Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα, κλιμακώνεται η κρίση

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα, κλιμακώνεται η κρίση

Από το ρεπορτάζ της efsyn.gr

Συνεχίζεται με δραματικό τρόπο η αιματηρή κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός έκανε μια ιδιαίτερα σπάνια επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην πόλη της Ραμάλας. Εξαιτίας της επιδρομής, που στόχο είχε να κατεδαφιστεί το σπίτι ενός Παλαιστίνιου, ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, μεγάλη οχηματοπομπή του ισραηλινού στρατού κατέφτασε στο κέντρο της Ραμάλας, όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή, και κατόπιν Παλαιστίνιους να συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Ακολούθησαν συγκρούσεις, με νεαρούς να πετούν πέτρες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών, που απάντησαν με πραγματικά πυρά, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον έξι άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, δύο με τραύματα από σφαίρες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι στρατιώτες επιχειρούν στη Ραμάλα για να «κατεδαφίσουν την κατοικία του τρομοκράτη που διέπραξε βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ τον Νοέμβριο».

Σε εκείνη την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός Καναδοϊσραηλινού έφηβου, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 14. Είχαν γίνει δύο εκρήξεις και σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία ο δράστης είχε πυροδοτήσει αυτοσχέδιες βόμβες τοποθετημένες σε στάσεις λεωφορείων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, σχολιάζοντας την επιχείρηση των Ισραηλινών στη Ραμάλα, τόνισε ότι «η κατεδάφιση σπιτιών μαχητών είναι συλλογική τιμωρία», συνεπώς είναι «έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τις δυνάμεις κατοχής σε βάρος του λαού μας».

Η έφοδος έγινε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χάντι Αμρ, ειδικού επιτετραμμένου των ΗΠΑ στους Παλαιστίνιους, με τον Χουσέιν Αλ Σέιχ, ανώτερο παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση εντείνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα. Από την αρχή του 2023, τουλάχιστον 158 Παλαιστίνιοι, 20 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο της σύρραξης, με βάση επίσημες ανακοινώσεις των δύο πλευρών.

 

20

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση