Ιστορική απόφαση: Η Ε.Ε. προσχωρεί στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Ιστορική απόφαση: Η Ε.Ε. προσχωρεί στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Την προσχώρηση της Ε.Ε. ως διακρατικής οντότητας, στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εφαρμογή της Σύμβασης για τη Ε.Ε. σηματοδοτεί τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με ταυτόχρονη ενίσχυση του νομικού πλαισίου, στον τομέα της ποινικής δικονομίας, δήλωσε η Πολίνα Μπράντμπεργκ, υπουργός Ισότητας των Φύλων και αναπληρώτρια υπουργός Απασχόλησης της Σουηδίας: δηλαδή της χώρας που διατηρεί την προεδρία του Συμβουλίου, στο τρέχον εξάμηνο.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί η πρώτη διεθνής πράξη που αποσκοπεί στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με θέσπιση ολοκληρωμένων μέτρων και παροχής βοήθειας στα θύματα. Επίσης, η σύμβαση εξετάζει και τη διάσταση της έμφυλης βίας σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη με ειδική πλειοψηφία, ύστερα από καθυστέρηση και παλινωδίες έξι ετών. Τη δυνατότητα λήψης απόφασης με ειδική πλειοψηφία παρείχε γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ορισμένων χωρών.

Το ιστορικό πλαίσιο και η πορεία προς την ένταξη

Η Σύμβαση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014.

Το 2015, η Επιτροπή εξέδωσε έναν οδικό χάρτη για την προσχώρηση της Ε.Ε., ως διακρατικής οντότητας, στη Σύμβαση και το 2016 δύο προτάσεις για αποφάσεις του Συμβουλίου, η μία για την υπογραφή και η άλλη για τη σύναψη (κύρωση) της Σύμβασης εξ ονόματος της Ε.Ε..

Τον Μάιο του 2017, το Συμβούλιο εξέδωσε δύο αποφάσεις υπογραφής (σε διαφορετικές νομικές βάσεις), η πρώτη καλύπτει άρθρα της Σύμβασης σχετικά με τη συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και η δεύτερη τα άρθρα που αφορούν το άσυλο και τη μη επαναπροώθηση.

Η Σύμβαση υπεγράφη από την Ε.Ε. λίγο αργότερα, στις 13 Ιουνίου 2017.

Το επόμενο βήμα –η επίσημη ένταξη της Ε.Ε. στη Σύμβαση– απαιτούσε την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου έπειτα από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: efsyn.gr

78

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση