Ούτε «συγγνώμη» ούτε «δήθεν θάνατος» από το Spiegel

Ούτε «συγγνώμη» ούτε «δήθεν θάνατος» από το Spiegel

Kαμία «συγγνώμη» δεν ζήτησε το γερμανικό περιοδικό Spiegel στο νέο ρεπορτάζ για την υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων του Εβρου ούτε αναφέρεται σε «δήθεν θάνατο» της μικρής Μαρίας στη νησίδα, παρά τα όσα ισχυρίζονται ψευδώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και πανομοιότυπα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών μέσων (ενδεικτικά: «Der Spiegel: Συγγνώμη και ολική αναδίπλωση για τον δήθεν θάνατο της 5χρονης προσφυγοπούλας σε νησίδα του Έβρου», ertnews, «Συγγνώμη και ολική αναδίπλωση από το Spiegel για τη «νεκρή Μαρία» του Έβρου», protothema.gr, «Spiegel: Ζητάει συγγνώμη και αναδιπλώνεται για τη «νεκρή Μαρία» στον Εβρο» tanea.gr, «Το Spiegel ζητάει «συγγνώμη» και αναδιπλώνει για τη «νεκρή Μαρία» του Έβρου», skai.gr).

Αν και το περιοδικό αναφέρεται σε λάθη στα ρεπορτάζ που δημοσίευσε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο,τα οποία τα έχει αποσύρει, πουθενά δεν «ζητά συγγνώμη». Χειρότερα ακόμη, δεν καταλήγει σε οριστικό συμπέρασμα για το θάνατο και την ύπαρξη της μικρής Μαρίας και φυσικά δεν αναφέρεται πουθενά σε «δήθεν θάνατο», όπως ψευδώς αναφέρει η μετάφραση που παραθέτουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε «φερόμενο θάνατο», κάτι που είναι τελείως διαφορετικό.

Λαθροχειρία κοινής λήψης

Η λαθροχειρία στη μετάφραση του «φερόμενου θανάτου» ως «δήθεν θανάτου» περιλαμβάνεται στο πανομοιότυπο μεταφρασμένο κείμενο του δημοσιεύματος του Spiegel στα ελληνικά, γεγονός που δείχνει ότι η λαθροχειρία έγινε αρχικά από μία πηγή η οποία διένειμε τη μετάφραση με τη λαθροχειρία στα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία την αναπαρήγαγαν αυτούσια.

Μάλιστα, όλα τα δημοσιεύματα περιλαμβάνουν στο κείμενο της μετάφρασης την εξής σημείωση συντάκτη που δεν υπάρχει στο δημοσίευμα του Spiegel: « (σ.σ.: πρόκειται για δηλώσεις του δημοσιογράφου Maximilian Pop, επισκόπησή μας Α.Π.: 1320/20.8.22)», γεγονός που αποδεικνύει την κοινή προέλευση της μετάφρασης με τη λαθροχειρία.

Το Spiegel υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει καθοριστική απόδειξη» για το θάνατο του κοριτσιού. Σημειώνει βέβαια ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει το θάνατο μέσα στην απελπισία τους. Ισως νόμισαν ότι θα διασώζονταν», ωστόσο καταλήγει στην εξής διαπίστωση: «Οι νησίδες καλύπτονται μερικά από νερό το χειμώνα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να βρεθεί ένα σώμα. Αυτός είναι ο λόγος που πιθανόν αυτή η ιστορία δεν θα καταλήξει ποτέ σε συμπέρασμα πέραν κάθε αμφιβολίας».

Επιμένει στα fake news o Tάκης Θεοδωρικάκος

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», το Spiegel διαπιστώνει ότι οι πρόσφυγες βρέθηκαν τουλάχιστον στις 25 Ιουλίου στη νησίδα σε ελληνικό έδαφος και αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ότι δεν μπόρεσε η αστυνομία να εντοπίσει κανένα πρόσφυγα στη νησίδα, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του κυνικές. «Αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως πιστευτό. […] Μοιάζει κυνικό το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό να διασώσει τους πρόσφυγες επειδή είναι εν μέρει τουρκική η νησίδα στο Κισσάρι», γράφει.

Ο κ. Θεοδωρικάκος βάλθηκε να επιβεβαιώσει τους χαρακτηρισμούς περί αναξιοπιστίας και κυνισμού. «Ακόμα και το Spiegel ζητά σήμερα συγγνώμη για τα όσα έγραφε τον Αύγουστο σχετικά με τη νησίδα του Έβρου και τον δήθεν θάνατο του 5χρονου κοριτσιού. Είχε, άλλωστε, πράξει το ίδιο και η εμπλεκόμενη ΜΚΟ», γράφει σχολιάζοντας το δημοσίευμα. Υιοθετεί έτσι τη διπλή λαθροχειρία για τη «συγγνώμη» και το «δήθεν θάνατο» και προσθέτει άλλο ένα ψεύδος: η οργάνωση HumanRights360 δεν είχε ζητήσει συγγνώμη ούτε είχε αμφισβητήσει το θάνατο του μικρού κοριτσιού. Ο διευθυντής της Επαμεινώνδας Φαρμάκης είχε αναφερθεί σε «εσφαλμένη πεποίθηση ότι [οι πρόσφυγες] βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους», κάτι που διαψεύδεται από το νέο ρεπορτάζ του Spiegel. O κ. Θεοδωρικάκος τα γνωρίζει όλα αυτά, ή θα έπρεπε να τα γνωρίζει, αν ήθελε να διαφυλάξει τη σοβαρότητά του και να μην αναπαράγει ψεύδη. Θα έπρεπε επίσης να απαντήσει σχετικα΄με τις δηλώσεις του για την κυριότητα της νησίδας, που αποδείχθηκε και ελληνική, όπως και για τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει και να διασώσει τους πρόσφυγες.

Θα έπρεπε τέλος να απολογηθεί ο ίδιος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις προσωπικές επιθέσεις που επιφύλαξαν στον ανταποκριτή του Spiegel στην Ελλάδα Γιώργο Χρηστίδη, τον οποίο καλύπτει το νέο δημοσίευμα, αναφέροντας ότι οι ανταποκρίσεις του ήταν εξαιρετικά προσεκτικές, αλλά άλλαξαν στη συνέχεια από τα κεντρικά γραφεία, ενώ είχε πάρει άδεια από τους αρχισυντάκτες του για να καταφέρει να συναντήσει τους πρόσφυγες στο ΚΥΤ του Φυλακίου, δηλώνοντας την ιδιότητα του μεταφραστή.

Χρήστος Σπίρτζης: «Διαστρεβλώνουν ακόμη και την έρευνα του Spiegel»

Διαστρέβλωση της έρευνας του Spiegel, προπαγάνδα, διαστρέβλωση και ψευδείς ειδήσεις καταλογίζει στην κυβέρνηση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης.

Η δήλωσή του έχει ως εξής

«Δεν σταματούν ακόμη και την τελευταία ημέρα του έτους την προπαγάνδα διαστρεβλώνοντας ακόμη και την έρευνα του Spiegel.

Με την αναπαραγωγή fake news στα πάντα πρόθυμα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, η Κυβέρνηση συνεχίζει ακόμη και την τελευταία μέρα του έτους την προπαγανδιστική της πολιτική, προσπαθώντας να παρουσιάσει την έρευνα του Spiegel για το θέμα των 38 προσφύγων ως δήθεν δικαίωσή της.

Και εμείς δεν σταματάμε, ακόμη και την τελευταία ημέρα του χρόνου, να αναδεικνύουμε τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να ρίχνουμε φως στην ΑΛΗΘΕΙΑ.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, το Spiegel αναγνωρίζει – όπως άλλωστε έκανε το ΓΕΣ εδώ και μήνες- ότι η νησίδα στο Κισσάρι είναι και ελληνική παρά τα κυβερνητικά ψέματα.

Δεύτερον, διαψεύδει την κυβερνητική θέση ότι έγινε προσπάθεια οι πρόσφυγες αυτοί να εντοπιστούν, η οποία απέτυχε. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«[Η κυβερνητική θέση] δεν είναι ιδιαιτέρως πιστευτή. Σύμφωνα με το δεδομένα γεωγραφικού προσδιορισμού από τις φωτογραφίες προσφύγων, οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη νησίδα στο Κισσάρι τουλάχιστον στις 25 Ιουλίου 2022, το γεωγραφικό στίγμα της οποίας ήταν διαθέσιμο τόσο στις αρχές όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η νησίδα έχει μήκος λιγότερο από ένα χιλιόμετρο και απέχει σε μερικά σημεία μόνο λίγα μέτρα από την ελληνική ενδοχώρα. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει φυλάκιο της ελληνικής συνοριοφυλακής. Μοιάζει κυνικό το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό να διασώσει τους πρόσφυγες επειδή είναι εν μέρει τουρκική η νησίδα στο Κισσάρι….Η αναφορά της ελληνικής κυβέρνησης για τα γεγονότα είναι επίσης ανακριβής. Κατά περιόδους, σύμφωνα με την έρευνα του Spiegel, πρόσφυγες της ομάδας βρίσκονταν πράγματι σε ελληνικό έδαφος – και θα μπορούσαν πιθανότατα να εντοπιστούν εκεί από την ελληνική αστυνομία χωρίς κανένα πρόβλημα».

Τρίτον, πουθενά δεν υπάρχει διάψευση του θανάτου του μικρού κοριτσιού. Αντιθέτως, το Spiegel επισημαίνει ότι οι γονείς, τους οποίους συνάντησε στην προσφυγική δομή της Δράμας, επιμένουν για το θάνατο του παιδιού, όπως επιμένουν και δύο πρόσφυγες της ομάδας με τους οποίους συνομίλησε στην Ολλανδία και τη Γερμανία, όπου έχουν καταφύγει.

Σημειώνει επίσης ότι οι καταθέσεις των γονιών και άλλων προσφύγων στην συνέντευξή τους για το άσυλο μιλούν για το θάνατο του παιδιού, παρότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής από την αρχή ως προς το ζήτημα των 38 προσφύγων, για του οποίους υπενθυμίζεται ότι υπήρχαν ασφαλιστικά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ή έπρεπε η Κυβέρνηση να τους περισυλλέξει από τη νησίδα που άλλωστε ήταν εν μέρει ελληνική ή έπρεπε να ανεβάσει το θέμα πολιτικά ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία από τον ΟΗΕ και την ΕΕ με σκοπό να διερευνηθεί τι έγινε στη νησίδα και να παρασχεθεί στήριξη στους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Δυστυχώς αντί αυτών των επιλογών η Κυβέρνηση επέλεξε να χειριστεί το θέμα με τα επικοινωνιακά και ακροδεξιά αντανακλαστικά που την χαρακτηρίζουν με τραγικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων και για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Θέλει πολύ θράσος να κουνάει τώρα το δάχτυλο.

Το 2022 φεύγει και μαζί φεύγουν η προπαγάνδα, τα ψέματα και η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Καλή χρονιά.

Πηγή: efsyn.gr

204

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση