Το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από τη Λάρνακα για υλοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Το ισπανικό σκάφος Open Arms, έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από την Κύπρο – την πλησιέστερη χώρα της Ε.Ε. στη Γάζα. Ωστόσο, χωρίς να λειτουργεί λιμάνι, δεν είναι ακόμη σαφές πού θα δέσει το πλοίο όταν φτάσει στη Γάζα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την κατασκευή μίας πλωτής πλατφόρμας. Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ, η κατασκευή πλωτής πλατφόρμας και γέφυρας θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα ή ενδεχομένως και δύο μέχρι να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον αμερικανικό στρατό. Παράλληλα για την κατασκευή θα απαιτηθούν πιθανότατα έως και 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Λωρίδας βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού και τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα. Το πλοίο, που αναμένεται να φτάσει στη Γάζα τις επόμενες ημέρες, ανήκει στην ομώνυμη ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms. Σύμφωνα με το πλήρωμα του Open Arms, οι ισραηλινές αρχές έχουν αρχίσει να επιθεωρούν το φορτίο των «200 τόνων» που περιλαμβάνει βασικά τρόφιμα, ρύζι, αλεύρι και κονσέρβες τόνου.
Η ομάδα του ΟΗΕ με επικεφαλής την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαγκ συντονίζει σε συνεργασία με τους εταίρους στην Κύπρο την επιχείρηση του θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε χθες Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.
«Η Ζίγκριντ Κάαγκ, η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα έχει μια τεχνική ομάδα στην Κύπρο για να συνεργαστεί με τους εταίρους που το οργανώνουν και έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις για την πρωτοβουλία ως πρόσθετη οδό πρόσβασης στη Γάζα», είπε.
«Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των συγκεκριμένων θαλάσσιων αποστολών ή του κτιρίου της αποβάθρας ή του λιμανιού διαχειρίζονται απο τους εταίρους της πρωτοβουλίας» σημείωσε ο κ. Ντουζαρίκ.
«Είναι σαφές ότι δεν είμαστε επιχειρησιακός εταίρος σε αυτόν τον θαλάσσιο διάδρομο. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια δήλωση, η οποία νομίζω ότι ήταν πολύ σαφής. Το κάνουν αυτό, και είναι επίσης σε επαφή με την κ. Κάαγκ, δεδομένου ότι της δόθηκε εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την ασφαλή και αποτελεσματική και μεγάλης κλίμακας διανομή βοήθειας και να μην ξεχάσουμε και την ανοικοδόμηση», είπε.
Πηγή: efsyn.gr






