Η ώρα της Δικαιοσύνης στον Έβρο

Η ώρα της Δικαιοσύνης στον Έβρο

Η μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ένας Αφγανός πρόσφυγας, αναγνωρισμένος από το 2004 στην Ελλάδα, κατά πέντε αστυνομικών και δύο Πακιστανών διακινητών που, όπως καταμαρτυρεί, συνεργάστηκαν στενά στη βίαιη απαγωγή του ίδιου και τριών φίλων του, στην καταλήστευση, στο ξεγύμνωμα, στο άγριο ξύλο, σε επικίνδυνα για τη ζωή βασανιστήρια και εν τέλει στην επαναπροώθησή τους στην Τουρκία αναδεικνύει το καθεστώς θεσμικής ανομίας και ρατσισμού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο όνομα δήθεν της εθνικής ασφάλειας, την οποία, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, επικαλείται προσχηματικά η κυβέρνηση για να συγκαλύψει κάθε είδους εγκλήματα κατά του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας, έχει γιγαντωθεί στον Εβρο ένας μηχανισμός που λειτουργεί με όρους παρακράτους και με μεθόδους μαφίας, απολαμβάνοντας πλήρη ασυλία.

Ο μηχανισμός αυτός, στον οποίο συμμετέχουν αστυνομικοί και «συνεργαζόμενοι» μετανάστες-διακινητές, έχει επεκτείνει σταδιακά τη δράση του σε ολόκληρη τη χώρα. Προχωρεί σε απαγωγές και επαναπροωθήσεις προσφύγων ακόμη και μέσα από κρατικές δομές υποδοχής, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα – κάθε άλλο.

Οι μαρτυρίες και τα στοιχεία αφθονούν, μεταξύ άλλων και για στενή συνεργασία αστυνομικών με παράνομα κυκλώματα διακινητών σε επαναπροωθήσεις, αλλά δεν έχουν οδηγήσει σε αξιόπιστη και διαφανή διερεύνηση. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται τα στοιχεία με παιδαριώδη επιχειρήματα ή καταφεύγοντας στη μέθοδο της κατασκευής εσωτερικών εχθρών, συκοφαντώντας ως αντεθνικώς δρώντες όσους αποκαλύπτουν τις παραβιάσεις και επιμένουν στη διερεύνησή τους.

Η επίκληση της έρευνας της γνωστής και από την υπόθεση των υποκλοπών Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που αρκέστηκε να ρωτήσει τους καταγγελλόμενους θύτες και όχι τα θύματα των επαναπροωθήσεων, μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί.

Αλλά στην υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» τα πράγματα δυσκολεύουν. Η αδιαμφισβήτητη παρουσία του Αφγανού πρόσφυγα στην Ελλάδα αποδεικνύεται για πρώτη φορά και με επίσημα έγγραφα: το διαβατήριο με το οποίο επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη μέσω του ελληνικού προξενείου έχει σφραγίδα εισόδου, αλλά όχι σφραγίδα εξόδου, αφού επαναπροωθήθηκε μυστικά.

Οι επαναπροωθήσεις και η συγκάλυψή τους αποτελούν άλλο ένα πεδίο όπου δοκιμάζονται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και μας αφορούν όλες και όλους, όπως πρέπει να αφορούν και τις διωκτικές αρχές, στα χέρια των οποίων εκκρεμεί η υπόθεση.

Πηγή: efsyn.gr

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση