«Δεν υπάρχουν πια Μουσεία στη Γάζα»

«Δεν υπάρχουν πια Μουσεία στη Γάζα»

της Ναταλί Χατζηαντωνίου
Δεκάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό ζήτησαν από τη διοίκηση του μουσείου να καταγγείλει δημόσια τη γενοκτονία και κάλεσαν σε πολιτιστικό μποϊκοτάζ και απο-επένδυση από το Ισραήλ

«Δεν υπάρχουν πια Μουσεία στη Γάζα», «Καλλιτέχνες ενάντια στο Απαρτχάιντ», «Πώς μπορεί η Σύγχρονη Τέχνη να σιωπά έναντι μίας Σύγχρονης Γενοκτονίας». Με αυτά τα συνθήματα γραμμένα σε πανό, δεκάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τη διοίκηση του ΕΜΣΤ να καταγγείλει δημόσια τη γενοκτονία και την πολιτιστική καταστροφή που διαπράττει το Ισραήλ στον θύλακα της Γάζας. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έγινε και συλλογική ανάγνωση των μουσείων και των πολιτιστικών φορέων και χώρων που έχουν καταστραφεί στη Γάζα, καθώς και των ονομάτων των μέχρι στιγμής δολοφονημένων καλλιτεχνών και συγγραφέων. Επιπλέον, οι διαμαρτυρόμενοι κάλεσαν το ΕΜΣΤ να εντάξει στον τρέχοντα προγραμματισμό του, που αφορά σε γυναικοκεντρική θεματολογία («Κι αν οι Γυναίκες Κυβερνούσαν τον Κόσμο»), την αναγνώριση των 10.300 γυναικών που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τους τελευταίους επτά μήνες και κάλεσαν σε πολιτιστικό μποϊκοτάζ και απο-επένδυση από το Ισραήλ.

Διαμαρτυρία για τη γενοκτονία στη Γάζα στο ΕΜΣΤ

Η διαμαρτυρία στο ΕΜΣΤ είναι μία από όσες έχουν πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία καλλιτεχνικών ομάδων ή μεμονωμένων καλλιτεχνών σ΄oλόκληρο τον κόσμο. Πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τρόπος που επέλεξε η Κέιτ Μπλάνσετ για να στείλει από το κόκκινο χαλί των Κανών μήνυμα συμπαράστασης στους Παλαιστινίους.

Διαμαρτυρία για τη γενοκτονία στη Γάζα στο ΕΜΣΤ
Πηγή: efsyn.gr
34

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση