Σοκαριστικά σκίτσα απεικονίζουν τα βασανιστήρια της CIA

Σοκαριστικά σκίτσα απεικονίζουν τα βασανιστήρια της CIA

Ο Guardian δημοσιεύει έκθεση βασισμένη σε 40 σκίτσα «αιώνια κρατουμένου» στο Γκουαντάναμο που αποτελεί την πιο λεπτομερή περιγραφή των βάναυσων τεχνικών τις οποίες χρησιμοποιεί η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Την πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή περιγραφή των βάναυσων τεχνικών τις οποίες χρησιμοποιεί η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου δημιούργησε μέσα από σκίτσα ένας άνδρας που κρατείται στο Γκουαντάναμο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Ο Αμπού Ζουμπάιντα, γνωστός ως «αιώνιος κρατούμενος» καθώς δεν έχει κατηγορηθεί για έγκλημα ούτε του προσφέρθηκε καμία προοπτική απελευθέρωσης, ζωγράφισε σε σκίτσα τα βασανιστήρια που υπέστη, με όσες λεπτομέρειες θυμόταν.

Μάλιστα είναι τόσο ρεαλιστικά που ο δικηγόρος του και καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Seton Hall Μαρκ Ντεμπό, σε έκθεση που συνέταξε μαζί με τους φοιτητές του συγκεντρώνοντας τα σκίτσα και τα γραπτά σχόλια του Ζουμπάιντα, αποφάσισε να «σβήσει» τα πρόσωπα των πρακτόρων της CIA και του FBI για να προστατεύσει την ταυτότητά τους.

Τα συγκλονιστικά σκίτσα δημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα ο Guardian. Ελλείψει μιας πλήρους επίσημης καταγραφής του προγράμματος βασανιστηρίων, το οποίο η CIA και το FBI εργάστηκαν για χρόνια για να κρατήσουν μυστικό, οι εικόνες δίνουν μια μοναδική και καταιγιστική εικόνα για μια φρικτή περίοδο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Ζουμπάιντα, 52 ετών σήμερα, συνελήφθη στο Πακιστάν τον Μάρτιο του 2002 και παραδόθηκε σε πολλές σκοτεινές τοποθεσίες της CIA στην Πολωνία, τη Λιθουανία και αλλού. Ήταν το πρώτο θύμα αυτού που επρόκειτο να γίνει η ευρεία χρήση βασανιστηρίων από τις ΗΠΑ εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία. Ο Ζουμπάιντα μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο το 2006, και έκτοτε κρατείται εκεί.

Οι ΗΠΑ αρχικά ισχυρίστηκαν ότι ήταν κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα, αλλά αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι δεν ήταν καν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. «Όλοι συμφωνούν, βασάνισαν τον λάθος τύπο. Προχώρησαν ούτως ή άλλως για να μπορέσουν να πάρουν άδεια να βασανίσουν άλλους ανθρώπους», είπε ο Ντεμπό.

Σε ένα απ’ τα 40 σκίτσα ο Ζουμπάιντα περιγράφει τις απειλές που δέχτηκε για πρωκτικό βιασμό, αλλά και μια εξαιρετικά βίαιη τεχνική που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του γνωστή ως «walling». Σε αυτό το βασανιστήριο ο λαιμός ενός ατόμου δένεται από ένα κολάρο και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να χτυπήσει το άτομο στον τοίχο.

Σε άλλο σκίτσο απεικονίζει την αναγκαστική σίτιση απ’ τη μύτη.

https://www.theguardian.com/

Σε άλλο σκίτσο, ο Ζουμπάιντα εμφανίζεται αλυσοδεμένος γυμνός μπροστά σε μια γυναίκα ανακρίτρια. Ένα άλλο σκίτσο δείχνει φρουρούς να απειλούν να βεβηλώσουν το Κοράνι – τεχνικές που δεν εγκρίθηκαν ποτέ επίσημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Η σεξουαλική επίθεση δεν εγκρίθηκε ποτέ, το γυμνό δεν εγκρίθηκε ποτέ, η ταπείνωση με την παρουσία γυναικών δεν εγκρίθηκε ποτέ και ούτε η υποβολή κάποιου σε παρατεταμένα βασανιστήρια σε σημείο εξάντλησης ή χειρότερα», είπε ο Ντενμπό. Στην αφήγηση του, ο Ζουμπάιντα αποκαλεί την παρατεταμένη χρήση πολλαπλών τεχνικών βασανιστηρίων «δίνη».

Ο Ζουμπαϊντά υποβλήθηκε σε προσομοίωση πνιγμού ή θαλάσσης, 83 φορές. Ο κρατούμενος καταγράφει διάφορες παραλλαγές της τεχνικής, συμπεριλαμβανομένης μιας κατά την οποία τον τοποθετούσαν σε ένα κουτί σε μέγεθος φέρετρου το οποίο στη συνέχεια γέμισε με νερό μέχρι τη μύτη του. Έμεινε «τρομοκρατημένος από τον πνιγμό όλη μέρα», γράφει.

www.theguardian.com

Οι σχολιασμοί του Ζουμπαϊντά, οι οποίοι έχουν υποστεί ελαφρά επεξεργασία, περιγράφουν τα βασανιστήρια που υπέστη προσωπικά ως το πρώτο θύμα του αμερικανικού προγράμματος βασανιστηρίων. Αλλά ο Ντεμπό είπε ότι ο πελάτης του είχε δημιουργήσει το υλικό για να τονίσει όχι μόνο τα δικά του βάσανα, αλλά και αυτά πολλών άλλων που υποβλήθηκαν στις ίδιες τεχνικές.

Σύμφωνα με μια περίληψη της έκθεσης της Γερουσίας το 2014, τουλάχιστον 119 άτομα υπήρξαν θύματα στο πλαίσιο του προγράμματος βασανιστηρίων της CIA.

Η νέα έκθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Ζουμπαϊντά. Την περασμένη εβδομάδα, ένα όργανο του ΟΗΕ ζήτησε να απελευθερωθεί αμέσως, διαπιστώνοντας ότι η συνεχιζόμενη κράτηση του μπορεί να είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η διεθνής νομική εκπρόσωπος του κρατουμένου, Helen Duffy, είπε ότι η απόφαση της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση συνδυάζεται με την οπτική αφήγηση του Ζουμπαϊντά για τα βασανιστήρια του.

«Τα σκίτσα είναι μια ισχυρή απεικόνιση του τι συνέβη σε αυτόν και είναι αξιοσημείωτα δεδομένου ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει απευθείας με τον έξω κόσμο», είπε.

Ο Ντεμπό πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός της παρέμβασης του ΟΗΕ και των νέων σκίτσων παρείχε μια αχτίδα ελπίδας ότι το νομικό πρόβλημα του Ζουμπαϊντά θα αντιμετωπιστεί. «Το μόνο πράγμα που τον κράτησε ποτέ φυλακισμένο ήταν η σιωπή και το σκοτάδι, και τώρα το φως του ήλιου λάμπει σε αυτόν τον αιώνιο κρατούμενο», είπε ο καθηγητής.

Πηγή: efsyn.gr
17

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση