
Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων όπως καταδικάστηκαν πρωτόδικα για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, πρότεινε η εισαγγελέας Κυριακή Στεφανάτου.
Στο πλαίσιο της σημερινής αγόρευσης, η εισαγγελέας ανέλυσε διεξοδικά και κατά πρόσωπο τη δράση των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, βασιζόμενη σε δημόσιες τοποθετήσεις, συγκεκριμένες συμπεριφορές και αποδεικτικά στοιχεία, αντικρούοντας έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα απέδωσε στον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον απόλυτο και αδιαμφισβήτητο αρχηγό της οργάνωσης, με πλήρη γνώση και εποπτεία των ενεργειών της.
Όπως σημείωσε, ο ίδιος εξέφραζε ανοιχτά τη ναζιστική του ιδεολογία, ενώ οι δηλώσεις του παρουσίαζαν αντιφάσεις, καθώς μεταβάλλονταν ανάλογα με το ακροατήριο, με μεταγενέστερους ισχυρισμούς περί παρερμηνείας.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Χρυσή Αυγή επιχειρούσε να επιβάλει, μέσω της βίας, έναν παρακρατικό μηχανισμό, υποκαθιστώντας κρατικές λειτουργίες, όπως τον έλεγχο των εγγράφων αλλοδαπών, ενώ δεν δίσταζε να απευθύνει απειλές ακόμη και σε θεσμικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Κλείνοντας την τετραήμερη αγόρευσή της, η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι οι κατηγορούμενοι, και κυρίως ο αρχηγός της οργάνωσης, αγνόησαν το γεγονός ότι η Δημοκρατία, η οποία μάλιστα στο παρελθόν του επέδειξε επιείκεια, μπορεί να είναι ατελής, εύθραυστη και πολύπλοκη, παραμένει όμως ανώτερη ακριβώς επειδή διαθέτει τη δυνατότητα αυτοδιόρθωσης.
Πηγή: efsyn.gr






