκρότημα, σύμφωνα με δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.


Σημειώθηκαν περιστατικά έντονης αστυνομικής βίας. Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα με στόχο την απώθηση των διαδηλωτών. Συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς και υποστηρικτές του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα. Σημειώθηκαν 189 τραυματισμοί ενώ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Έτσι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε επιτέλους σε παραίτηση.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ουιρακετίγια, όπου ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Ρατζαπάκσα υπέβαλε το πρωί την παραίτησή του καθώς συνεχίζεται η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει το νησί από την ανεξαρτησία του και η οποία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, στον οποίο υπέβαλε την παραίτησή του, είναι ο μικρότερος αδελφός του.

Εδώ και μήνες, το νησί αυτό των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση, που αποδίδεται στην πανδημία της Covid-19, η οποία στέρησε από τη χώρα τα έσοδα του τουριστικού τομέα, επιδεινώθηκε από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ο πληθυσμός διαδηλώνει εδώ και εβδομάδες κατηγορώντας τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα και τον πρωθυπουργό αδελφό του ότι βύθισαν τη χώρα στην κρίση και απαιτεί την παραίτησή τους.


 

Πηγή: documentonews.gr

32

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση