Κάλεσμα για κινητοποίηση εν όψει εκκένωσης του καμπ στα Οινόφυτα

Κάλεσμα για κινητοποίηση εν όψει εκκένωσης του καμπ στα Οινόφυτα

Η συλλογικότητα Solidarity With Migrants καταγγέλλει ότι το κράτος σχεδιάζει την εκκένωση 100 μεταναστών από το καμπ στα Οινόφυτα, ενώ παράλληλα «οργανώνει τη μαφιόζικη πρακτική της κλοπής της περιουσίας» τους. 

Όπως τονίζει η συλλογικότητα, «μόλις πριν από μια εβδομάδα, ανακοινώθηκε στους κάτοικους ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκκένωση του καμπ την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στις 09.00 π.μ. και να μεταφερθούν με λεωφορεία στον καταυλισμό της Μαλακάσας».

Αφού τονίζει πως ο εκβιασμός είναι μια πάγια μέθοδος πειθάρχησης και ελέγχου των μεταναστών, η συλλογικότητα καλεί να μην «αφήσουμε να συμβεί στα κρυφά» άλλη μια «ρατσιστική επιχείρηση του ελληνικού κράτους».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά –εκτός από την ενεργοποίηση των αλληλέγγυων– από νομικούς να παραστούν στην πύλη των Οινοφύτων το πρωί της Τρίτης «προκείμενου να υπάρξει ένα ενδεχόμενο φρένο στις αυθαιρεσίες της διοίκησης και των μπάτσων».

Η ανακοίνωση του Solidarity With Migrants

«Εκκένωση του καμπ μεταναστ(ρι)ών στα Οινόφυτα»

Καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις προβλέπουν βαρύ χειμώνα μέχρι το τέλος του μήνα, το κράτος προβλέπει 100 εκτοπισμένα μεταναστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το στρατόπεδο μεταναστών που θα εκκενωθεί αυτή τη φορά είναι τα Οινόφυτα. Εκεί κατέληξαν τους τελευταίους μήνες ορισμένοι-ες-α από τους-τις κατοίκους του εκκενωμένου καμπ του Ελαιώνα, οι οποίοι μετά τους εκβιασμούς της διοίκησης και τη βία των μπάτσων βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απώλεια της σχολικής χρονιάς, την απώλεια της εργασίας τους, την εξαθλίωση και τον αστικό αποκλεισμό.

Οι μεταναστευτικές κοινότητες που ζουν στον καταυλισμό στα Οινόφυτα είναι κουρδικής, συριακής, αφγανικής και ιρακινής καταγωγής. Ο καταυλισμός αυτός βρίσκεται στη μέση του πουθενά, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν μόνο χωράφια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και όπου για να φτάσουν στην πλησιέστερη πόλη οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιήσουν το τρένο, το οποίο απέχει πάνω από 20 λεπτά με τα πόδια και είναι ακριβό.

Ένας άντρας, κάτοικος του καταυλισμού, μας εξήγησε πως «δεν ζουν» τον χρόνο που βρίσκονταν στα Οινόφυτα. Περιέγραψαν το στρατόπεδο ως φυλακή, χωρίς τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που χρειάζεσαι για να ζήσεις αξιοπρεπώς.

Παρά την εξορία και τον αστικό αποκλεισμό που τους επέβαλε το ελληνικό κράτος, οι κάτοικοι των Οινοφύτων έχουν φτιάξει σπίτια εκεί. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ανακοινώθηκε στους κάτοικους  ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκκένωση του καμπ την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στις 09.00 π.μ. και να μεταφερθούν με λεωφορεία στον καταυλισμό της Μαλακάσας.

Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε έλαβαν μόνο ένα μικρό χαρτί που τους έλεγε να είναι έτοιμοι να μεταφερθούν μέχρι εκείνη την ώρα.

Η διοίκηση του καταυλισμού, θέση την οποία ανέλαβε η γνωστή εκκενώτρια και πρώην διοικήτρια του στρατοπέδου του Ελαιώνα και πρώην διοικήτρια και βασανίστρια παιδιών της Σάμου, Μαρία Δήμητρα Νιούτσικου, τους έδωσε εντολή να πάρουν μαζί τους μόνο βαλίτσες και τσάντες με τα υπάρχοντά τους, ενώ όλα τα άλλα προσωπικά αντικείμενα, όπως οικιακά αντικείμενα και έπιπλα θα πρέπει να μείνουν πίσω.
αράλληλα με την έξωση, το κράτος οργανώνει την μαφιόζικη πρακτική της κλοπής της περιουσίας των εκκενωμένων μεταναστ(ρι)ών.

Ο εκβιασμός είναι μια πάγια μέθοδος πειθάρχησης και ελέγχου των μεταναστών: σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις κρατικές εντολές, η διαδικασία ασύλου θα μπλοκαριστεί.

Καθώς άλλη μια ρατσιστική επιχείρηση του ελληνικού κράτους βρίσκεται στα σκαριά, ας προσπαθήσουμε να μην την αφήσουμε να συμβεί στα κρυφά. Καλούμε τους-τις αλληλέγγυους-ες και τα μέσα αντιπληροφόρησης να διαδώσουν την είδηση και τους-τις ρεπόρτερ να καταγράψουν το γεγονός. Καλούμε επίσης, νομικούς-ές να παραστούν στην πύλη των Οινοφύτων την Τρίτη 9.00 προκείμενου να υπάρξει ένα ενδεχόμενο φρένο στις αυθαιρεσίες της διοίκησης και των μπάτσων.

Πηγή: efsyn.gr

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση