Λέσβος: «Έφυγε» και η τελευταία από τις «γιαγιάδες της Συκαμνιάς»

Λέσβος: «Έφυγε» και η τελευταία από τις «γιαγιάδες της Συκαμνιάς»

Από τις τρεις γιαγιάδες, πρώτη η Μαρίτσα Μαυραπίδου πέθανε το 2019 σε ηλικία 92 ετών και ακολούθησε το 2022 η Ευστρατία Μαυραπίδου σε ηλικία 96 ετών.

Και οι τρεις παιδιά προσφύγων από το μικρασιατικό Μοσχονήσι, αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους – στη μεγάλη πλειοψηφία τους – πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις απέναντι ακτές στο νησί. Τις «γιαγιάδες της Λέσβου» είχαν επισκεφθεί και τιμήσει τον Νοέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και το Δεκαπενταύγουστο του 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι κάναμε;» είχαν πει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες, οι γιαγιάδες, η Αιμιλία Καμβύση είχε απαντήσει: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Η κηδεία της Αιμιλίας Καμβύση θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 2:30 το μεσημέρι, στο κοιμητήριο της Συκαμνιάς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας.

Πηγή: koutipandoras.gr

3

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση