Ποιος έδωσε τα κλειδιά σε φασιστικό σωματείο;

Ποιος έδωσε τα κλειδιά σε φασιστικό σωματείο;

του Απόστολου Λυκεσά

Σοβαρά ερωτήματα για το πώς συγκεντρώθηκαν στον χώρο της Ενωσης εκπρόσωποι εθνικιστικού σωματείου για να αναγγείλουν την ίδρυση της «4Ε – Εθνική Εργατοϋπαλληλική Ενωση Ελλάδας», με ευθεία αναφορά δηλαδή στη φασιστική οργάνωση «3Ε» που είχε δράσει στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια του Μεσοπολέμου ● Αγνοια δηλώνει η διοίκηση της ΕΔΟΘ.

Xάθηκαν… τα κλειδιά στην Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) και… τρύπωσαν φασίστες. Το απίστευτο περιστατικό συνέβη πριν από περίπου μία εβδομάδα -δεν έχει εντοπιστεί ο ακριβής χρόνος- καθώς στον χώρο της Ενωσης συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι εθνικιστικού σωματείου για να αναγγείλουν την ίδρυση της «4Ε-Εθνική Εργατοϋπαλληλική Ενωση Ελλάδας», με ευθεία αναφορά δηλαδή στη φασιστική οργάνωση «3Ε» που είχε δράσει στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Αριστερές παρατάξεις και κόμματα καταγγέλλουν το γεγονός, ενώ η διοίκηση της ΕΔΟΘ υποστηρίζει ότι δεν έδωσε ποτέ άδεια και άρα η συγκέντρωση στα γραφεία της πραγματοποιήθηκε παρανόμως!

Το «εργατικό σωματείο» είναι παρακλάδι της ακραίας εθνικιστικής ομάδας «Ιερός Λόχος 2012 Εφεδροι και Φίλοι των Ειδικών Δυνάμεων», που ξεκίνησε να δρα στη Θεσσαλονίκη το 2012 -με έντονη αντιπροσφυγική δράση- και τώρα έχει επεκταθεί σε Αθήνα και Λάρισα δηλώνοντας «αντικομμουνιστές και αντικαπιταλιστές». Στο βίντεο που αναρτήθηκε σε εθνικιστικές σελίδες στην εκδήλωση που έγινε στην ΕΔΟΘ μιλούν και χαιρετίζουν οι Δημήτρης Πολυζωίδης, Ανδρέας Γενιάς, Αργύρης Τσόγκας, Γεώργιος Τσουβάρας και Δημήτρης Ζοντίλης.

Η 4Ε είχε μάλιστα αναγγείλει για χθες κάλεσμα «εθνικιστικής πρωτομαγιάς»(!) στον Λευκό Πύργο με αφορμή τη μετάθεση της αργίας, ενώ στον αντίποδα το σύνολο σχεδόν των οργανώσεων και ομάδων του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου της πόλης είχαν αναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση Τσιμισκή με Δημητρίου Γούναρη.

Πρωταρχικό πάντως ζήτημα, ουσιαστικό και όχι θέμα τυπικότητας, παραμένει μέχρι σήμερα ποιοι και γιατί έδωσαν τα κλειδιά για να πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΔΟΘ η εκδήλωση «νομιμοποίησης» του φασιστικού σωματείου. Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΕΔΟΘ (δυνάμεις του ΠΑΜΕ) είχε καταγγείλει πως αντιλήφθηκε το γεγονός όταν κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχολίαζε πως «αν και η πλειοψηφία και ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ δηλώνουν πλήρη άγνοια για το θέμα, έχουν μεγάλη ευθύνη: Εχοντας μετατρέψει το κτίριο των συνδικάτων του δημοσίου σε μαγαζί για να βγάλουν τα σπασμένα από προηγούμενες καταχρήσεις στελεχών του κυβερνητικού συνδικαλισμού, παραχωρούν τις αίθουσες σε ΜΚΟ, εταιρίες (και, παρά την άγνοια, “φιλοξενούν” και φασιστομαζώξεις), αρκεί να καταβάλουν το κατάλληλο αντίτιμο». Τόνιζαν δε πως «οι φασίστες -αποδεδειγμένα τσιράκια των αφεντικών- δεν έχουν καμία θέση στα συνδικάτα. Καταγγέλλουμε στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων του νομού το απαράδεκτο γεγονός και προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχτούμε οι αίθουσες του συλλογικού οργάνου μας να τους παραχωρούνται για τις βρωμοδουλειές τους. Θα στείλουμε για άλλη μία φορά τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους!».

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» απαντά πως «εμείς δεν ξέραμε απολύτως τίποτα, δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ποιος έδωσε τα κλειδιά σε αυτή την ομάδα, στην αρχή νομίζαμε ότι επρόκειτο για μονταρισμένες εικόνες. Τη μέρα που υποτίθεται ότι έγινε η εκδήλωση, η καθαρίστρια των χώρων πήγε δύο φορές, πρωί και απόγευμα, και δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη ότι έγινε οποιαδήποτε εκδήλωση. Ούτε εγώ, ούτε η γραμματέας, ούτε η καθαρίστρια που έχουμε κλειδιά δεν τα δώσαμε για την εκδήλωση αυτή». Ο κ. Γιακουμής προσθέτει ότι «είμαι σε αναζήτηση των ατόμων αυτής της ομάδας προκειμένου να μου πουν ποιος τους έδωσε κλειδιά για να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση. Εμείς σε πρώτη φάση αλλάξαμε ήδη τις κλειδαριές. Τώρα το θέμα θα συζητηθεί στην εκτελεστική μας γραμματεία την επόμενη εβδομάδα».

Ο Στέλιος Γαλατσιανός, οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΟΘ (μέλος της ΔΑΣ), μας σχολιάζει ότι «παραμένουν μετέωρα πάρα πολλά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν προσεχώς».

Ο Γρηγόρης Παύλου, επικεφαλής της Ενωτικής Αγωνιστικής Εκκίνησης, μας λέει ότι «το θέμα είναι προφανώς σοβαρό, είναι πρόκληση, πολύ περισσότερο που όλα αυτά συνέβησαν, όπως φαίνεται, τρεις μέρες πριν από την απεργία της Πρωτομαγιάς, με το παράρτημα του ναζιστικού Ιερού Λόχου να εμφανίζεται ως “σωτήρας” και αντισυστημικός πόλος φυσικά μόνο για τους Ελληνες εργαζόμενους…».

Η δράση της «3Ε»

Η «3Ε», όπως είναι γνωστή η «Εθνική Ενωσις Ελλάς» ή «Ενωσις Ελλήνων Εθνικιστών» (ΕΕΕ), ήταν από τις πρώτες και πλέον δραστήριες φασιστικές και αντισημιτικές οργανώσεις στην Ελλάδα και ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927.

Εμεινε στην Ιστορία κυρίως για το μοναδικό αντιεβραϊκό πογκρόμ στη χώρα, το κάψιμο της συνοικίας Κάμπελ (2 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, πάνω από 200 άστεγοι), ενώ είχε τη συνδρομή της εφημερίδας «Μακεδονία» και του περιώνυμου αρχισυντάκτη της Νίκου Φαρδή.

Η οργάνωση αποπειράθηκε ακόμη (1933) να πραγματοποιήσει πορεία στην Αθήνα κατά τα πρότυπα της πορείας στη Ρώμη του Μουσολίνι και από ειρωνεία της Ιστορίας διαλύθηκε από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Επανασυστήθηκε το 1941 έχοντας επικεφαλής τον Γεώργιο Πούλο, γνωστό ναζιστή και δωσίλογο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πούλος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δωσίλογους και εγκληματίες πολέμου που εκτελέστηκαν μεταπολεμικά από το ελληνικό κράτος.

Πηγή: efsyn.gr

278

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση