Φεστιβάλ Βερολίνου: τα δύο μεγάλα βραβεία στο ντοκιμαντέρ για τη Γάζα «No other land»

Φεστιβάλ Βερολίνου: τα δύο μεγάλα βραβεία στο ντοκιμαντέρ για τη Γάζα «No other land»

της Φωτεινής Λαμπρίδη

Ένα ντοκιμαντέρ για το απαρτχάιντ του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου αλλά και το βραβείο κοινού. Το ντοκιμαντέρ No Other Land συν-σκηνοθετείται από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Basel Adra και τον Ισραηλινό συνάδελφό του Yuval Abraham.

Η φετινή Μπερλινάλε είχε έντονα πολιτικό χρώμα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως το Βερολίνο άξια βρίσκεται στην πρωτοπορία, δεν αυτολογοκρίνεται, δεν φιμώνεται.

«Η διπλή αυτή βράβευση, μας δίνει μια ανάσα. Όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για την κατάπαυση του πυρός και χρόνια στεκόμαστε δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης νιώσαμε διαφορετικά χθες. Το μήνυμα των δύο εξαιρετικών δημοσιογράφων και σκηνοθετών, πρέπει να διαδοθεί» λέει στο tvxs o ισραηλινός διανοούμενος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Udι Aloni, o οποίος βοήθησε όπως μπορούσε την ανάδειξη της αξίας της ταινίας.

Η ταινία προβάλλει τους αγώνες που αντιμετωπίζει ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Basel Adra στον αγώνα του χωριού του στη Δυτική Όχθη, καθώς οι Ισραηλινοί έποικοι εισβάλλουν γύρω του.

Το No Other Land είναι μια ισραηλινο-παλαιστινιακή παραγωγή, με τον Adra και τον ισραηλινό δημοσιογράφο Yuval Abraham να μοιράζονται τα εύσημα σκηνοθεσίας.

«Βρίσκομαι εδώ για να γιορτάσω το βραβείο, αλλά επίσης μου είναι πολύ δύσκολο να γιορτάσω όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι του λαού μου σφαγιάζονται και σφαγιάζονται από το Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε ο Adra στην πολιτικά φορτισμένη τελετή το Σάββατο.

Προέτρεψε τη Γερμανία να «σεβαστεί τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και να σταματήσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ».

Ο συνδιευθυντής του, Abraham, πρόσθεσε: «Εγώ είμαι Ισραηλινός, η Βασιλεία είναι Παλαιστίνια. Και σε δύο ημέρες θα επιστρέψουμε σε μια χώρα όπου δεν είμαστε ίσοι… Αυτή η κατάσταση απαρτχάιντ μεταξύ μας, αυτή η ανισότητα πρέπει να τελειώσει».

Πολλοί άλλοι ανέβηκαν στη σκηνή, φορώντας το σύμβολο του παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ben Russell, ο οποίος κέρδισε βραβείο για την ταινία του Direct Action.

Το ντοκιμαντέρ, σε συν-σκηνοθεσία του Guillaume Cailleau, παρακολουθεί τα μέλη της ZAD (Zone to Defend), μιας περιβαλλοντικής ακτιβιστικής ομάδας που σταμάτησε με επιτυχία την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου στη δυτική Γαλλία.

Ο Γαλλο-Σενεγαλέζος σκηνοθέτης Mati Diop, του οποίου η ταινία Dahomey κέρδισε την κορυφαία Χρυσή Άρκτο, ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας: «Στέκομαι στο πλευρό της Παλαιστίνης».

Η ταινία Dahomey εξετάζει πώς η επιστροφή 26 θησαυρών στο Μπενίν, έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν από τις δυτικές δυνάμεις τον 19ο αιώνα, πυροδότησε μια αναμέτρηση με την κληρονομιά της αποικιοκρατίας.

Η Κενυάτισσα και Μεξικανή νικήτρια των Όσκαρ Lupita Nyong’o, η πρώτη μαύρη πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στην 74η διοργάνωση, ανακοίνωσε τον νικητή της Χρυσής Άρκτου στην τελετή.

Πηγή: tvxs.gr

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση