Στις ελληνικές αρχές οι πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου

Στις ελληνικές αρχές οι πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου

Οι πρόσφυγες σε διαφορετική νησίδα του Εβρου το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Η αστυνομία συμμορφώθηκε με την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει κάνει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των προσφύγων.


Ασφαλείς στα χέρια των ελληνικών αρχών βρίσκονται από την Παρασκευή οι πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σε νησίδα του Εβρου και είχαν έκτοτε επαναπροωθηθεί δύο φορές στην Τουρκία, μία τη Μεγάλη Τετάρτη και άλλη μία τη Δευτέρα του Πάσχα, ύστερα από σύντομη άτυπη κράτησή τους στο τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Νέο Χειμώνιο.

Υστερα από παραμονή μιας εβδομάδας στην Τουρκία, υπό τη διαρκή απειλή των τουρκικών αρχών ότι θα τους επαναπροωθήσουν στη Συρία, οι περισσότεροι πρόσφυγες της ομάδας ξαναβρέθηκαν σε νησίδα του Εβρου την περασμένη Τρίτη, όπου και περίμεναν μάταια τις ελληνικές αρχές να τους αναζητήσουν, σύμφωνα με τις εντολές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Εισαγγελίας Ορεστιάδας.

Μαζί τους υπήρχαν και άλλοι 13 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και άλλος ένας Σύρος, για τους οποίους έχουν βγάλει επίσης εντολές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Εισαγγελία. Τελικά, την περασμένη Παρασκευή το πρωί οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική όχθη του Εβρου και ύστερα από λίγες ώρες τούς εντόπισε η αστυνομία και τους μετέφερε με βαν αρχικά στο τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Νέο Χειμώνιο και στη συνέχεια στο κέντρο στο Φυλάκιο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε διαδικασία ταυτοποίησης και υποδοχής, προκειμένου να καταγραφεί το αίτημά τους για άσυλο.

Εντέλει, η αστυνομία συμμορφώθηκε με την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει κάνει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πρόσφυγες μέσω της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Ωστόσο, από την έκδοση της απόφασης μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οι Αρχές παραβίαζαν συνεχώς την εντολή του Δικαστηρίου, εμπαίζοντας τους εμπλεκόμενους φορείς και το Δικαστήριο ότι τάχα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες, τους οποίους είχαν ήδη επαναπροωθήσει βίαια δύο φορές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι.

Οι πρόσφυγες έχουν στείλει φωτογραφικό υλικό με τα σημάδια από τα βίαια χτυπήματα που δέχτηκαν από τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων επαναπροώθησης, καταγγέλλουν ότι αξιωματικοί ή κομάντο τούς ανάγκασαν να γδυθούν και τους τραβούσαν φωτογραφίες, ενώ είχαν κάψει τα υπάρχοντά τους. Αποτέλεσμα της εγκληματικής κωλυσιεργίας των ελληνικών αρχών ήταν να χάσει τη ζωή της το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη η 55χρονη Φατίμα Σέικ Ρασίντ, από νεφρική ανεπάρκεια, ενώ χρειαζόταν επειγόντως αιμοκάθαρση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους πρόσφυγες, η γυναίκα πρήστηκε σε όλο της το σώμα και τελικά πέθανε αβοήθητη πάνω στη νησίδα.

Οι πρόσφυγες έχουν καταγγείλει ότι όσο βρίσκονταν στην τουρκική όχθη και περίμεναν να περάσουν στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, έγιναν μάρτυρες πυροβολισμών σε βάρος άλλης ομάδας προσφύγων που προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα. Οπως καταγγέλλουν, οι τουρκικές αρχές πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό και οι ελληνικές αρχές πυροβολούσαν σε ευθεία βολή με σφαίρες από καουτσούκ, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρά τραύματα σε εκείνη την ομάδα. Φωτογραφίες από τα τραύματα που προκάλεσαν οι σφαίρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες των προσφύγων, βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.» και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.


Πηγή: efsyn.gr

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση