Εκκλήσεις να δοθεί τέλος στη σφαγή στη Γάζα, στον απόηχο της αποκάλυψης ομαδικού τάφου

Εκκλήσεις να δοθεί τέλος στη σφαγή στη Γάζα, στον απόηχο της αποκάλυψης ομαδικού τάφου

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ, η ύπαρξη ομαδικών τάφων «είναι πάντα μια ένδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, είτε ήταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είτε στην Ουκρανία, είτε τώρα στη Γάζα»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες από τη Χαν Γιούνις, όπου η παλαιστινιακή πολιτική προστασία εντόπισε ομαδικό τάφο στον χώρο του νοσοκομείου Νάσερ, μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Middle East Monitor και το Al Jazeera, έχουν βρεθεί 180-190 πτώματα, στην πλειονότητά του ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, αλλά και νεαροί άνδρες.

Κάποιοι μάλιστα από τους νεκρούς, σύμφωνα με διασώστες, είχαν δεμένα τα χέρια τους στην πλάτη και στη συνέχεια είχαν εκτελεστεί.

Παράλληλα, στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, καταγράφεται έντονη παρουσία μικρών, drones, γεγονός που προϊδεάζει για τις επικείμενες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, όπως προειδοποίησε ξανά ότι θα πραγματοποιήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι θα «αυξήσει την πολιτική και στρατιωτική πίεση» προς τη Χαμάς, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ακούσει τις φωνές που ζητούν εκεχειρία.

Άλλωστε, σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ολόκληρες οικογένειες. Συγκίνησε προκάλεσε το γεγονός ότι γιατροί κατόρθωσαν να σώσουν το αγέννητο παιδί μιας γυναίκας που σκοτώθηκε, πλάι στον σύζυγό της και τη μεγαλύτερη κόρη τους.

«Ένδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου»

Σχολιάζοντας στο δίκτυο Al Jazeera τις συνέπειες από την ανακάλυψη ομαδικού τάφου στη Χαν Γιούνις, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ, Γουίλιαμ Σάμπας, είπε ότι η ύπαρξη ομαδικών τάφων «είναι πάντα μια ένδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, είτε ήταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είτε στην Ουκρανία, είτε τώρα στη Γάζα».

Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου να διασφαλιστεί ότι οι νεκροί αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ότι θάβονται σύμφωνα με αυτά τα δικαιώματα και ότι μπορούν να αναγνωριστούν από τους πλησιέστερους συγγενείς τους. Και τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να έχει γίνει. Οπότε το Ισραήλ έχει πολλές εξηγήσεις να δώσει».

Μάλιστα, αντιδρώντας στην πληροφορία ότι ορισμένα από τα πτώματα είχαν δεμένα χέρια, είπε ότι αυτό δείχνει «συνοπτική εκτέλεση» και απαιτεί πλήρη ποινική έρευνα με σκοπό να λογοδοτήσουν οι δράστες. Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Σάμπας, ο θεσμός που πρέπει να ασκήσει διώξεις στους δράστες είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο προχώρησε σε άμεση έρευνα για τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν έξω από το Κίεβο το 2022.

Ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου πάντως διαπιστώνει διπλά μέτρα και σταθμά στην περίπτωση της Γάζας σε σύγκριση με την Ουκρανία, λέγοντας ότι στην περίπτωση των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες εξέφρασαν την οργή τους. Αντίθετα, όπως τόνισε, κανείς δεν αγανακτεί στην περίπτωση της Γάζας, γεγονός «χαρακτηριστικό της στάσης απέναντι στο Ισραήλ από τους υποστηρικτές του, τις διάφορες δυτικές κυβερνήσεις με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Εκκλήσεις και πάλι εκκλήσεις

Η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα είναι τραγική, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι φωνές που καλούν σε κατάπαυση πυρός. Μεταξύ αυτών, για μια ακόμη φορά ο ΟΗΕ, αλλά και η Γερμανία, αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, που ζήτησε από την κυβέρνησή του να ασκήσει την επιρροή της στο Τελ Αβίβ για να δοθεί τέλος στη φρίκη.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, μοιράστηκε με δημοσιογράφους εικόνες και μαρτυρίες από Παλαιστίνιους φωτορεπόρτερ, που δείχνουν αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως «την απόλυτη καταστροφή και πόνο που έχει προκαλέσει ο βάναυσος πόλεμος στη Γάζα». «Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτό το φρικτό πόνο», επισήμανε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι ο καγκελάριος τόνισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «είναι απαραίτητο να αποφευχθεί περιφερειακή κλιμάκωση».

Στην ομιλία του στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όπου χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το τέλος του Ραμαζανιου, ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, κάλεσε τον Ρίσι Σούνακ και τον Τζο Μπάιντεν να «σταματήσουν τη δολοφονία» στη Γάζα. Ο Σαντίκ Καν επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία και να γίνει εκεχειρία.

Όπως επισήμανε, «θέλουμε να σταματήσει η πώληση όπλων στο Ισραήλ. Θέλουμε να πούμε στον πρωθυπουργό Σούνακ και στον πρόεδρο Μπάιντεν, να χρησιμοποιήσουν χρησιμοποιήστε την επιρροή τους και να σταματήσει τη δολοφονία» αμάχων.

Πηγή: efsyn.gr

5

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση