Η πόλη Ναμπλούς βρίσκεται υπό πολιορκία από τις Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις

Η πόλη Ναμπλούς βρίσκεται υπό πολιορκία από τις Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στην Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον 21 άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν μετά από εισβολή το πρωί της Τρίτης μεγάλου αριθμού ισραηλινών δυνάμεων στην Παλιά Πόλη της Ναμπλούς.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Ένας από τους νεκρούς ήταν άοπλος, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας και ασφάλειας. Τα ονόματά τους είναι: Ali Khaled Antar, 26; Mishal Baghdadi, 27; Wadee al-Hawah, 31; Hamdi Qayyem, 30; και Hamdi Mohamed Sharaf, 35.
Το υπουργείο ανέφερε ότι αργότερα ένας άλλος Παλαιστίνιος νεαρός 19 χρονών, ο Κουσάι αλ Ταμίμι, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στο χωριό Nabi Saleh κοντά στην Ramallah, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε τα ιατρικά του πληρώματα να εισέλθουν στη συνοικία al-Karyoun για να απομακρύνουν τους πολλούς τραυματίες.
Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές ήταν τοποθετημένοι στις στέγες σπιτιών και κτιρίων με θέα στο κέντρο της πόλης της Ναμπλούς και χρησιμοποιούσαν drones για να εκτοξεύσουν πυραύλους.
Σε μια μεταγενέστερη εξέλιξη, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα πολιτικό όχημα στην περιοχή Ρας αλ Άιν, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου του οποίου το απανθρακωμένο σώμα μετέφεραν Παλαιστίνιοι στο Νοσοκομείο Rafidia.
Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται μέσα και γύρω από την Παλιά Πόλη της Ναμπλούς, στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δήλωσε η Νίντα Ιμπραήμ του Al Jazeera, ρεπορτάζ από τη Ραμάλα.
«Ακούμε τοπικές πηγές να το αποκαλούν «σκηνές από κόλαση». Ακούμε ότι μεγάλος αριθμός ισραηλινών δυνάμεων έχουν προωθηθεί μέσα στην πόλη», είπε ο Ιμπραήμ. Η Ναμπλούς πολιορκείται από τις ισραηλινές δυνάμεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες ήδη, πρόσθεσε. Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αποκλείουν την πόλη επειδή θέλουν εξολοθρεύσουν την αντιστασιακή ένοπλη ομάδα «Φωλιά των Λιονταριών»
Ο Ibrahim Younes, συντονιστής μέσων ενημέρωσης για το Παλαιστινιακό Κίνημα Νεολαίας, είπε στο Al Jazeera ότι η ομάδα των Λιονταριών δημιουργήθηκε από νεολαία στην πόλη που έχει πάρει τα όπλα για να υπερασπιστεί την πόλη από τις εισβολές των ισραηλινών δυνάμεων και η ομάδα στη συνέχεια υιοθέτησε αυτό το όνομα.
«Για να κατανοήσετε την προοπτική της νεολαίας στη Δυτική Όχθη, πρέπει να δείτε την κατάσταση όπου υπάρχουν σχεδόν 800.000 Ισραηλινοί έποικοι που καταλαμβάνουν παράνομα ένα μεγάλο ποσοστό της γης εκεί», είπε ο Younes.
«Έχετε συνεχείς, καθημερινές επιθέσεις σε Παλαιστίνιους νέους, είτε διασχίζουν σημεία ελέγχου, είτε πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο είτε στη δουλειά», είπε.
«Προφανώς θα υπάρξει μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των νέων στη Δυτική Όχθη όταν μια ομάδα λέει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παρουσία αυτών των εποίκων στη γη τους», πρόσθεσε.
Την Κυριακή, η ομάδα των Λιονταριών ενημέρωσε ότι ένας από τους μαχητές της, ο Tamer al-Kilani, σκοτώθηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί σε μια μοτοσικλέτα στην Παλιά Πόλη της Nablus. Η ομάδα περιέγραψε τον al-Kilani ως έναν από τους «σκληρότερους μαχητές» της και κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη που τον σκότωσε καθώς περνούσε από δίπλα.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία.
Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχώς νυχτερινές εισβολές σε παλαιστινιακές πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον Μάρτιο, δολοφονώντας δεκάδες Παλαιστίνιους νέους σε μια προσπάθεια εξόντωσης της ένοπλης παλαιστινιακής αντίστασης.
Τον Μάιο, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν στοχευμένα και σκότωσαν τη δημοσιογράφο του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, ενώ βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή στη Jenin , στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η Abu Akleh φορούσε γιλέκο Press και στεκόταν μαζί με άλλους δημοσιογράφους εκτός του χώρου των επεισοδίων όταν πυροβολήθηκε στο λαιμό και σκοτώθηκε ακαριαία.

5

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση