Είπαν «όχι» σε επίσημη διερμηνέα να πολιτογραφηθεί στην Ελλάδα

Είπαν «όχι» σε επίσημη διερμηνέα να πολιτογραφηθεί στην Ελλάδα

Σε κυκεώνα γραφειοκρατίας και τροπολογιών που δυσχεραίνουν την πολιτογράφηση ξένων πολιτών στη χώρα μας, παρ’ ότι πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, βρίσκεται 46χρονη Τουρκάλα στη Θεσσαλονίκη. Παρ’ ότι ζει και εργάζεται επί 15 χρόνια στην πόλη, όπου ήταν παντρεμένη και επέλεξε να ζήσει και μετά τον χωρισμό της, το ελληνικό δημόσιο της βάζει διαρκώς εμπόδια, απορρίπτοντας την αίτηση να πάρει ελληνική ταυτότητα. Η 46χρονη είναι επίσημη διερμηνέας και μάλιστα βρέθηκε ακόμη και στη θέση αυτή μεταφράζοντας τις συνομιλίες σε συναντήσεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών! 

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια μετά την αίτηση θεραπείας που έκανε στην απορριπτική αίτηση πολιτογράφησής της από τη διεύθυνση ιθαγένειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι υπηρεσίες αποφάσισαν να μην χορηγήσουν ελληνική ταυτότητα στηριζόμενες σε μία πρόσφατη τροπολογία στην οποία τίθενται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ως απαραίτητη προϋπόθεση για να πολιτογραφηθεί κάποιος Έλληνας. «Τέτοιες αποφάσεις είναι απαράδεκτες και η τροπολογία αντιβαίνει το νόμο. Όλο το θέμα ένταξης πολιτών στην ελληνική κοινωνία το έχουμε μεταφέρει στα εισοδηματικά κριτήρια», σχολίασε ο συνήγορος της 46χρονης Αντώνης Σπάθης. «Η ουσία του νόμου είναι να εντάσσονται όσοι είναι ήδη ενταγμένοι με τη ζωή τους στην κοινωνία, όμως με μία εγκύκλιο τίθενται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια», συμπλήρωσε.

Η διερμηνέας στην αίτηση θεραπείας που έκανε και επίσης απορρίφτηκε, γι’ αυτό πλέον αναμένεται να προσφύγει στα δικαστήρια, παραθέτει μία σειρά ενεργειών της από το 2009 μέχρι σήμερα, με τις οποίες απέδειξε πως η οικονομική της ζωή βρίσκεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Εδώ εργάζεται, φορολογείται και είναι ασφαλισμένη, ενώ επιπλέον έχει μεταφέρει από την Τουρκία μεγάλα χρηματικά ποσά που έχει χρησιμοποιήσει για την αγορά ενός διαμερίσματος, όπου ζει, ενός οικοπέδου στο οποίο χτίζει σπίτι εκτός της πόλης, αλλά και ενός αυτοκινήτου. Παρ’ όλα αυτά οι υπάλληλοι της διεύθυνσης ιθαγένειας στηρίζονται στην υπουργική τροπολογία και απέρριψαν την αίτηση πολιτογράφησης με το σκεπτικό ότι την πενταετία πριν την υποβολή της δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια που έθετε ο νόμος. Το εντυπωσιακό είναι πως η γυναίκα κατέθεσε την αίτηση το 2017 και η απορριπτική απόφαση κοινοποιήθηκε πέντε χρόνια μετά.

Επίσημη διερμηνέας 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες η 46χρονη εργάζεται ως διερμηνέας και μάλιστα έχει πιστοποιηθεί από το 2009 ως εξετάστρια στα τουρκικά και από το 2010 ως εξετάστρια στα ιταλικά για την απόκτηση του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι τυχαίο πως ήταν διερμηνέας σε συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας. Ζει στη Θεσσαλονίκη από το 2007 όταν εγκαταστάθηκε με τον τότε σύζυγό της, εργάζεται και έχει ασφαλιστεί ως διερμηνέας και φορολογείται κανονικά.

«Τα εισοδήματά μου από επαγγελματική δραστηριότητα δηλώνω κανονικά στην εφορία όλα τα χρόνια της διαμονής μου στην Ελλάδα και προσκόμισα ενώπιόν σας όλα τα σχετικά έγγραφα της φορολογικής αρχής. Επιπλέον έχω αποδείξει ότι εκπληρώνω και τις ασφαλιστικές μου υποχρεώσεις. Εκτός από τα ετήσια εισοδήματά μου, προσκόμισα νόμιμα ενώπιόν σας δημόσια έγγραφα της φορολογικής αρχής, συμβολαιογραφικά έγγραφα και δηλώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων από τα οποία αποδεικνύεται πλήρως η πλήρης ομαλή μου οικονομική ένταξη στην Ελλάδα από το 2010, αφού έχω μεταφέρει στην Ελλάδα με νόμιμες διαδικασίες το σύνολο των οικονομικών μου δραστηριοτήτων και την περιουσία μου (κινητή κι ακίνητη), έχοντας καταστήσει έτσι την Ελλάδα το βασικό κέντρο των βιοτικών μου δραστηριοτήτων», αναφέρεται στην αίτηση θεραπείας που κατέθεσε.

Η 46χρονη είναι και συγγραφέας και μάλιστα έχει γράψει στίχους για ποντιακά τραγούδια των αδερφών Τσαχουρίδη. Υποστηρίζει ότι πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης που θέτει ο νόμος και δεν περιορίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια. «Δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι όλη η οικονομική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή μου είναι στην Ελλάδα, όπου επιθυμώ να μείνω για πάντα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι επέλεξα να μείνω στην Ελλάδα ακόμα και μετά το διαζύγιό μου, αφού όλη μου η ζωή είναι πλέον εδώ», σημειώνει στην αίτησή της. «Όλως παρανόμως η τριμελής ομάδα της διεύθυνσης Ιθαγένειας Κεντρικής Μακεδονίας γνωμοδότησε αρνητικά στηριζόμενη μόνο στα εισοδηματικά κριτήριο, ενώ τόσο από το πρακτικό όσο και από τα προσκομισθέντα έγγραφα αποδεικνύεται ότι πληρώ συνολικά την ουσιαστική προϋπόθεση της οικονομικής ένταξης», κατέληξε.

Πηγή: karfitsa.gr

25

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση