
της Φωτεινής Λαμπρίδη
O 35χρονος Ισραηλινός, γιος διακεκριμένου χειρούργου παραθέριζε με την οικογένειά του σε πολυτελή βίλα στο Ρέθυμνο. Από τα τοπικά μέσα έγινε γνωστό ότι του αποδόθηκε η ευθύνη για τη μεγάλη φωτιά στα Σελλιά που είχε ξεσπάσει την Παρασκευή 14/08. Ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό, υποστήριξε όπως είπε ο δικηγόρος του, ότι στις 10 Αυγούστου, δύο ημέρες μετά την άφιξή τους, τους δόθηκε ένα πινακάκι με κάποιες πληροφορίες, όπως ο κωδικός πρόσβασης στο Wi-Fi, και πως εκεί, στα “ψιλά γράμματα”, υπήρχε και μία λιτή αναφορά για τη μη χρήση της ψησταριάς σε περίπτωση ανέμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο Ισραηλινός έκανε χρήση ψησταριάς, ενώ η περιοχή βρισκόταν σε Κατηγορία Κινδύνου 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς).
Ο 35χρονος, πλήρωσε μετά την αναφορά του 10.000 ευρώ κι έφυγε για τη χώρα του με την υποχρέωση να δίνει το παρόν στην ελληνική πρεσβεία κάθε μήνα μέχρι τη δίκη με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.
Αν είσαι εθελοντής στην πυρόσβεση και αποδεδειγμένα όχι εμπρηστής
Όταν υποτίθεται ότι ζεις σε μια ευνομούμενη χώρα, δεν μπορείς να μην κάνεις μοιραία συγκρίσεις που δείχνουν πως δεν είμαστε ίδιοι απέναντι στο νόμο όλοι και όλες.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αδιανόητη περιπέτεια που έζησαν δύο νέα παιδιά φοιτητές, εθελοντές μάλιστα σε κατάσβεση φωτιάς στην Πάτρα πέρυσι τον Αύγουστο, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από τις Αρχές σαν εμπρηστές που είχαν παραδεχτεί την πράξη τους; Οι νεαροί 19 και 27 ετών, που κατηγορήθηκαν για εμπρησμό σε δασική και μη δασική έκταση κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και σε συναυτουργία, συνελήφθησαν, προφυλακίστηκαν πάνω από ένα μήνα παρά το γεγονός ότι υπήρχαν μαρτυρίες που επιβεβαίωναν πως βοηθούσαν εθελοντικά στην κατάσβεση και πήγαιναν νερά στους πυροσβέστες; Μέχρι η ίδια η πυροσβεστική υπηρεσία παραδέχτηκε με γνωμάτευση ότι η εστία που εντοπίστηκε, οφειλόταν σε κηλίδωση και όχι σε εμπρησμό αναδεικνύοντας το φιάσκο.
Οι δύο νεαροί που θα έπρεπε να αναδεικνύονται από την κυβέρνηση των περισσότερων καμένων εκτάσεων της ιστορίας σαν πρότυπα, όχι μόνο δεν είχαν την τύχη του ισραηλινού τουρίστα, αντίθετα τους διέβαλε η ίδια η πολιτική ηγεσία χωρίς μάλιστα να είναι υπεύθυνοι για τον εμπρησμό. Ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, είχε πάρει θέση δημόσια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναπαράγοντας τις πρώτες πληροφορίες της αστυνομίας για την επ’ αυτοφόρω σύλληψη προεξοφλώντας με έναν τρόπο την ενοχή τους.
Αν είσαι Γεωργιανή οικιακή βοηθός
Τον Ιούνιο του 2025 μια Γεωργιανή που είχε φτάσει στη Χίο για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός ηλικιωμένης, κάπνιζε και έσβησε το τσιγάρο της στο έδαφος. Είπε αργότερα στις αρχές, ότι το πάτησε με το πόδι θεωρώντας ότι το είχε σβήσει. Στο σημείο αργότερα ξέσπασε φωτιά.
Η γυναίκα ζήτησε συγγνώμη, την συνέλαβαν και στις 26 Ιουνίου, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες μετά το περιστατικό, καταδικάστηκε για εμπρησμό από αμέλεια σε 3 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Η ιδιαιτερότητα του να είσαι Iσραηλινός παραβάτης στην Ελλάδα
Μοιραία το περιστατικό με τον εμπρησμό από αμέλεια από τον Ισραηλινό στο Ρέθυμνο προκαλεί το ερώτημα «Υπάρχει άραγε ειδικό νομικό καθεστώς για τους Ισραηλινούς στην Ελλάδα σήμερα;».
Το γεγονός μάλιστα πυροδότησε αντιδράσεις στο διαδίκτυο όπου χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναρωτιούνται αν είμαστε αποικία του Ισραήλ, αφού οι επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα αντιμετωπίζονται προνομιακά εν μέσω μάλιστα γενοκτονίας.
Θυμίζουν υποθέσεις όπως αυτή της 5ης Αυγούστου 2025, τότε που Ισραηλινός επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Crown Iris όρμησε σε ένα μαγαζί κατέβασε πανό κατά του σιωνισμού, έσπρωξε και άσκησε βία σε γυναίκα και προκάλεσε ζημιές στο μαγαζί. Αυτό που ακολούθησε ήταν μήνυση με βάση τα στοιχεία που ήταν ατράνταχτα αφού το περιστατικό είχε καταγραφεί από κάμερες γειτονικών καταστημάτων.
Ο Ισραηλινός συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου αλλά ο εισαγγελέας τον άφησε ελεύθερο.
Θα μου πείτε βέβαια πως ζούμε στη χώρα όπου Ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάζονται στα πλοία που πλέουν σε διεθνή ύδατα και καταστρέφουν τις μηχανές και τις συσκευές επικοινωνίας του στόλου Global Sumud Flotilla και οι ελληνικές Αρχές είναι εκεί να συνδράμουν σε άλλη μία πράξη καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους του Ισραήλ.
Πηγή: tvxs.gr






