Μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Λονδίνου

Μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Λονδίνου

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο 18 Μαρτίου για να διαδηλώσουν κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού η οποία καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

του Γιάννη Χανιωτάκη

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, κρατώντας πλακάτ και πανό που στο επίκεντρό τους έθεταν τον τερματισμό των απελάσεων και εξέφραζαν αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες.

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος» έγραφαν στα πλακάτ τους αρκετοί από τους διαδηλωτές οι οποίοι εξέφρασαν μεταξύ άλλων εναντιώθηκαν στο «απάνθρωπο» νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «παράνομη μετανάστευση».

«Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι έδειξαν την αλληλεγγύη τους σε όσους ξεφεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και την κλιματική αλλαγή και εναντιώθηκαν στις ρατσιστικές πολιτικές αυτής της κυβέρνησης», είπε ο Γουίλφ Σάλιβαν, από τη Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (TUC) και συνδιοργανωτής της πορείας και του συλλαλητηρίου.

«Χιλιάδες άνθρωποι έδειξαν ότι δεν θα ξεγελαστούν από τις τακτικές του διαίρει και βασίλευε, ότι δεν θα αγνοήσουν τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν από την κρίση λιτότητας, το κόστος ζωής, την υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών και την καταστροφή του NHS», πρόσθεσε.

Ο Γουέιμαν Μπένετ, μέλος της οργάνωσης Stand Up To Racism, ανέφερε από την πλευρά του: «Είμαστε μέρος ενός ισχυρού κινήματος και αυτό χρειαζόμαστε, εδώ και διεθνώς, για να απωθήσουμε την απειλή της ακροδεξιάς, των φασιστών και της ευρύτερης ρατσιστικής επίθεσης που τους δίνει το χώρο να αναπτυχθούν».

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσε και ο βουλευτής και πρώην αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος τόνισε:

«Είδαμε ανθρώπους τραυματισμένους, εξαθλιωμένους, διψασμένους και πεινασμένους. Οι εφημερίδες μας τους περιγράφουν ως έναν στρατό που κάνει επιδρομή στις ακτές μας. Κανείς από εμάς εδώ στο Γουάιτχολ σήμερα δεν θα έμπαινε πρόθυμα σε ένα από αυτά τα επικίνδυνα σκάφη.

«Αυτοί οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τα πάντα. Δεν είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τους διακινητές ανθρώπων. Είμαστε εδώ για να σταθούμε δίπλα σε ανθρώπους που στην απόγνωσή τους αναζητούν ένα μέρος ασφάλειας. Δεν είναι λύση να τους φυλακίσουμε σε αυτή τη χώρα ή να τους απομακρύνουμε στη Ρουάντα. Ο μόνος τρόπος είναι ο ανθρώπινος τρόπος».

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζον ΜακΝτόνελ δήλωσε:

«Πείτε σε όλους όσους γνωρίζετε να γράψουν στις τοπικές κοινοτικές οργανώσεις και να επικοινωνήσουν με κάθε βουλευτή και να τους πουν: δεν μπορείτε να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν μπορείτε να υποστηρίξετε ξανά τη φυλάκιση παιδιών. Πώς μπορούμε να αποκαλούμαστε πολιτισμένη χώρα όταν φυλακίζουμε παιδιά;»

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη διαδήλωση συμμετείχαν 12,000 άτομα.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο:

 


40

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση