Αναζητείται δικαίωση για τον Βασίλη Μάγγο

Αναζητείται δικαίωση για τον Βασίλη Μάγγο

Πανελλαδική κινητοποίηση αύριο και συγκέντρωση στα δικαστήρια του Βόλου στις 21 Οκτωβρίου «κατά της συγκάλυψης που επιχειρεί να ρίξει στα μαλακά τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στον βασανισμό του και τελικά στον θάνατό του».

Κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση «κατά της συγκάλυψης της υπόθεσης του Βασίλη Μάγγου, που επιχειρεί να ρίξει στα μαλακά τους αστυνομικούς οι οποίοι εμπλέκονται στον βασανισμό του και τελικά στον θάνατό του», απευθύνει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου καλώντας σε πανελλαδική πορεία αύριο (15/10, 12.00) στην πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο και σε συγκέντρωση στα δικαστήρια του Βόλου στις 21 Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Κατηγορούμενοι θα βρεθούν τρεις αστυνομικοί του Βόλου για τον ξυλοδαρμό, πριν από δυόμισι χρόνια, του Βασίλη Μάγγου έξω από τα τοπικά δικαστήρια από πλήθος αστυνομικών κατά τη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της μεγάλης πορείας της προηγούμενης μέρας, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Lafarge.

Στη συνέχεια, ο Μάγγος μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου όπου υπέστη προσβολές, εξευτελισμούς και βασανιστήρια, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας μέρας τον πέταξαν στον δρόμο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και με έξι σπασμένα πλευρά. Μέσα από το νοσοκομείο κατήγγειλε τον βασανισμό και τον ξυλοδαρμό του, που τον σημάδεψαν ανεξίτηλα και οδήγησαν στον θάνατό του έναν μήνα μετά. Ομως, η μήνυση που άσκησαν οι γονείς του Βασίλη και στην οποία κατέθεταν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.

Με την απόφαση 204/ 12.8.2022, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Βόλου, που χειριζόταν τη μήνυση της οικογένειας κατά των αστυνομικών οι οποίοι χτύπησαν και βασάνισαν τον Βασίλη, απέρριψε το αίτημα της οικογένειας να συνεκδικαστούν η μήνυση που κατατέθηκε τον Ιούνιο 2021 και η συμπληρωματική μήνυση για τους υπόλοιπους αστυνομικούς που κατατέθηκε τον Ιούλιο 2022 από την οικογένεια του Βασίλη, μαζί με την αυτεπάγγελτη δίωξη που άσκησε άλλος εισαγγελέας τον Σεπτέμβριο 2021. Η τελευταία αυτή δίωξη ασκήθηκε κατόπιν της διαβίβασης από την ίδια την αστυνομία φακέλου της υπόθεσης με τη διενεργούμενη Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που περιέχει τα ονόματα μόνο τριών αστυνομικών που ευθύνονται για τον ξυλοδαρμό του έξω από τα Δικαστήρια Βόλου στις 14/6/2020.

Με την απορριπτική απόφαση, η εισαγγελέας θεωρεί πλήρη την αρχική δικογραφία που σχηματίστηκε από την ίδια την αστυνομία, αποδέχεται ότι δεν ευθύνονται άλλοι αστυνομικοί για τους πολλαπλούς τραυματισμούς του Βασίλη Μάγγου, ότι δεν συνδέεται ο θάνατός του με τα ψυχικά τραύματα που του προκάλεσαν και πως ό,τι συνέβη εντός του αστυνομικού οχήματος που τον μετέφερε ή εντός του αστυνομικού τμήματος δεν συνιστούν βασανιστήρια. Σύμφωνα με τα εισαγγελικά έγγραφα, ως βασανιστήρια νοούνται μόνο «προμελετημένες ενέργειες, σχεδιασμένες με μεθοδικότητα και αντιδιαστέλλονται από την προχειρότητα και την αμεσότητα της αντίδρασης του υπαλλήλου (δηλαδή του αστυνομικού) ο οποίος λ.χ. ενεργώντας από εκνευρισμό, άμεσα και πρόχειρα, με ό,τι μέσα διαθέτει εκείνη τη στιγμή, τον ξυλοκοπεί άγρια».

«Προφανώς η απορριπτική απόφαση με όλες τις σκόπιμες ερμηνείες που αποδίδει στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα περί βασανιστηρίων αποσκοπεί στο να περιορίσει τις ευθύνες μόνο στους τρεις αστυνομικούς που ήδη παραπέμπονται, να αποσυνδέσει την αιτία θανάτου του και να μη συμπεριλάβει τους μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει στη μηνυτήρια αναφορά της οικογένειας», επισημαίνει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου, τονίζοντας ότι «κανένα δικαστικό πλυντήριο δεν ξεπλένει τους βασανιστές του Βασίλη». Κατά της απορριπτικής απόφασης, η οικογένεια του Βασίλη έχει ασκήσει προσφυγή στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, χωρίς να έχει ακόμα προσδιοριστεί η ημερομηνία εκδίκασής της.

Πηγή: efsyn.gr

11

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση