Είκοσι μία αθωώσεις αγωνιστών για τις εξορύξεις στις Σκουριές

Είκοσι μία αθωώσεις αγωνιστών για τις εξορύξεις στις Σκουριές

Επειτα από μηνύσεις της «Ελληνικός Χρυσός», κάθισαν στο εδώλιο κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς που σταμάτησαν γεωτρήσεις της εταιρείας πριν από έξι χρόνια ● Το «ενορχηστρωμένο» κατηγορητήριο, ωστόσο, κατέρρευσε στο ακροατήριο και οι πολίτες απηλλάγησαν από κάθε μομφή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δύο δίκες σε μία μέρα για τους κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς στη Χαλκιδική που αντιδρούν στις εξορύξεις της εταιρείας χρυσού. Συνολικά 21 άτομα βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για να αθωωθούν τελικά από το κατηγορητήριο που είχαν ενορχηστρώσει τα «συμφέροντα» εναντίον τους.

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, το Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε για έκτη φορά τη δίκη δύο στελεχών τής «Ελληνικός Χρυσός» για υποβάθμιση περιβάλλοντος.

Οι υποθέσεις που δικάστηκαν χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου αφορούσαν στη μία περίπτωση 18 και στην άλλη 3 αγωνίστριες και αγωνιστές που αντιδρούν στο «εξορυκτικό ξεκοίλιασμα» της ΒΑ Χαλκιδικής εδώ και έξι χρόνια.

Τα γεγονότα για τα οποία αθωώθηκαν και στις δύο περιπτώσεις διαδραματίστηκαν στο δάσος της Τσικάρας κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου του 2017 και είχαν οδηγήσει στη ματαίωση του δειγματοληπτικού γεωτρητικού προγράμματος της εταιρείας χρυσού. Αποτέλεσμα της δράσης τους ήταν να γίνουν μόλις τρεις από τις εξήντα προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η εταιρεία υπέβαλε μηνύσεις επιφυλασσόμενη των «νομίμων δικαιωμάτων» της για αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη, ενώ στήθηκαν ποινικές δικογραφίες και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη βία, παρακώλυση συγκοινωνιών και καταστροφή εθνικών συμβόλων! Δήλωσε μάλιστα παράσταση πολιτικής αγωγής, την οποία όμως χθες απέσυρε. Αλλά και οι μάρτυρες της εταιρείας χθες στα δικαστήρια αναίρεσαν τις αρχικές καταθέσεις τους. Από το «είμαι βέβαιος πέραν πάσης αμφιβολίας» προανακριτικά πήγαν στο «δεν είμαι βέβαιος», «ίσως…», «δεν μπορώ να πω με σιγουριά»!

Μα και οι κατηγορούμενοι, που υποτίθεται ότι πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια, έμειναν έκπληκτοι βλέποντας ανθρώπους που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ τους να εμφανίζονται ως μάρτυρες κατηγορίας! «Μετά έξι χρόνια αναβολών και ταλαιπωρίας στα δικαστήρια τελικά αθωωθήκαμε, αυτό έχει σημασία. Ο αγώνας συνεχίζεται» δήλωσε κάτοικος της Μεγάλης Παναγιάς που βρέθηκε κατηγορούμενος.

«Η Eldorado είναι μια από τις πιο τοξικές εταιρείες που έχουν κυκλοφορήσει στον ελλαδικό χώρο από το 2010 και εντεύθεν. Τοξική κοινωνικά γιατί με την άφιξή της εν μέσω μνημονίων το 2012 δημιούργησε συνθήκες εμφύλιας σύρραξης μεταξύ νεο-στρατολογημένων εργαζόμενων και ντόπιων αντιδρώντων στην εξορυκτική καταστροφή (20 Μαρτίου 2012). Τοξική οικονομικά γιατί η μετοχή της από την άφιξή της μέχρι τον Ιούλιο του 2019 είχε πάει αρκετές φορές στον πάτο.

»Διπλά τοξική οικονομικά αλλά και κοινωνικά γιατί ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2019 δήλωνε οικονομική αδυναμία για την πραγματοποίηση της “επένδυσης” και ενώ βρισκόταν σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή (που δεν βρέθηκε ποτέ), κατάφερε με ανοιχτές “έξωθεν” παρεμβάσεις και τις μεγαλόστομες ευλογίες των Αδωνη, Μητσοτάκη κ.λπ. να αναθεωρήσει τη σύμβασή της με το ελληνικό δημόσιο μέσω του αποικιοκρατικού νόμου 4785/2021.

»Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πραγμάτωση του “ελληνικού” εξορυκτικού ονείρου της Eldorado, ως αμιγώς ξένη επένδυση, θα προκύψει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και δάνειο από την Εθνική και την Πειραιώς ως ξένο κεφάλαιο! Τοξική και υβριστική περιβαλλοντικά γιατί ξεριζώνει ένα αρχέγονο δάσος και χυδαία και υποκριτικά διαβεβαιώνει πολιτικούς και εργαζόμενους πως θα το αποκαταστήσει με τις ψαροδάφνες και την υδρολίπανση του “μεγαλύτερου φυτωρίου στην Ευρώπη” που έχει στήσει στην Ολυμπιάδα. (…) Η Eldorado πρέπει να φύγει. Η Eldorado πρέπει να φύγει και να μην έρθει άλλη» γράφει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς.

Στο μεταξύ στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χθες αναβλήθηκε για έκτη φορά, για τις 20 Μαΐου 2024, η δίκη δύο πρώην στελεχών της εταιρείας χρυσού για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση στις περιοχές του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Το αδίκημα αφορά την περίοδο 2012-2014 με κατηγορούμενους τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και την άλλοτε εντεταλμένη υπεύθυνη για το περιβάλλον.

Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη και σχετική επιστολή του δήμου αναφορικά με πιθανολογούμενη ρύπανση υδάτων. Η Εισαγγελία ακολούθως παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση με την έρευνα να περιλαμβάνει στοιχεία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος αλλά και της ίδιας της εταιρείας που προσκομίστηκαν κατά την ανάκριση. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, οι κατηγορούμενοι με περισσότερες από μία πράξεις και με πρόθεση προκάλεσαν υποβάθμιση στο περιβάλλον, με παραλείψεις που αντιβαίνουν τους νόμους υπό την επιβαρυντική διάταξη του προσπορισμού οικονομικού οφέλους στην «Ελληνικός Χρυσός».

Πηγή: efsyn.gr

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση