Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου από σπουδαστές δραματικών σχολών

Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου από σπουδαστές δραματικών σχολών

«Η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δε θα περάσει», υπογραμμίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση, οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Κατάληψη έγινε το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Το κείμενο του Συντονιστικού Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης

Η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ εδώ και ένα μήνα τελεί υπό κατάληψη. Οι ιδιωτικές δραματικές σχολές της πόλης προχωρούν σε μαζική αποχή από τα μαθήματα. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις και κινητοποιήσεις εντός  και εκτος των κατειλημμένων  χώρων. Έχει προηγηθεί συντονισμός όλων των σπουδαστών, καλλιτεχνών και νομικων συμβούλων που στηρίζουν εμπρακτα τον αγώνα μας.

Οι κρατικές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη, οι ιδιωτικές σχολές καταφεύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας, οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου δηλώνουν ότι αν δεν παρθεί απόφαση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου θα παραιτηθούν, με κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος. Με ανακοίνωση του ΣΕΗ, πραγματοποιείται μαζική 48ωρη απεργία, με ακύρωση παραστάσεων και γυρισμάτων. Ο δρόμος της διεκδίκησης για τα σπουδαστικα και επαγγελματικα δικαιώματα των καλλιτεχνων είναι ανοιχτός για πρώτη φορά.

Στις 30 Ιανουαρίου κατατίθεται τροπολογία που τροποποιει το ΠΔ 85, εξαιρώντας τους καλλιτέχνες. Αυτή η διάταξη δε λύνει το πρόβλημα της διαβάθμισης, αλλά ακόμα χειρότερα αφήνει τη μισθολογική κατάταξη των καλλιτεχνών αδιαβάθμητη, επιτρέποντας στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει τις απολαβές μας.

Πυρήνας των αιτημάτων μας ήταν εξ αρχής και παραμένει η Ανωτατοποίηση των σπουδών μας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ικανοποιητική τη λυση της σύστασης διϋπουργικής ομάδας, που θα προτείνει μετατροπές προς αναβάθμιση των σχολων μέχρι 31 Μαρτίου. Οι ενδεχόμενες εκλογές μόλις μια βδομάδα μετά καταργούν οποιαδήποτε αξιοπιστία μιας τέτοιας πρότασης.

Οι καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις μας συνοδεύονται από τοποθέτηση ΜΑΤ μπροστά από υπουργεία και θέατρα, με αποκορύφωμα την ρίψη χημικών σε καλλιτέχνες στην ειρηνική πορεία της Αθήνας. Είναι χυδαίος και αδιανόητος ο τρόπος που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στον καλλιτεχνικό χώρο.

Αυτό που απαντάμε εμείς ως συντονιστικό δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης είναι ότι η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δε θα περάσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σύσσωμοι με τις κατειλημμένες σχολες του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλέον και της ΚΣΟΤ.

Δεν κινούμαστε και δεν μπορούμε να κινηθούμε με υποσχέσεις και αναθέσεις σε μελλοντικές κυβερνήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους και ως κλιμάκωση του αγώνα μας ενάντια στην κρατική αδιαφορία και τη συνεχη υποβάθμιση του πολιτισμού, προχωράμε στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ του Βασιλικού θεάτρου. Αλληλεγγύη στην κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών μας.

Πάγιο  αίτημά  μας η ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με μόνη επιλογή τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα, καμία σκέψη για ίδρυση κολλεγίων.

• Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου, Δωρεάν συγγραμμάτων  και λοιπών Φοιτητικών Δικαιωμάτων.

• Την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών.

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, οι Σπουδάστριες/Σπουδαστές της Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ δηλαδή, έγραφαν χθες σχετικά με την κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, τα εξής:

«Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την κατάληψη του κτιρίου Τσίλερ, του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου»

Η Κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος χαιρετίζει την κατάληψη του κτιρίου του Θεάτρου Τσίλερ που είναι γεγονός από απόψε, 4 Φεβρουαρίου 2023.

Οι σπουδαστές/στριες των Δραματικών Σχολών παίρνουμε στα χέρια μας την τύχη και το μέλλον μας και αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο στην θεσμική απαξίωση που υποβαθμίζει την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική μας πορεία.

Ως νέοι καλλιτέχνες που βδομάδες τώρα κατακλύζουμε τους δρόμους πανελλαδικά, διεκδικώντας την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μας, δηλώνουμε πως θα πολεμήσουμε ενωμένοι μέχρι τέλους την κυβερνητική αδιαφορία, την υποβάθμιση της τέχνης στη ζωή, το κυβερνητικό χτύπημα στην ελευθερία που η τέχνη μας πρεσβεύει.

Η κατάληψη του σημαντικότερου, ιστορικού θεάτρου της Αθήνας υποστηρίζει έμπρακτα, με τον πιο δυναμικό, αλληλέγγυο και μαχητικό τρόπο, πως το θέατρο δεν το προστατεύουν, βέβαια, τα ΜΑΤ που το φρουρούσαν στην μεγάλη πορεία της Πέμπτης (στην Αθήνα) γελοιοποιώντας την κυβέρνηση στα μάτια της κοινωνίας, δεν το προστατεύει το ΥΠΠΟΑ που σήμερα επιδόθηκε στην υποκριτική και σπάταλη φιέστα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023, αλλά οι ηθοποιοί του, οι σκηνοθέτες του, οι χορευτές του, οι κάθε λογής εργάτες του, τα παιδιά του.

Στηρίζουμε, λοιπόν, την κατάληψη του Θεάτρου Τσίλερ όπως και όσο χρειαστεί και δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να νικήσουμε!.

Με αφορμή την κατάληψη του Βασιλικού Θέατρου από Σπουδαστές του ΚΘΒΕ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θέατρου Αστέριος Πελτέκης κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει το επίμαχο Π.Δ. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η ανακοίνωση του Αστ. Πελτέκη

Η Διεύθυνση της  Δραματικής Σχολής, oι διδάσκοντες και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής  του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καλούν την πολιτεία να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις που επιβάλλει το Π. Δ. 85/2022. Ένα διάταγμα το οποίο, όχι απλώς δεν επιλύει το χρόνιο πρόβλημα της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών, αλλά ερμηνεύεται από σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κλάδο καθώς και τα θεσμικά του όργανα, ως ένα δεδομένο το οποίο απαξιώνει συνολικά τους επαγγελματίες του χώρου, τόσο σε επίπεδο σπουδών, όσο και στον εργασιακό τομέα.

Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα Θεσμικά Όργανα. Καλούμε επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε πρόσφορο διάλογο με κύριο στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών και της απαξίωσης, που η έλλειψή της προκαλεί στους επαγγελματίες του κλάδου. Έναν εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση και σφετερισμό της δίκαιης και εύλογης ανησυχίας των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τεχνών.

Αναμένοντας την τοποθέτηση των καθ’ύλην αρμοδίων,  δηλώνουμε διαθέσιμοι για οποιουδήποτε είδους συνομιλία και συνεργασία στο συγκεκριμένο ζήτημα για να μοιραστούμε τις ανησυχίες, τις απόψεις και τις προτάσεις μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα λάβει υπόψιν τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπογραφή του εν λόγω διατάγματος, θα επανεξετάσει το θέμα και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για την κατάργηση ή την τροποποίησή του, προς όφελος των σπουδών και του επαγγέλματος των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών.

Την κατάληψη στο ΚΘΒΕ χαιρέτισε η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου με ανάρτηση της:

«Στηρίζουμε μαχητικά και αλληλέγγυα την κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου στέκεται με ομοψυχία, αγωνιστικό πνεύμα και αλληλεγγύη, στο πλευρό της Κατάληψης του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 05.02.2023. Λίγες ώρες μετά την Κατάληψη του ιστορικού κτιρίου Τσίλλερ, αναγνωρίζουμε την Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου ως κορυφαίο γεγονός στην κλιμάκωση των εξελίξεων για τον αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των καλλιτεχνικών σπουδών, σε όλη την Ελλάδα.

Δύο από τα σημαντικότερα κτίρια για την ιστορία του θεάτρου στη χώρα μας, βρίσκονται υπό κατάληψη μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι νέοι καλλιτέχνες δεν είμαστε υποχείρια καμιάς κυβερνητικής ατζέντας που υποτιμά τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τις/τους δημιουργούς και τη δημιουργία. Οι νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, αγωνιζόμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ, σε όλα τα μέτωπα, δυναμικά, για να κρατήσουμε αναμμένη τη σπίθα της τέχνης μας που πολεμάει τη φτωχή σκέψη, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, τον κυβερνητικό τακτικισμό, την θεσμική αδιαφορία απέναντι στα αυτονόητα αιτήματά μας για πτυχία με αξία, σίτιση, στέγαση, φοιτητικές παροχές και ίδρυση νέων, Ανώτατων Σχολών Παραστατικών Τεχνών.

Οι φοιτητές/τριες των Καλλιτεχνικών Σχολών σε όλη την Ελλάδα, είμαστε πολλοί/ές και είμαστε μαζί: Ενώνουμε τις φωνές μας με βαθιά πίστη πως η τέχνη ήταν και θα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και σας καλούμε να στηρίξετε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές μας για έναν κόσμο δίκαιο, ελεύθερο, αλληλέγγυο, μαχητικό ─ ένας τέτοιος κόσμος, χωρίς καλλιτέχνες και δημιουργία δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν φοβόμαστε κανέναν κρατικό παραλογισμό, καμιά καταστολή και κανένα ιδιωτικό συμφέρον που εναντιώνεται στο συλλογικό μας πρόταγμα: προχωράμε σθεναρά στον αγώνα μας, μέχρι να νικήσουμε.

Το συντονιστικό της κατάληψης της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου>>
Πηγή: efsyn.gr

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση