#LexTintin Ένα ακόμα παιδί δολοφονήθηκε στο όνομα της κουλτούρας της “επικοινωνίας με κάθε κόστος”

#LexTintin Ένα ακόμα παιδί δολοφονήθηκε στο όνομα της κουλτούρας της “επικοινωνίας με κάθε κόστος”

Aντιγράφουμε από τη σελίδα: Όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Ένα ακόμα παιδί δολοφονήθηκε στο όνομα της κουλτούρας της “επικοινωνίας με κάθε κόστος” (pro-contact culture).
Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί στη Σουηδία ενάντια στις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες, στο όνομα της κουλτούρας της “επικοινωνίας με κάθε κόστος”, επιβάλλουν στα παιδιά την επικοινωνία με γονείς που ασκούν ενδοοικογενειακή βία.

Αφορμή για τις αντιδράσεις η δολοφονία ενός οκτάχρονου αγοριού στο σπίτι του πατέρα του, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, στην πόλη Λουλέο της Σουηδίας. Η μητέρα του παιδιού βρισκόταν σε επταετή αντιδικία με τον πατέρα του για την επιμέλεια. Παρότι η αστυνομία, το σχολείο και το φιλικό και συγγενικό του περιβάλλον, είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον έντονο φόβο του παιδιού προς τον πατέρα του, το δικαστήριο, στο όνομα της κουλτούρας της “επικοινωνίας με κάθε κόστος” και αγνοώντας τις μαρτυρίες για την επικίνδυνη συμπεριφορά του πατέρα, αποφάσισε να του δώσει επικοινωνία, και μάλιστα χωρίς επίβλεψη.
Δύο μόλις εβδομάδες μετά την απόφαση του δικαστηρίου (6 Ιανουαρίου 2023) και παρά τις ανησυχίες τόσο της οικογένειας όσο και των θεσμών, το παιδί βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του πατέρα του. Η πρώτη νεκροψία επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για δολοφονία. Οι αρχές υποψιάζονται ότι ο πατέρας, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, αυτοτραυματίστηκε για να αποφύγει τη σύλληψη.
Η Συνήγορος του Παιδιού της Σουηδίας, Elisabeth Dahlin, εξέφρασε την ανησυχία ότι πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα της “επικοινωνίας με κάθε κόστος”, που επικρατεί στις δικαστικές υποθέσεις για την επιμέλεια, και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού. Το κόμμα των Πρασίνων έκανε παρέμβαση στη Βουλή ζητώντας από τον πρωθυπουργό, Ulf Kristersson, την εφαρμογή του LEX Tintin (νόμος Tintin, από το όνομα του αγοριού) για την προστασία των παιδιών
Η Συνήγορος του Παιδιού, το κόμμα των Πρασίνων και ο κόσμος που έχει ξεσηκωθεί με το σύνθημα “Κανένα άλλο παιδί δολοφονημένο” ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία τονίζοντας ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να υποχρεώνεται σε επικοινωνία.
Τα δικαστήρια οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τη γνώμη του παιδιού στις υποθέσεις που τα αφορούν, όπως ορίζει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και σύμφωνα με την αρχή της δίκαιης δίκης. Το δικαίωμα του παιδιού να ζει απαλλαγμένο από τη βία υπερέχει του “δικαιώματος σε δύο γονείς”. Το τελευταίο προβάλλεται ως απόλυτο αίτημα από τις ακροδεξιές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανδρών και τους υποστηρικτές της αντιεπιστημονικής θεωρίας της γονεϊκής αποξένωσης, δήθεν στο όνομα της ισότητας των γονέων, αλλά στην πραγματικότητα ως εργαλείο για να να διατηρηθεί η οικογένεια ως πεδίο απόλυτης ανδρικής κυριαρχίας.
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, με αφορμή τη δολοφονία του 8χρονου, έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σουηδία με αίτημα τη νομοθετική αλλαγή. Παράλληλα έχει ξεκινήσει online καμπάνια διαμαρτυρίας με συλλογή υπογραφών (σύνδεσμος στα σχόλια).
Η πεποίθηση στα δικαστήρια ότι η βία που ασκεί (στην συντριπτική πλειοψηφία) ο πατέρας, είτε στο παιδί, είτε παρουσία του παιδιού, είναι λιγότερο επιζήμια από τη διακοπή της επικοινωνίας με τον κακοποιητή πατέρα, καθιστά αδύνατη την προσπάθεια των γυναικών να προστατεύσουν τα παιδιά τους από άνδρες που γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι επικίνδυνοι για αυτά, αλλά και για τις ίδιες.
Περιγραφή εικόνας για τυφλά άτομα: φωτογραφία από διαδήλωση για την αλλαγή νομοθεσίας με αφορμή της δολοφονία του 8χρονου Tintin. Στη φωτογραφία φαίνονται διαδηλωτές που κρατάνε πικέτες με τη φωτογραφία του μικρού Tintin και το αίτημα τους για την εφαρμογή ειδικού νόμου που προστατεύει τα παιδιά #LexTintin
164

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση