Χωρίς φάρμακα, χωρίς διερμηνείς: οι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση σε βασική ιατρική φροντίδα

Χωρίς φάρμακα, χωρίς διερμηνείς: οι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση σε βασική ιατρική φροντίδα

Οι Αλληλέγγυοι Χίου τονίζουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας
Μεγάλες δυσκολίες στην παροχή ιατρικής περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης αντιμετωπίζουν οι «φιλοξενούμενοι» στον προσφυγικό καταυλισμό της ΒΙΑΛ.
Σε επικοινωνία με πολλoύς πρόσφυγες, αυτοί αναφέρονται στην αδυναμία τους να καλύψουν τις συνταγές που τους συνταγογράφουν οι ιατροί του νοσοκομείου, ακόμα και αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν ΠΑΥΠΕ (ΑΜΚΑ), και …να δώσουν μέρος του ποσού. Έτσι δεν χορηγούνται φάρμακα ακόμα και αν πρόκειται για παιδιά που χρήζουν αντιβίωσης.

Για παράδειγμα:
Γυναίκα από την Σομαλία με τριών μηνών κύηση δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καλύψει έστω έναν υπέρηχο για να επιβεβαιωθεί η κατάσταση του βρέφους.
Άνδρας με δάγκωμα σκύλου δεν είχε την δυνατότητα να καλύψει αντιβίωση απαραίτητη για τυχόν μολύνσεις.
Επίσης, διαβητικοί πρόσφυγες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάλυψη ούτε για την χορήγηση ινσουλίνης.
Πέραν αυτών, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό του ιατρείου της ΒΙΑΛ. Οι άνθρωποι αναφέρουν ότι απλά φάρμακα όπως παυσίπονα ή γάζες δεν υπάρχουν, δεν δίνονται κονδύλια για βασικό ιατροφαρμακευτικό υλικό όπως αντισηπτικά, κρέμες για εγκαύματα, τεστ εγκυμοσύνης, γάζες.
Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα καμπ διότι δεν δικαιούνται πλέον κατάλυμα και φαγητό και καταλήγουν στην κυριολεξία στους δρόμους, ενώ προγράμματα όπως το ΕΣΤΙΑ που έφερναν χιλιάδες ευρώ στη χώρα καθώς και εκατοντάδες θέσεις εργασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν καταργηθεί.
Έλλειψη διερμηνέων υπάρχει σε όλες τις βασικές υπηρεσίες, μολονότι τα νησιά αντιμετωπίζουν το προσφυγικό χρόνια τώρα. Υπηρεσίες όπως η αστυνομία και το νοσοκομείο δεν διαθέτουν διερμηνείς. Μάλιστα οι κοινωνικοί λειτουργοί του νοσοκομείου Χίου ανέφεραν πρόσφατα χαρακτηριστικά ότι όταν ένας πρόσφυγας αναγκάζεται να πάει στα επείγοντα του νοσοκομείου και δεν μιλάει αγγλικά ή ελληνικά, η επικοινωνία γίνεται με νοήματα (!).
Η στελέχωση του ιατρείου στη ΒΙΑΛ, η εξασφάλιση της παροχής βασικών φαρμάκων, η πρόσληψη διερμηνέων είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα!
21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση